Data: 2002-08-02 11:14:17
Temat: Re: Mięta
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Huzarska" <a...@...pl> napisał w wiadomości
news:aidojr$ogo$1@news2.tpi.pl...
> > To masz dlugolistna pieprzowa czy dlugolistna?
> A powiedzcie laikowi, jak je odroznic ?
Pooglądać sobie proszę:
http://images.google.com/images?num=100&hl=pl&ie=UTF
-8&oe=UTF-8&newwindow=
1&q=Mentha&sa=N&tab=wi
> Mm jakas u siebie i wiem tyle, ze to mieta :-)
MIĘTA Rodzaj (Mentha) roślin z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae; syn.
wargowe, Labiatae), do których należą m.in. odmiany hodowlane (kultywary)
2 gatunków: mięty zielonej (M. spicata) i mięty długolistnej (M.
longifolia), rozmnażane wegetatywnie jako klony. Pochodzą z cieplejszych
obszarów półkuli północnej, zawleczone występują obecnie na całej kuli
ziemskiej. Stanowią źródło olejku miętowego i uprawiane są jako rośliny
lecznicze i przyprawowe. Olejek stosowany jest m.in. do aromatyzowania
pasty do zębów, cukierków, gumy do żucia. Świeże, posiekane liście mięty
zielonej służą jako przyprawa do mięsa jagnięcego, zwłaszcza w Anglii, a
suszone lub liofilizowane liście kilku odmian (do przyprawiania herbaty,
zup, sosów, duszonych potraw. Pędy ozdobnej mięty kędzierzawej (M. crispa,
syn. M. spicata var. crispata) stosuje się w koktajlach, słodkich
miętówkach itp. Mięta pieprzowa (M. piperita), międzygatunkowy sterylny
mieszaniec, pochodzący prawdopodobnie ze spontanicznego skrzyżowania
płodnej mięty nadwodnej z miętą zieloną (M. aquatica x M. spicata). Olejek
mięty pieprzowej ma podobne zastosowania jak wyżej wymienione.
Podane za:
ENCYKLOPEDIA NAUKI I TECHNIKI
2002
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Than break some."
|