Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Hafsa " <h...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM.Nutella! ;)
Date: Sun, 23 Feb 2003 08:58:03 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 36
Message-ID: <b3a2er$69q$1@inews.gazeta.pl>
References: <i...@4...com>
<b...@m...com> <b37mv9$k0q$1@inews.gazeta.pl>
<b...@m...com>
NNTP-Posting-Host: pm26.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1045990683 6458 172.20.26.234 (23 Feb 2003 08:58:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Feb 2003 08:58:03 +0000 (UTC)
X-User: hafsa
X-Forwarded-For: pm26.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Remote-IP: pm26.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:15382
Ukryj nagłówki
misiczka <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "Hafsa " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:b37mv9$k0q$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Dla wyjasnienia-Nutella zawiera cukier i tluszcze,IG wiaze sie z
> obecnoscia
> > orzechow.
>
> Nie do końca. Niskie IG nutelli nie bierze się do końca z obecności
> orzechów, ale właśnie (o zgrozo ;-) z połączenia tłuszczu z cukrem.
> Okazuje się bowiem, że jeśli tłuszcz z cukrem jest mocno związany
> ("zemulgowany") to organizm "dłużej się zmaga" z oddzieleniem tłuszczu od
> cukru i to powoduje niższe IG nutelli.
> Zaznaczam - że tłuszcz z cukrem MUSI być "mocno złączony" - dlatego
> zjedzenie chleba z masłem - nie daje efektu niskiego IG. Tłuszcze
> spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym samym spowalniają
> trawienie skrobi.
> Niedowiarków odsyłam do książki "Nie musisz liczyć kalorii..."
>
Wszystko sie zgadza poza tym,ze w skladzie nutelli nie widze skrobi,jest
cukier-rozumiem,ze taki zwykly krysztal,lub jakas forma inna ale chodzi o
sacharoze,tluszcze roslinne,,orzechy, laktoza,kakao odtluszczone w
proszku,mleko odtluszczone w proszku,bialko mleka,lecytyna z soi,aromat
identyczny z naturalnym.
Ale to tylko taka moja dygresja.Byc moze jak ja bym zjadla nutelle i potem
robila wykres poziomu cukru i obliczyla pole pod krzywa,wyszloby o wiele
wiecej! Juz na sam widok slodyczy przybywa mi kilogramow ;-))) Pozdrawiam
Hafsa
PS mialas racje z ta puszka Pandory,slowo nutella powinno isc do KF
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|