Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for
-mail
From: "misiczka" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: MM-sernik
Date: Thu, 12 Dec 2002 14:22:53 +0100
Organization: misica i spółka :))
Lines: 46
Sender: m...@p...onet.pl@dial-2910.wroclaw.dialog.net.pl
Message-ID: <a...@m...pl>
References: <a...@m...pl> <ata0rg$3ot$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-2910.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1039699620 28829 62.87.144.94 (12 Dec 2002 13:27:00 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Dec 2002 13:27:00 GMT
User-Agent: Hamster/1.3.23.0
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.5
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12800
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Hafsa" <h...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ata0rg$3ot$1@news.gazeta.pl...
> Uwazasz,ze ten przepis jest Monti?A polaczenie tluszczu ,bialka i
> cukru?
Myślę, ze nie należy popadać w przesadę stosując dietę Montignaca. Poniżej
przepis na placek ze śliwkami z książki "Szybko i szczupło"
Składniki:
250 g mąki z pełnego przemiału
125 g zimnego masła posiekanego na kawałki
łyżka fruktozy
szczypta soli, jajko
1-2 łyżki lodowatej wody
masło do natłuszczenia formy
750g śliwek przekrojonych na pół bez pestek
mielony cynamon
łyżka startych migdałów
pojemniczek kwaśnej lub świeżej śmietany
Ciasto:
Mąkę wsypać do robota kuchennego, dodać kawałeczki masła. Posypać solą i
fruktozą. Miksować krótko, aż mąka wymiesza się nieco z masłem. W trakcie
miksowania wrzucić jajo. Dodać wodę, mieszać aż z ciasta utworzy się masa
jednolita,. odchodząca od ścianek naczynia. Wyjąć ciasto z robota, podzielić
na dwie porcje, każdą owinąć folią plastikową, włożyć do lodówki na co
najmniej dwie godziny.
Pieczenie placka:
Podgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę natłuścić masłem, Rozwałkować
ciasto i włożyć do formy. Na cieście poukładać śliwki, całość posypać
cynamonem i starymi migdałami. Piec ciasto 40 minut, powinno być chrupiące.
Podawać z dodatkiem śmietany. Jeżeli nie dysponujemy robotem kuchennym, mo
żemy zagnieść ciasto ręcznie. Użyć tylko żółtko, bez białka.
Więc - nie bądźmy bardziej papiescy od Papieża ;->
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Cokolwiek naprawdę się zaczęło, nigdy się nie kończy,
cokolwiek się skończyło, znaczy, nigdy naprawdę się nie zaczęło
http://www.misiczka.republika.pl
|