| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-02 15:11:29
Temat: LasagneWitam
Prosze o przepis na ww. danie. Jadlem kiedys lazanie zrobiona przez
kolezanke. Byla nawet niezla ale to mieso (chyba mielone) psulo caly
smak(moze ktos zna przepis na lazanie wegetarianska?:). Kupilem ostatnio
platy o ktorych piszecie i zastanawiam sie nad jej upieczeniem(?). Niestety
nie wiem nawet jak zrobic sos beszamelowy dlatego przepis prosze napisac od
poczatku do konca tzn. ile, co, jak przygotowac, ile czasu piec itd. Aha...
danie ktore przyrzadzila kolezanka wygladalo jak breja tzn. bylo prawie
plynne:). Co nalezy zrobic aby potrawa "trzymala sie w kupie"?
pozdrawiam
mad1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-02 18:16:46
Temat: Re: LasagneNo wlasnie. Tu sie od dluzszego czasu toczy dyskusja: gotowac czy nie gotowac
te lazanie? Moze kolezanka nie obgotowala plastrow makaronu i nalala duzo sosu,
zeby sie lazanie upichcily w sosie? Zeby lazanie nie byly bryjowate, ogranicz
sos. Przepisy zamiescilam dwa na http://cuisine.republika.pl
Mozesz wykorzystac lazanie z serem gorgonzola i szpinakiem
(http://cuisine.republika.pl/zapiekanki.htm) i zamiast miesa zrobic warstwe z
jakiegos domowego sosu pomidorowego. Zeby sie lazanie nie rozwalaly, uzywam
wysokiego naczynia o identycznych rozmiarach co platy lazani i nie oprzesadzam
z sosem. Jak lazanie maja duzo luzu i sosu, to te platy beda sie slizgaly, sos
wylewal bokami...
Zapraszam na strone i zycze smacznego
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-02 20:13:55
Temat: Re: Lasagne
>(...) (moze ktos zna przepis na lazanie wegetarianska?:).
100 g umytej brazowej soczewicy
1 lyzka oliwy z oliwek
500 g pokrojonych porow
1 srednia pokrojona w kostke marchew
250 g pieczarek
2 roztarte zabki czosnku
500 g pomidorow
1 lyzeczka oregano
1 lyzeczka majeranku
1 lyzka sosu sojowego
sol
pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne (do kupienia w supermarketach)
sos beszamelowy (przepis podam nizej)
zolty ser do posypania
==============================================
1/ soczewice wsypac do garnka z duza iloscia wody, zagotowac, przykryc i
gotowac 25 minut. odcedzic zachowujac wywar
2/ rozgrzac oliwe, wlozyc pory, marchew, pieczarki i czosnek - smazyc 5-6
minut na srednim ogniu
3/ dodac ugotowana soczewice, pomidory, ziola oraz sos sojowy, przykryc i
dusic 15-20 minut, dolewajac wywar z soczewicy, jesli warzywa beda zbyt
suche. doprawic do smaku
4/ robimy sos beszamelowy:
skladniki: 300 ml mleka, 0,5 cebuli, 6 ziaren pieprzu, 1 lisc laurowy, 40 g
masla, 25 g pszennej maki, sol i pieprz)
- mleko z cebula, pieprzem i lisciem laurowym gotujemy na malym ogniu, potem
przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, potem odcedzic
- stopic maslo, gdy zacznie sie pienic wsypac make, mieszajac ogrzewac 2-3
minuty
- powolutku dolewac mleko i mieszac, zeby nie zrobily sie grudy
no i sos mamy gotowy
5/ nagrzac piekarnik do 180 stopni
6/ zaroodporne naczynie (koniecznie musi miec przykrywke) wysmarowac
tluszczem. na dnie ulozyc wartwe makaronu, potem warstwe warzyw, potem
warstwe sosu beszamelowego. ukladac tak do wyczerpania skladnikow (lub
naczynia, he he) - jednak zakonczyc na warstwie sosu, posypac serem i piec
30 minut
> danie ktore przyrzadzila kolezanka wygladalo jak breja tzn. bylo prawie
> plynne:). Co nalezy zrobic aby potrawa "trzymala sie w kupie"?
to chyba jest kwiestia uduszenia warzyw, szczegolnie pieczarek - musza
puscic wode.
polecam te lasanie - zawsze mi wychodzi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 13:31:37
Temat: Re: LasagneWielkie dzieki za przepisy. Napisze jak sie (nie:)udala potrawa.
pozdrawiam
mad1
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |