Data: 2003-02-23 08:58:03
Temat: Re: MM.Nutella! ;)
Od: "Hafsa " <h...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
misiczka <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "Hafsa " <h...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:b37mv9$k0q$1@inews.gazeta.pl...
>
> > Dla wyjasnienia-Nutella zawiera cukier i tluszcze,IG wiaze sie z
> obecnoscia
> > orzechow.
>
> Nie do końca. Niskie IG nutelli nie bierze się do końca z obecności
> orzechów, ale właśnie (o zgrozo ;-) z połączenia tłuszczu z cukrem.
> Okazuje się bowiem, że jeśli tłuszcz z cukrem jest mocno związany
> ("zemulgowany") to organizm "dłużej się zmaga" z oddzieleniem tłuszczu od
> cukru i to powoduje niższe IG nutelli.
> Zaznaczam - że tłuszcz z cukrem MUSI być "mocno złączony" - dlatego
> zjedzenie chleba z masłem - nie daje efektu niskiego IG. Tłuszcze
> spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej i tym samym spowalniają
> trawienie skrobi.
> Niedowiarków odsyłam do książki "Nie musisz liczyć kalorii..."
>
Wszystko sie zgadza poza tym,ze w skladzie nutelli nie widze skrobi,jest
cukier-rozumiem,ze taki zwykly krysztal,lub jakas forma inna ale chodzi o
sacharoze,tluszcze roslinne,,orzechy, laktoza,kakao odtluszczone w
proszku,mleko odtluszczone w proszku,bialko mleka,lecytyna z soi,aromat
identyczny z naturalnym.
Ale to tylko taka moja dygresja.Byc moze jak ja bym zjadla nutelle i potem
robila wykres poziomu cukru i obliczyla pole pod krzywa,wyszloby o wiele
wiecej! Juz na sam widok slodyczy przybywa mi kilogramow ;-))) Pozdrawiam
Hafsa
PS mialas racje z ta puszka Pandory,slowo nutella powinno isc do KF
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|