« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-01-18 08:58:18
Temat: Miod rzepakowyWitam,
czy miod rzepakowy jest od samego poczatku jasny i gesty czy potrzebuje
na to czasu? Wyslalam chlopa do sklepu i przyniosl miod niby rzepakowy,
ale lejacy. No i czekac az zgestnieje, czy ,,temu miodu'' ktos pomogl
(podgrzal?) ?
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-01-18 09:38:45
Temat: Re: Miod rzepakowy
Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmppm5$i0h$1@opal.icpnet.pl...
> Witam,
> czy miod rzepakowy jest od samego poczatku jasny i gesty czy potrzebuje na
> to czasu? Wyslalam chlopa do sklepu i przyniosl miod niby rzepakowy, ale
> lejacy. No i czekac az zgestnieje, czy ,,temu miodu'' ktos pomogl
> (podgrzal?) ?
>
>
Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą miodu
przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików podgrzewają go do 40
stopni Celcjusza i jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane. Miód w
temperaturze 40 stopni nie traci witamin i zachowuje wszystkie składniki.
Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
Jędrek, stary pszczelarz :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-01-18 09:42:12
Temat: Re: Miod rzepakowyAndrzej pisze:
> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą
> miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików podgrzewają
> go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane.
> Miód w temperaturze 40 stopni nie traci witamin i zachowuje wszystkie
> składniki.
> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
Dzieki. Miod stoi juz 2 tygodnie i zadnych zmian nie widze. Poczekam
jeszcze 2.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-01-18 10:02:07
Temat: Re: Miod rzepakowyAndrzej pisze:
>
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fmppm5$i0h$1@opal.icpnet.pl...
>> Witam,
>> czy miod rzepakowy jest od samego poczatku jasny i gesty czy
>> potrzebuje na to czasu? Wyslalam chlopa do sklepu i przyniosl miod
>> niby rzepakowy, ale lejacy. No i czekac az zgestnieje, czy ,,temu
>> miodu'' ktos pomogl (podgrzal?) ?
>>
>>
> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą
> miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików podgrzewają
> go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo rygorystycznie przestrzegane.
> Miód w temperaturze 40 stopni nie traci witamin i zachowuje wszystkie
> składniki.
> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
>
> Jędrek, stary pszczelarz :)
>
jendrek, ty jestez z Pasłęka??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-01-18 11:44:44
Temat: Re: Miod rzepakowy"Theli" wrote in message news:fmps84$los$1@opal.icpnet.pl...
>
> Dzieki. Miod stoi juz 2 tygodnie i zadnych zmian nie widze. Poczekam
> jeszcze 2.
Spróbuj go postawić w chłodnym miejscu. Jeśli producent "nie pomógł" mu się
upłynnić, to chłód może pomóc. Z dawnych czasów pszczelarskich pamiętam, że
w chłodnym pomieszczeniu miód szybciej się krystalizował.
Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.prv.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-01-18 12:16:10
Temat: Re: Miod rzepakowyUżytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fmps84$los$1@opal.icpnet.pl
> Andrzej pisze:
>
>> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą
>> miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików
>> podgrzewają go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo
>> rygorystycznie przestrzegane. Miód w temperaturze 40 stopni nie
>> traci witamin i zachowuje wszystkie składniki.
>> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
>
> Dzieki. Miod stoi juz 2 tygodnie i zadnych zmian nie widze. Poczekam
> jeszcze 2.
a moższ zdradzić w jakim celu czekasz na krystalizację miodu, bo do
konsumcji będzisz go musiała znowu rozpuścić :)
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-01-18 12:19:01
Temat: Re: Miod rzepakowyAndrzej pisze:
>
> a moższ zdradzić w jakim celu czekasz na krystalizację miodu, bo do
> konsumcji będzisz go musiała znowu rozpuścić :)
Nie bede musiala - lubie akurat ten rodzaj miodu na chleb, ma idealna
konsystencje do smarowania.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-01-18 12:23:05
Temat: Re: Miod rzepakowyUżytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fmq5ab$fpb$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fmps84$los$1@opal.icpnet.pl
>> Andrzej pisze:
>>
>>> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed sprzedażą
>>> miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do słoików
>>> podgrzewają go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo
>>> rygorystycznie przestrzegane. Miód w temperaturze 40 stopni nie
>>> traci witamin i zachowuje wszystkie składniki.
>>> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
>>
>> Dzieki. Miod stoi juz 2 tygodnie i zadnych zmian nie widze. Poczekam
>> jeszcze 2.
>
> a moższ zdradzić w jakim celu czekasz na krystalizację miodu, bo do
> konsumcji będzisz go musiała znowu rozpuścić :)
Chyba żartujesz? Niektózy (jak JA) wolą skrystalizowany na chleb, nie ścieka
i nie brudzi.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-01-18 13:22:57
Temat: Re: Miod rzepakowyUżytkownik "Dominik Jan Domin"
<d...@g...com> napisał w
wiadomości news:fmq5n1$hdm$1@news.onet.pl
> Użytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:fmq5ab$fpb$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Theli" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
>> news:fmps84$los$1@opal.icpnet.pl
>>> Andrzej pisze:
>>>
>>>> Miód rzepakowy najszybciej krystalizuje. Spółdzielnie przed
>>>> sprzedażą miodu przetrzymują je w beczkach, żeby go rozlać do
>>>> słoików podgrzewają go do 40 stopni Celcjusza i jest to bardzo
>>>> rygorystycznie przestrzegane. Miód w temperaturze 40 stopni nie
>>>> traci witamin i zachowuje wszystkie składniki.
>>>> Po miesiącu znowu zastygnie i będzie krystalizował
>>>
>>> Dzieki. Miod stoi juz 2 tygodnie i zadnych zmian nie widze. Poczekam
>>> jeszcze 2.
>>
>> a moższ zdradzić w jakim celu czekasz na krystalizację miodu, bo do
>> konsumcji będzisz go musiała znowu rozpuścić :)
>
> Chyba żartujesz? Niektózy (jak JA) wolą skrystalizowany na chleb, nie
> ścieka i nie brudzi.
a to niby dlaczego, ja uzywam rozpuszczony w wodzie przegotowanej
najzdrowszy jest jak postoi rozpuszczony 12 godzin
Jędrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-01-18 14:19:20
Temat: Re: Miod rzepakowyUżytkownik "Andrzej" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fmq97i$u5g$1@news.onet.pl...
>> Chyba żartujesz? Niektózy (jak JA) wolą skrystalizowany na chleb, nie
>> ścieka i nie brudzi.
>
> a to niby dlaczego, ja uzywam rozpuszczony w wodzie przegotowanej
> najzdrowszy jest jak postoi rozpuszczony 12 godzin
Bleeeee
Jak tym posmarowac chleb?
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |