« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-24 19:19:13
Temat: Małe przyjęcie?Cześc.
Mam małe pytanko, w sobote robię małe spotkanie dla ok. 10ciu osób i
chciałabym coś podac do jedzenia ale nie kanapki czy sałatke jarzynową:-).
Ma to raczej byc przekąska do ciastek, paluszków i innych takich rzeczy.
Taka rzeczrzeby była szybka i łatwa do zrobienia i nie skomplikowana a była
ciekawa i oryginalna. Jesli ktoś ma sprawdzoną pychotkę to prosze o
przepisik lub propozycje.
Smacznie pozdrawiam.
--
Ania P
Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-24 20:16:54
Temat: Re: Małe przyjęcie?
Ja ostatnio robię kiełbaski w ciescie (przepis z grupy), są smaczne,łatwe w
przygotowaniu, mozna przygotować wcześniej i ułożone na blaszce wstawić do
lodówki i jak przyjdą goscie to dopiero z nimi do piekarnika, no i wazne
zawsze się udają.
200 g twarozku homogenizowanego (naturalnego)
6 lyzek mleka
6 lyzek oleju
1 lyzeczka soli
300 g maki
1 proszek do pieczenia
Z powyzszych skladnikow zagniesc ciasto, dokladnie wyrobic i rozwalkowac
cieniutko jak na pierogi. Pokroic na prostokaty w zaleznosci od wielkosci
parowek. Najlepsze sa male (krotkie) parowki, ja stosuje zazwyczaj Pyszne z
Morlin. Zawijac parowki w ciasto i piec w piekarniku na zloty kolor (ok. 220
stopni).
Mozna parowki owinac plastrem sera, co znacznie podwyzszy walory smakowe,
jednakze ser lubi wyplywac. Mozna tez na parowki polozyc po plasterku sera.
Podawac z keczupem lub majonezem lub musztarda, jak kto lubi!
Ostatnio nie miałam serka homogenizowanego to dałam jogurt naturalny i tez
były OK. Parówki można zastąpic kiełbaskami jak ktoś woli.
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 04:27:10
Temat: Re: Małe przyjęcie?Wed, 24 Mar 2004 20:19:13 +0100, na pl.rec.kuchnia, Ania P napisał(a):
> Ma to raczej byc przekąska do ciastek, paluszków i innych takich rzeczy.
> Taka rzeczrzeby była szybka i łatwa do zrobienia i nie skomplikowana a była
> ciekawa i oryginalna.
Moja koleżanka uraczyła nas ostatnio szparagami w szynce, które były
przepyszne. Bierzesz plaster szynki, smarujesz go w środku twarożkiem
Almette, kładziesz na tym 2, 3 szparagi z puszki i zwijasz. Gotowe.
:)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 08:32:52
Temat: Re: Małe przyjęcie?Ania P, 2004-03-24 20:19, wrote...
> Cześc.
> Mam małe pytanko, w sobote robię małe spotkanie dla ok. 10ciu osób i
> chciałabym coś podac do jedzenia ale nie kanapki czy sałatke jarzynową:-).
> Ma to raczej byc przekąska do ciastek, paluszków i innych takich rzeczy.
Aniu!
Jęsli przekąska to polecam do chipsow czy paluszków różnego rodzaju dipy..
np. taki:
mały kubek majonezu
mały kubek śmietany
pół kubka musztardy (takiej szklanki)
3-4-5-6- (....) (jak kto lubi) ząbków czosnku
ja bardzo lubię, więc zazwyczaj daję 1- 2 główki! :)
koperek - mały pęczek (drobno posiekany)
Wszystko wymieszac - maczać w tym słone paluszki(takie grube), czy
chipsy i zjadać
do tego dobre, zimne piwko :)
no i te kiełbaski co ci Anet przepis podała można w tym maczać.
i szparagi Evuni tez by się chyba nie obraziły.. :)
chociaż to już "de gustibus......"
--
pozdrawiam b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 08:50:52
Temat: Re: Małe przyjęcie?Użytkownik Ania P napisała:
> Mam małe pytanko, w sobote robię małe spotkanie dla ok. 10ciu osób i
> chciałabym coś podac do jedzenia ale nie kanapki czy sałatke jarzynową:-).
> Ma to raczej byc przekąska do ciastek, paluszków i innych takich rzeczy.
> Taka rzeczrzeby była szybka i łatwa do zrobienia i nie skomplikowana a była
> ciekawa i oryginalna.
Sprawdzone: kruche babeczki lub pierożki z ciasta kruchego lub
francuskiego, z pieczarkami, mięsem, szpinakiem z fetą, nadzieniem
serowym, cebulowym... - różne mogą być nadzienia, im więcej
przygotujesz, tym będzie ciekawiej i miło patrzeć, jak goście zaglądają,
co też im się teraz trafi :). Podobnie ptysie z pikantną nadziewką,
znakomite do wina czy piwa. Przygotowujesz wcześniej, w krytycznym
momencie tylko wkładasz do piekarnika, po kilkunastu monutach gotowe na
stół.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 09:02:41
Temat: Re: Małe przyjęcie?BasiaBjk wrote:
> co też im się teraz trafi :). Podobnie ptysie z pikantną nadziewką,
> znakomite do wina czy piwa. Przygotowujesz wcześniej, w krytycznym
> momencie tylko wkładasz do piekarnika, po kilkunastu monutach gotowe
> na stół.
Ja robilam ptysie, ale z nadzieniem "na zimno". Czy dobrze zrozumialam, ze
najpierw pieczesz ptysie, potem je nadziewasz i ponownie zapiekasz?
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 09:16:11
Temat: Re: Małe przyjęcie?Użytkownik Anna Ladorucka napisał:
> Ja robilam ptysie, ale z nadzieniem "na zimno". Czy dobrze zrozumialam, ze
> najpierw pieczesz ptysie, potem je nadziewasz i ponownie zapiekasz?
> --
Jasne :) Ptysie mogą poleżeć trochę, więc robię więcej, są uniwersalne,
wariant pikantny i słodki nie wymagają zróżnicowanego ciasta.
Ptysie są upieczone wcześniej, nadzianki zrobione tego dnia, kiedy
goście - jak już przyjdą, nadziewam i zapiekam przez chwilkę.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 09:24:23
Temat: Re: Małe przyjęcie?
Użytkownik "Ania P" <> napisał w wiadomości
> Taka rzeczrzeby była szybka i łatwa do zrobienia i nie skomplikowana a
była
> ciekawa i oryginalna. Jesli ktoś ma sprawdzoną pychotkę to prosze o
>
polecam szynkę zapiekaną z farszem serowo pieczarkowym (składniki daje wg
uznania lub zapotrzebowania ):
okrągłe plastry szynki (jak największe)
pieczarki
cebulka
żółty ser
śmietana
białe wino
cebulkę i pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na masełku ,doprawić solą i
pieprzem , podlać białym winem (ok 1/2 szklanki)i śmietaną , na koniec dodać
pokrojony w kostkę żółty ser i mieszać do momentu jego roztopienia ,
na plastry szynki nałożyć farsz ,zrolować , ułożyć w naczyniu żaroodpornym ,
na wierzch położyć plastry pomidorów , całość posypać tartym żółtym serem .
Zapiekać ok 30min
smacznego !
pozdr,dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 12:26:38
Temat: Re: Małe przyjęcie?Thu, 25 Mar 2004 09:32:52 +0100, na pl.rec.kuchnia, bella napisał(a):
> 3-4-5-6- (....) (jak kto lubi) ząbków czosnku
> ja bardzo lubię, więc zazwyczaj daję 1- 2 główki! :)
Czosnek siekasz, wyciskasz przez praskę czy jeszcze jakoś inaczej
rozdrabniasz ? Jak najlepiej ? :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-25 12:56:12
Temat: Re: Małe przyjęcie?Evunia, 2004-03-25 13:26, wrote...
> Thu, 25 Mar 2004 09:32:52 +0100, na pl.rec.kuchnia, bella napisał(a):
>
>
>>3-4-5-6- (....) (jak kto lubi) ząbków czosnku
>>ja bardzo lubię, więc zazwyczaj daję 1- 2 główki! :)
>
>
> Czosnek siekasz, wyciskasz przez praskę czy jeszcze jakoś inaczej
> rozdrabniasz ? Jak najlepiej ? :)
Przez praske..
wtedy jak sie wymiesza to wszytsko to ma fajny smak i konsystencje ( nie
trzba gryzc czosnku :)
Serdecznie polecam - zwlaszcza do chipsow i smazonych ziemniaczkow :)
--
pozdrawiam
b.
p.s. Jeśli chcesz napisać do mnie usuń [usunxxx] z mojego adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |