From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9favsi$7ii$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: Lasagne
Date: Sat, 2 Jun 2001 22:13:55 +0200
Lines: 63
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: acn.pl
Message-ID: <3b19484a$1@news.ircx.pl>
X-Trace: 2 Jun 2001 22:10:50 +0200, acn.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.trz
ebnica.net!news.k.pl!news.vogel.pl!news.ircx.pl!acn.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53349
Ukryj nagłówki
>(...) (moze ktos zna przepis na lazanie wegetarianska?:).
100 g umytej brazowej soczewicy
1 lyzka oliwy z oliwek
500 g pokrojonych porow
1 srednia pokrojona w kostke marchew
250 g pieczarek
2 roztarte zabki czosnku
500 g pomidorow
1 lyzeczka oregano
1 lyzeczka majeranku
1 lyzka sosu sojowego
sol
pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne (do kupienia w supermarketach)
sos beszamelowy (przepis podam nizej)
zolty ser do posypania
==============================================
1/ soczewice wsypac do garnka z duza iloscia wody, zagotowac, przykryc i
gotowac 25 minut. odcedzic zachowujac wywar
2/ rozgrzac oliwe, wlozyc pory, marchew, pieczarki i czosnek - smazyc 5-6
minut na srednim ogniu
3/ dodac ugotowana soczewice, pomidory, ziola oraz sos sojowy, przykryc i
dusic 15-20 minut, dolewajac wywar z soczewicy, jesli warzywa beda zbyt
suche. doprawic do smaku
4/ robimy sos beszamelowy:
skladniki: 300 ml mleka, 0,5 cebuli, 6 ziaren pieprzu, 1 lisc laurowy, 40 g
masla, 25 g pszennej maki, sol i pieprz)
- mleko z cebula, pieprzem i lisciem laurowym gotujemy na malym ogniu, potem
przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, potem odcedzic
- stopic maslo, gdy zacznie sie pienic wsypac make, mieszajac ogrzewac 2-3
minuty
- powolutku dolewac mleko i mieszac, zeby nie zrobily sie grudy
no i sos mamy gotowy
5/ nagrzac piekarnik do 180 stopni
6/ zaroodporne naczynie (koniecznie musi miec przykrywke) wysmarowac
tluszczem. na dnie ulozyc wartwe makaronu, potem warstwe warzyw, potem
warstwe sosu beszamelowego. ukladac tak do wyczerpania skladnikow (lub
naczynia, he he) - jednak zakonczyc na warstwie sosu, posypac serem i piec
30 minut
> danie ktore przyrzadzila kolezanka wygladalo jak breja tzn. bylo prawie
> plynne:). Co nalezy zrobic aby potrawa "trzymala sie w kupie"?
to chyba jest kwiestia uduszenia warzyw, szczegolnie pieczarek - musza
puscic wode.
polecam te lasanie - zawsze mi wychodzi
|