Data: 2003-01-13 21:57:16
Temat: Re: MM- makaron ryżowy i lasagne
Od: "Lara " <l...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
misiczka <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik "Lara Kozłowska" <l...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:avmeh2$hbh$1@news.gazeta.pl...
> > Musta <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > Moim zdaniem marakaron ryżowy ma IG=40 tylko wtedy, gdy do jego
> > wytworzenia użyto dziki ryż, nieoczyszczony.Ze spokojnym sumieniem zaś
> > możesz sporządzasz posiłki z makaronu sojowego, który jest polecany przez
> > Montignac'a <ciach>
> > Jeśli zaś chodzi o lasagne - <ciach> absolutnie nie wolno!!! ;)
>
> Nie zgodzę się z Tobą. Zobacz - spaghetti robi się z oczyszczonej mąki
> pszennej (durum) - jednak proces pastyfikacji powoduje, że skrobia staje się
> ciężkostrawna i to obniża IG spaghetti.
>
> Co do lasagne, również się nie zgodzę - skoro spaghetti ma niskie IG, to
> dlaczego lasagne z makaronu pastyfikowanego jest zabronione według Ciebie?
> Przecież to ten sam produkt, tylko jeden ma kształt pasków, a drugi płaskich
> "kartek" :-)
Ależ droga Misiczko!
Nie zgadzasz się nie ze mną, lecz ze słowami Montignac'a :), bo właśnie na
nich oparłam swoją wcześniejszą odpowiedź. Niestety nie mam w tej chwili
książki, by móc przytoczyć odpowiednie cytaty, zapewniam Cię jednak, że
w "Jeść, aby schudnąć" autor bardzo wyraźnie wspomina między innymi o tym, że
lasagne jest zabroniona w fazie I.
pozdrawiam
Lara
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
>
> --
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|