Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-07-13 12:43:20

Temat: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
nic nie znalazlem...

W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
barach wystepuje pod taka nazwa.

Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
skwierczacej cebuli z wazywami.
Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
ostry, ani zbyt kwasny.

Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...

W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.

Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
pasuje do efektu finalnego.

pzdr

q


--
Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików cyfrowych.
Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
www.skanowanie.com.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-07-13 12:58:58

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia

Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-07-13 13:42:44

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Jakub Jewuła wrote:
> Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
>
> Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?

raczej nie, choć może: w tłumaczeniu na indonezyjski fish sauce to
ketjap, czyli po naszemu keczup ;-)

Czerwony kolor drobiu jest uzyskiwany na ogół przez barwniki spożywcze,
im czerwieńsze, tym bardziej prawdopodobne, że farbowane. Jak chodzi
tylko o kolor, to możesz wziąć paprykę, sok z buraków, albo zmielone
pancerze czerwi (czerwona farba spożywcza, bez jaj!).
W sklepach z chińszczyzną i wietnamszczyzną są gotowe marynaty do
drobiu. Może znajdziesz coś pod tandoori. To coprawda indyjska wersja,
ale czerwonawa ;-) Piecyka tandoori pewnie nie masz, ale da się coś
podobnego zmajstrować w woku lub na patelni.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-07-13 14:16:35

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
>>
>> Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?
>
> raczej nie, choć może: w tłumaczeniu na indonezyjski fish
> sauce to ketjap, czyli po naszemu keczup ;-)

:)

> Czerwony kolor drobiu jest uzyskiwany na ogół przez
> barwniki spożywcze, im czerwieńsze, tym bardziej
> prawdopodobne, że farbowane. Jak chodzi tylko o kolor, to
> możesz wziąć paprykę, sok z buraków, albo zmielone
> pancerze czerwi (czerwona farba spożywcza, bez jaj!). W sklepach z
> chińszczyzną i wietnamszczyzną są gotowe
> marynaty do drobiu. Może znajdziesz coś pod tandoori. To
> coprawda indyjska wersja, ale czerwonawa ;-) Piecyka
> tandoori pewnie nie masz, ale da się coś podobnego
> zmajstrować w woku lub na patelni.

Nie chodzi tylko o czerwony kolor, ale o calosc :)

Kupilem przed chwila "sos krewetkowy".
Czerwony nie jest napewno, raczej brazowy...

Nic to. Bede dzisiaj eksperymentowal...

q


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-07-26 20:33:47

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: p...@w...pl (Piotrek) szukaj wiadomości tego autora

Dokladnie o ten sam przepis mi chodzi :D

Jakub Jewuła wrote:

> Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
> poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
> nic nie znalazlem...

> W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
> barach wystepuje pod taka nazwa.

> Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
> nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
> skwierczacej cebuli z wazywami.
> Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
> ostry, ani zbyt kwasny.

> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...

> W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
> zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.

> Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
> pasuje do efektu finalnego.

> pzdr

> q


> --
> Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików
cyfrowych.
> Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
> www.skanowanie.com.pl




--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-07-26 20:54:24

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: p...@w...pl (Piotrek) szukaj wiadomości tego autora

Dokladnie o ten sam przepis mi chodzi :D

Jakub Jewuła wrote:

> Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
> poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
> nic nie znalazlem...

> W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
> barach wystepuje pod taka nazwa.

> Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
> nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
> skwierczacej cebuli z wazywami.
> Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
> ostry, ani zbyt kwasny.

> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...

> W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
> zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.

> Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
> pasuje do efektu finalnego.

> pzdr

> q


> --
> Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików
cyfrowych.
> Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
> www.skanowanie.com.pl




--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-14 16:58:19

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: d...@p...onet.pl (Wojtek) szukaj wiadomości tego autora

Jak juz zdobedziesz ten przepis, to bylbym wdzieczny
za podeslanie.(ja szukam tego przepisu juz kawal czasu
i jakos nie mogo znalez)
pozdrawiam

Jakub Jewuła wrote:

> Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
> poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
> nic nie znalazlem...

> W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
> barach wystepuje pod taka nazwa.

> Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
> nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
> skwierczacej cebuli z wazywami.
> Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
> ostry, ani zbyt kwasny.

> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...

> W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
> zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.

> Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
> pasuje do efektu finalnego.

> pzdr

> q


> --
> Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików
cyfrowych.
> Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
> www.skanowanie.com.pl




--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-14 22:54:39

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Wojciech Gawrys <w...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Wojtek wrote:
(ciach...)
>
>
>>Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
>>nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
>>skwierczacej cebuli z wazywami.
>>Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
>>ostry, ani zbyt kwasny.
>
>
>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
>
>
>>W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
>>zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.
>
>
(ciach...)

Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))

Mam przepis na coś, co się nazywa kurczak po wietnamsku, i jest bardzo
prosty. (przepis mam z programu Outcook Express - przyznaję, dość
ciekawy, ale jakoś nie chce mi współpracować z WinXP).

Potrzebne są:

Kurczak w częściach (można same udka - jak kto lubi)
Banany (ok 4 na jednego kurczaka, bądź na 4 ćwiartki)
Keczup (2-4 łyżek)

Przyprawy (do smaku):
Cukier
Sól (ja używam wegety)
Pieprz
Papryka
Curry

Olej do smażenia

Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek. Dodać olej i włożyć
kurczaka (uwaga może pryskać). Obsmażyć ze wszystkich stron, może się
trochę przypiec - bardzo smaczne :), a potem dusić do miękkości pod
przykryciem (u nas ok 30 minut). W między czasie trzeba obrać i pokroić
w plasterki banany (takie mniej więcej pół cm). Jak kurczak będzie
miękki, trzeba go wyjąć a do tego co zostało w naczyniu wrzucić banana i
keczup, zagotować (ale tak żeby banan się nie rozmazał) i wrzucić
ponownie kurczaka.

Podawać toto można z ryżem i jakąś sałatką.

Jest to potrawa trochę odmienna, ale np. mój syn się tym zajada, a ja
choć nie przepadam za bananami też chętnie :)

Nie wiem tylko skąd czerwone mięso, ale ten przepis to może nie
dokładnie to, o co chodzi?

Pozdrawiam,

--
Wojciech Gawrys

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-14 23:04:56

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 00:54:39, dans <dipcvi$r1c$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :

>>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...

> Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))

yo ! :)

> Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
> ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.

a ten plyn skad ?
z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-14 23:18:00

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Wojciech Gawrys <w...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 00:54:39, dans <dipcvi$r1c$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :
>
>
>>>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
>
>
>>Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))
>
>
> yo ! :)
>
>
>>Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
>>ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
>>oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
>>lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
>
>
> a ten plyn skad ?
> z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
>
>
>
Ano tak ;) Jak się cukier dostatecznie rozgrzeje na patelni (bardzo,
bardzo gorące), to można go potem wylać a nie wysypać, więc postać
bardziej płynna, może nie jak woda ale zawsze... ja też się na początku
zdziwiłem.

Pozdrawiam,

--
Wojciech Gawrys

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szynka z dzika ->
tort czekoladowo czekoladowy - szukam
Sos śmietanowo-serowy z kurkami
Słoik z oliwkami
alt.music upload

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »