« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-11 13:04:31
Temat: MasłoJak zrobić masło? Czy można zrobić to przy pomocy robota kuchennego?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-11 13:12:52
Temat: Re: MasłoUżytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:duui07$jqg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić masło? Czy można zrobić to przy pomocy robota kuchennego?
Tak, można. Sprawdzone w praktyce (na ręcznym mikserze z końcówką w
krztałcie krzyżaka). Tylko trzeba miec duzo dobrej własnej smietany.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-11 13:34:56
Temat: Re: Masło
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:duui8t$122$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
> news:duui07$jqg$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Jak zrobić masło? Czy można zrobić to przy pomocy robota kuchennego?
>
> Tak, można. Sprawdzone w praktyce (na ręcznym mikserze z końcówką w
> krztałcie krzyżaka). Tylko trzeba miec duzo dobrej własnej smietany.
Ja raz zrobilam ze zwykłej kremówki, miksować aż ze stadium bitej śmietany
przejdzie w masło.
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-11 13:40:09
Temat: Re: MasłoUżytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
news:duujov$o4o$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości
> news:duui8t$122$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
>> news:duui07$jqg$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> > Jak zrobić masło? Czy można zrobić to przy pomocy robota kuchennego?
>>
>> Tak, można. Sprawdzone w praktyce (na ręcznym mikserze z końcówką w
>> krztałcie krzyżaka). Tylko trzeba miec duzo dobrej własnej smietany.
>
> Ja raz zrobilam ze zwykłej kremówki, miksować aż ze stadium bitej śmietany
> przejdzie w masło.
Z kwaśnej śmietany wychodzi od razu, pomijamy fazę bitej smietany.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-11 14:12:02
Temat: Re: Masło
Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:duujrq$5j4$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Gusiek" <a...@W...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:duujov$o4o$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
>> wiadomości
>> news:duui8t$122$1@news.onet.pl...
>>> Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
>>> news:duui07$jqg$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> > Jak zrobić masło? Czy można zrobić to przy pomocy robota kuchennego?
>>>
>>> Tak, można. Sprawdzone w praktyce (na ręcznym mikserze z końcówką w
>>> krztałcie krzyżaka). Tylko trzeba miec duzo dobrej własnej smietany.
>>
>> Ja raz zrobilam ze zwykłej kremówki, miksować aż ze stadium bitej
>> śmietany
>> przejdzie w masło.
>
> Z kwaśnej śmietany wychodzi od razu, pomijamy fazę bitej smietany.
Probowalem zrobic z 22%. Ubijalem krzyzakiem i za nic nie chce mi wyjsc. Jak
dlugo ubijac?
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-11 15:28:52
Temat: Re: Masło>
> Probowalem zrobic z 22%. Ubijalem krzyzakiem i za nic nie chce mi wyjsc.
> Jak dlugo ubijac?
>
A co to za śmietana? Czy to w ogóle JEST śmietana? Sprawdziłeś na opakowaniu
skład? Czy nie ma w niej gumy, skrobi, różnych E? Bo jeśli są to
prawdopodobnie z tego czegoś nie da się zrobić masła. W ciężkich czasach
komuny z prawdziwej śmietany (com ją sama zbierała z mleka, które dzień
wcześniej w mojej obecności od znajomej krowy było uzyskane) robiłam masło
po prostu potrząsając ową śmietaną w butelce.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-11 15:51:00
Temat: Re: Masło
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:duuqeh$e32$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
>> Probowalem zrobic z 22%. Ubijalem krzyzakiem i za nic nie chce mi wyjsc.
>> Jak dlugo ubijac?
>>
> A co to za śmietana? Czy to w ogóle JEST śmietana?
"Smietana mazurska", łaciata 22%. Pasteryzowana. Może dlatego że
pasteryzowana? Nie ma innych dodatków na opakowaniu.
MP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-12 17:00:38
Temat: Re: Masło
Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:duurod$h72$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:duuqeh$e32$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > >
> >> Probowalem zrobic z 22%. Ubijalem krzyzakiem i za nic nie chce mi
wyjsc.
> >> Jak dlugo ubijac?
> >>
> > A co to za śmietana? Czy to w ogóle JEST śmietana?
>
> "Smietana mazurska", łaciata 22%. Pasteryzowana. Może dlatego że
> pasteryzowana? Nie ma innych dodatków na opakowaniu.
Świństwo, kup kremówkę! 36% - najlepiej taką w foliowym woreczku :)
Pozdrawiam, Agata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |