« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-12 12:23:20
Temat: MM-sernikkostka masła
900 gramów serka Tosca light
3 jajka
fruktoza do smaku ew. można spróbować dać słodzik
zapach waniliowy
Miksujemy masło, ser, żóltka, fruktozę w robocie kuchennym, albo ucieramy w
makutrze na gładką masę. Dodajemy ubite na pianę białka, miksujemy, albo
dobrze mieszamy.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Schładzamy i wstawiamy na 8 godzin do
lodówki.
Zjadamy ;-)
Aha. Sernik trzeba trzymać w lodówce, bo inaczej się rozpłynie i będzie
niesmaczny.
Można do masy dodać rodzynki i orzechy, żeby było bardziej "monti" ;-)
PS. W pierwotnym przepisie był cukier :-)
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Ludzie dzielą się na tych, którzy kochają koty
i na tych, pokrzywdzonych przez los (O. Wilde)
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-12-12 12:48:28
Temat: Odp: MM-sernik
Użytkownik misiczka <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a...@m...pl...
> Można do masy dodać rodzynki i orzechy, żeby było bardziej "monti" ;-)
>
Witaj Misiczko!
Rodzynki trzeba chyba pominąć - wysoki IG. Poza tym ok.
Pozdr Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-12-12 12:55:17
Temat: Re: MM-sernikHafsa wrote:
> Uwazasz,ze ten przepis jest Monti?A polaczenie tluszczu ,bialka i
> cukru?Hmmm,ja nie sprobuje.Sama szukalam przepisu ,ale raczej na
> sernik na zimno,bez tluszczu,nie udal mi sie.
Rzeczywiście takie połączenie jest mało MM :)))
Chyba jednak nie ma sposobu na ciasto bez mąki, cukru i tłuszczu,
bo to juz nie jest ciasto :D
Można jedynie wybrac "mniejsze zło". Z sernikami jest tak, że można
je robic bez mąki oraz zastąpić cukier fruktozą,
bez tłuszczu jednak się nie obejdzie.
Ja bym zmniejszyła ilość tłuszczu do połowy kostki (próbowałam, jest
smaczny)
oraz dodała owe orzeszki i inne cudeńka obniżające wypadkową IG.
Ja tam na święta zgrzeszę sernikiem :)))))
--
Pozdrowienia
Mel.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-12-12 13:01:24
Temat: Re: MM-sernik
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ata2ka.3vvchj9.1@misiczka.pl...
> kostka masła
> 900 gramów serka Tosca light
> 3 jajka
> fruktoza do smaku ew. można spróbować dać słodzik
> zapach waniliowy
>
> Miksujemy masło, ser, żóltka, fruktozę w robocie kuchennym, albo ucieramy
w
> makutrze na gładką masę. Dodajemy ubite na pianę białka, miksujemy, albo
> dobrze mieszamy.
> Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Schładzamy i wstawiamy na 8 godzin do
> lodówki.
> Zjadamy ;-)
>
> Aha. Sernik trzeba trzymać w lodówce, bo inaczej się rozpłynie i będzie
> niesmaczny.
>
> Można do masy dodać rodzynki i orzechy, żeby było bardziej "monti" ;-)
>
> PS. W pierwotnym przepisie był cukier :-)
>
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
>
Uwazasz,ze ten przepis jest Monti?A polaczenie tluszczu ,bialka i
cukru?Hmmm,ja nie sprobuje.Sama szukalam przepisu ,ale raczej na sernik na
zimno,bez tluszczu,nie udal mi sie.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-12-12 13:12:37
Temat: Re: MM-sernik
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ata0rg$3ot$1@news.gazeta.pl...
> Uwazasz,ze ten przepis jest Monti?A polaczenie tluszczu ,bialka i
> cukru?Hmmm,ja nie sprobuje.Sama szukalam przepisu ,ale raczej na sernik na
> zimno,bez tluszczu,nie udal mi sie.Pozdrawiam Hafsa
To daj słodzik zamiast cukru.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Kobiety tylko dlatego tak się stroją,
że oko mężczyzny jest lepiej rozwinięte niż jego rozum :-)
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-12-12 13:22:53
Temat: Re: MM-sernik
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ata0rg$3ot$1@news.gazeta.pl...
> Uwazasz,ze ten przepis jest Monti?A polaczenie tluszczu ,bialka i
> cukru?
Myślę, ze nie należy popadać w przesadę stosując dietę Montignaca. Poniżej
przepis na placek ze śliwkami z książki "Szybko i szczupło"
Składniki:
250 g mąki z pełnego przemiału
125 g zimnego masła posiekanego na kawałki
łyżka fruktozy
szczypta soli, jajko
1-2 łyżki lodowatej wody
masło do natłuszczenia formy
750g śliwek przekrojonych na pół bez pestek
mielony cynamon
łyżka startych migdałów
pojemniczek kwaśnej lub świeżej śmietany
Ciasto:
Mąkę wsypać do robota kuchennego, dodać kawałeczki masła. Posypać solą i
fruktozą. Miksować krótko, aż mąka wymiesza się nieco z masłem. W trakcie
miksowania wrzucić jajo. Dodać wodę, mieszać aż z ciasta utworzy się masa
jednolita,. odchodząca od ścianek naczynia. Wyjąć ciasto z robota, podzielić
na dwie porcje, każdą owinąć folią plastikową, włożyć do lodówki na co
najmniej dwie godziny.
Pieczenie placka:
Podgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę natłuścić masłem, Rozwałkować
ciasto i włożyć do formy. Na cieście poukładać śliwki, całość posypać
cynamonem i starymi migdałami. Piec ciasto 40 minut, powinno być chrupiące.
Podawać z dodatkiem śmietany. Jeżeli nie dysponujemy robotem kuchennym, mo
żemy zagnieść ciasto ręcznie. Użyć tylko żółtko, bez białka.
Więc - nie bądźmy bardziej papiescy od Papieża ;->
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Cokolwiek naprawdę się zaczęło, nigdy się nie kończy,
cokolwiek się skończyło, znaczy, nigdy naprawdę się nie zaczęło
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-12-12 13:26:00
Temat: Re: MM-sernik
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ata647.3vvje0p.1@misiczka.pl...
Aha, zapomniałam dodać, że to jest przepis na DWIE tortownice ciasta, takie
o średnicy 24 cm.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu
(A. Saint-Exupery)
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-12-12 13:27:56
Temat: Re: MM-sernik> > >>Hmmm,ja nie sprobuje.Sama szukalam przepisu ,ale raczej na sernik na
> zimno,bez tluszczu,nie udal mi sie.Pozdrawiam Hafsa
>
>
>
> -- A ja mam chyba przepis na sernik bez masła, tylko z żelatyną. Jak znajdę w
domu, to przytoczę, a Ty ocenisz, czy może być.:-)
Pozdrawiam- Gosia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-12-12 13:34:34
Temat: Re: MM-sernik
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ata5h0.3vvk6d1.1@misiczka.pl...
>
> Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:ata0rg$3ot$1@news.gazeta.pl...
>
> > Uwazasz,ze ten przepis jest Monti?A polaczenie tluszczu ,bialka i
> > cukru?Hmmm,ja nie sprobuje.Sama szukalam przepisu ,ale raczej na sernik
na
> > zimno,bez tluszczu,nie udal mi sie.Pozdrawiam Hafsa
>
> To daj słodzik zamiast cukru.
>
Hmmm,widze,ze nie zrozumialas mnie.Szukamy serka 0% tluszczu to samo
jogurty,kefiry,to nasze zrodlo bialka,jesli dodasz tluszcz,jajka,bedzie juz
polaczenie bialka i tluszczu,gdy dodasz cukier,rodzynki,dodasz weglowodany,a
przeciez nabial tez zawiera weglowodany/laktoze/slodzik niczego tu nie
rozwiaze.Poza tym o slodziku tez trzeba zapomniec,zreszta do pieczenia sie
nie nadaje.Nadal uwazam,ze nie jest to dobry przepis.Pozdrawiam Hafsa
PS zamiast tego mozna wymyslec np.Monti kutie.A poza tym,czy musimy jesc
ciasta????
Nie planuje na swieta ich jesc,powtrzymam sie.Kawalek gorzkiej czekolady i
bedzie ok.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-12-12 13:42:34
Temat: Re: MM-sernik
Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5887.000008c5.3df88edb@newsgate.onet.pl...
> > > >>Hmmm,ja nie sprobuje.Sama szukalam przepisu ,ale raczej na sernik na
> > zimno,bez tluszczu,nie udal mi sie.Pozdrawiam Hafsa
> >
> >
> >
> > -- A ja mam chyba przepis na sernik bez masła, tylko z żelatyną. Jak
znajdę w
> domu, to przytoczę, a Ty ocenisz, czy może być.:-)
>
> Pozdrawiam- Gosia
Dlugo takiego szukalam,chetnie sprawdze,poszukaj ,prosze.Pozdrawiam Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |