Strona główna Grupy pl.rec.dom Maszyna do pieczenia chleba

Grupy

Szukaj w grupach

 

Maszyna do pieczenia chleba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 31


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2008-05-07 17:54:50

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: "Orka" <o...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1bc8wx0qdxbxx$.1qe3qrtniv9nr.dlg@40tude.net...

>
> Alaska, 2 mieszadła. Kupiłam w Makro, za sto kilkadziesiąt zł. Jest niezła
> i niedroga.

Ja mam eltę z allegro za niewiele więcej a moi teściowie moulinex za ponad
300. Chleb wychodzi taki sam :))

--
Orka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2008-05-08 18:41:07

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: Rafal M <r...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 5 Maj, 21:50, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Alaska, 2 mieszadła. Kupiłam w Makro, za sto kilkadziesiąt zł. Jest niezła
> i niedroga.


A tak w ogole to przydate sa takie automaty?
Jak czesto w nich chleb robicie?


Upierdliwe to jest w uzyciu? Typy ze musze np 1h poswiecic na
przygotowanie ciasta i pilnowanie wszystkiego?


Lubie swieze pieczywo, moze sprawie sobie cos takiego :D


Pozdrawiam
Rafal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2008-05-08 19:17:37

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: "strach" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Rafal M" <r...@g...com> wrote in message
news:02cd5769-b9fb-45c2-ae77-a4230a985233@2g2000hsn.
googlegroups.com...
> Upierdliwe to jest w uzyciu? Typy ze musze np 1h poswiecic na
> przygotowanie ciasta i pilnowanie wszystkiego?


Mam Severina, sam miesza składniki, tylko odmierzasz, wkładasz i włączasz.
Po kilku godzinach dzwoni alarm i wyjmujesz (nie wolno zostawiać za długo po
alarmie). Inne maszyny pewnie mają tak samo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2008-05-08 19:36:17

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: Rafal M <r...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 8 Maj, 21:17, "strach" <s...@g...pl> wrote:

> Mam Severina, sam miesza składniki, tylko odmierzasz, wkładasz i włączasz.
> Po kilku godzinach dzwoni alarm i wyjmujesz (nie wolno zostawiać za długo po
> alarmie). Inne maszyny pewnie mają tak samo.


A jak z przepisami? Dobry chleb z tego wychodzi?

Ciekawe jaki jest koszt takiego jednego bochenka.

Pozdrawiam
Rafal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2008-05-08 19:42:39

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 8 May 2008 21:17:37 +0200, strach napisał(a):


> Mam Severina, sam miesza składniki, tylko odmierzasz, wkładasz i włączasz.
> Po kilku godzinach dzwoni alarm i wyjmujesz (nie wolno zostawiać za długo po
> alarmie). Inne maszyny pewnie mają tak samo.

Dokładnie.
Ponieważ korzystam ze świeżych drożdży, więc postępuję tak: rozpuszczam
drożdże w odmierzonej ilości letniej wody z cukrem (ilości jak w przepisie
na ciasto), wlewam to do foremki, na to sypię całą przewidzianą mąkę bez
soli, zamykam maszynę, czekam ok. godziny, aż drożdże ruszą (nie ma obawy
aby nie ruszyły), co objawia się pianą wychodzącą spod mąki przy ściankach
formy, potem wsypuję sól i pozostałe składniki i włączam pełen program
pieczenia.

Niestety, właśnie znowu muszę zacząć korzystać z maszyny - chleb w niej
pieczony nie jest taki, jak z piekarnika w kaflach, tzn. nie jest tak
wspaniale puszysty, jak przygotowany "na piechotę", powolutku.
No cóż, palę w kuchni już tylko w chłodne wieczory, a to zbyt krótko, aby
się kafle dobrze nagrzały oraz piekarnik :-(
Można niby przeprowadzać należycie proces rośnięcia przerywając mieszanie i
włączając je od nowa kilka razy - może tak będę robić, bo nie muszę polegać
na samodzielności maszyny - mogę o dowolnej porze zająć się pieczeniem.

No co, nie mogę się pożalić???
Uwielbiam te moje cieplutkie kafle, żesz... a tu już maj... i znowu do
połowy sierpnia musze posługiwać się tą wstrętną cywilizacją i
nowoczesnością ;-(

--
XL wiosenna :-)

Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
i...@g...pl., podany także w nagłówku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2008-05-08 20:05:46

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: Grzegorz Janoszka <G...@J...nie-chce-spamu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Rafal M pisze:
> A tak w ogole to przydate sa takie automaty?

Nie, kupujemy to tylko, żeby pokazać znajomym, jacy to my fajni jesteśmy.

> Jak czesto w nich chleb robicie?

Ja mam takie "fazy" - przez kilka tygodni piekę chleb w automacie, potem
chowam maszynę i kilka tygodni kupuję.

> Upierdliwe to jest w uzyciu? Typy ze musze np 1h poswiecic na
> przygotowanie ciasta i pilnowanie wszystkiego?

Nie trzeba niczego pilnować. Przygotowanie wszystkiego zajmuje najwyżej
kilka minut.

> Lubie swieze pieczywo, moze sprawie sobie cos takiego :D

Najważniejsze, że upieczony własnoręcznie chlebek można nawet po
tygodniu jeść, a sklepowym po tygodniu można gwoździe wbijać.

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2008-05-08 21:51:25

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: "Tomek" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Rafal M" <r...@g...com> napisał w wiadomości
news:02cd5769-b9fb-45c2-ae77-a4230a985233@2g2000hsn.
googlegroups.com...
On 5 Maj, 21:50, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> Alaska, 2 mieszadła. Kupiłam w Makro, za sto kilkadziesiąt zł. Jest niezła
> i niedroga.


A tak w ogole to przydate sa takie automaty?
Jak czesto w nich chleb robicie?


Upierdliwe to jest w uzyciu? Typy ze musze np 1h poswiecic na
przygotowanie ciasta i pilnowanie wszystkiego?

Od listopada zeszłego roku nie kupiłem w sklepie chleba. Obsługa prosta -
kilka minut, chleb wspaniały. Kupuję w TESCO, Polskie Młyny. Brak dodatków
ulepszających - mieszanka samych mąk. Automat Alaska z Makro.

--
Pozdrawiam

Tomek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2008-05-09 07:19:37

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: "Panslavista" <p...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:vzs176tsfvt0$.1txhbk4yvh03y$.dlg@40tude.net...

A ja w/g przepisu ma dwa mieszadła (1250g chleba) i składniki w takiej
kolejności:
400ml wody
5dag tłuszczu (najlepsze masło, ale może byc margaryna lub olej
70dag mąki + 3 łyżeczki cukru + 3 łyżeczki soli
5dag - przyprawy (kminek, majeranek, czarnuszka, mak, siemię lniane i wiele
innych)
1/4 do 1/3 paczki świeżych drożdży - pokruszonych na końcu na powierzchnię
mąki.

Pomagam łyżką wymieszać na opcji ciasto na kluski (najczęściej jest to
program 7), dwa razy załączam tę opcję - widać tę potrzebę po wyrobieniu
ciasta, następnie przełączam na pieczenie chleba (program 1)

Przyprawy mogą być pojedynczo lub mieszane - co kto lubi, lub co się
nawinie... ;-P)) W zasadzie prawie zawsze daje majeranek - zjadamy dużo
chleba "na ciepło" - majeranek chroni watrobę.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2008-05-09 07:47:40

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 08 May 2008 22:05:46 +0200, Grzegorz Janoszka napisał(a):


> Ja mam takie "fazy" - przez kilka tygodni piekę chleb w automacie, potem
> chowam maszynę i kilka tygodni kupuję.

To ja mam dwie fazy na przemian - okresy palenia i niepalenia w kuchni,
zgodnie z porą roku :-)


> Najważniejsze, że upieczony własnoręcznie chlebek można nawet po
> tygodniu jeść, a sklepowym po tygodniu można gwoździe wbijać.

Domowy chleb fajnie się odświeża w mikrofali (wkładam do foliowego
woreczka, nie zamykając go zbyt dokładnie) nawet jeśli podeschnie. Kupny
suchy daję psom - błe.
--
XL wiosenna :-)

Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
i...@g...pl., podany także w nagłówku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2008-05-09 08:07:26

Temat: Re: Maszyna do pieczenia chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 9 May 2008 09:19:37 +0200, Panslavista napisał(a):

> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:vzs176tsfvt0$.1txhbk4yvh03y$.dlg@40tude.net...
>
> A ja w/g przepisu ma dwa mieszadła (1250g chleba) i składniki w takiej
> kolejności:
> 400ml wody
> 5dag tłuszczu (najlepsze masło, ale może byc margaryna lub olej
> 70dag mąki + 3 łyżeczki cukru + 3 łyżeczki soli
> 5dag - przyprawy (kminek, majeranek, czarnuszka, mak, siemię lniane i wiele
> innych)
> 1/4 do 1/3 paczki świeżych drożdży - pokruszonych na końcu na powierzchnię
> mąki.
>
> Pomagam łyżką wymieszać na opcji ciasto na kluski (najczęściej jest to
> program 7), dwa razy załączam tę opcję - widać tę potrzebę po wyrobieniu
> ciasta, następnie przełączam na pieczenie chleba (program 1)
>
> Przyprawy mogą być pojedynczo lub mieszane - co kto lubi, lub co się
> nawinie... ;-P))

Kupuję w Tesco takie płatki z siedmiu zbóż czy ziaren (coś w tym stylu), w
- bardzo fajne są. Czarnuszka nie zawsze, bo mi nie pasuje jakoś do dżemu i
miodku z chlebem - zbyt aromatyczna. Pyszny jest też chleb z dodatkiem
samych płatków owsianych błyskawicznych. Stosując wszelkie płatki trzeba
dać nieco więcej wody, bo bez tego płatki wchłoną wodę obliczoną dla
ciasta.
--
XL wiosenna :-)

Mój serwer to news.gazeta.pl (bez przekierowań przez inne), email
i...@g...pl., podany także w nagłówku.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Łazienka Pytania.
CORAZ LEPSZE !!!
Parkiet laierowany czy olejowany
Ekspres przelewowy - gdzie taki kupic?
Co wyjdzie taniej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Wkłady do zniczy...
Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii

zobacz wszyskie »