« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-02 09:20:13
Temat: Miodówka help!Witam!
wlasnie robie miodówke, sciagnalem przepis, jestem na etapie gotowania
miodu z woda i skorkami pomaranczy - cytryny. Jak sie zagotuje i ostudzi
mam wlac spiryt i przelac do sloja. Moje pytanie brzmi: przelac i
odstawic razem ze skorkami cytrusow czy odcedzic??
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-02 12:03:52
Temat: Re: Miodówka help!
Niejaki "Archibald" pyta:
> mam wlac spiryt i przelac do sloja. Moje pytanie brzmi: przelac i
> odstawic razem ze skorkami cytrusow czy odcedzic??
W moim skarbczyku przepisów sarmackich i nie tylko mówią, aby po zlaniu
przez 10 dni do dwóch tygodni odstawić ze skórkami, a potem przefiltrować
przez czystą szmatkę, wlać do butelek, zakorkować, zalakować, odstawić w
zimne miejsce na 6-8 miesięcy. Im dłużej tym lepiej.
P.S. - Skórki maja być sparzone i otarte, a nie krojone!
Pozdrawiam - Zbyszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-02 12:13:21
Temat: Re: Miodówka help!Zbyszek napisał(a):
> Niejaki "Archibald" pyta:
>
>> mam wlac spiryt i przelac do sloja. Moje pytanie brzmi: przelac i
>> odstawic razem ze skorkami cytrusow czy odcedzic??
>
>
> W moim skarbczyku przepisów sarmackich i nie tylko mówią, aby po zlaniu
> przez 10 dni do dwóch tygodni odstawić ze skórkami, a potem przefiltrować
> przez czystą szmatkę, wlać do butelek, zakorkować, zalakować, odstawić w
> zimne miejsce na 6-8 miesięcy. Im dłużej tym lepiej.
> P.S. - Skórki maja być sparzone i otarte, a nie krojone!
>
> Pozdrawiam - Zbyszek
>
>
Wielkie dzieki!
w moim przepise po 6 tygodniach zlac do butelek i odczekac miesiac,
mam pytanie: czym zalakowujesz butelki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-02 12:13:37
Temat: Re: Miodówka help!Zbyszek napisał(a):
> Niejaki "Archibald" pyta:
>
>> mam wlac spiryt i przelac do sloja. Moje pytanie brzmi: przelac i
>> odstawic razem ze skorkami cytrusow czy odcedzic??
>
>
> W moim skarbczyku przepisów sarmackich i nie tylko mówią, aby po zlaniu
> przez 10 dni do dwóch tygodni odstawić ze skórkami, a potem przefiltrować
> przez czystą szmatkę, wlać do butelek, zakorkować, zalakować, odstawić w
> zimne miejsce na 6-8 miesięcy. Im dłużej tym lepiej.
> P.S. - Skórki maja być sparzone i otarte, a nie krojone!
>
> Pozdrawiam - Zbyszek
>
>
Wielkie dzieki!
w moim przepise po 6 tygodniach zlac do butelek i odczekac miesiac,
mam pytanie: czym zalakowujesz butelki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-02 14:48:01
Temat: Re: Miodówka help!Archibald napisał(a):
> Witam!
> wlasnie robie miodówke, sciagnalem przepis [...]
a podzielisz sie tym przepisem?
ja tez planuje zrobic miod pitny i chetnie zapoznam sie z ciekawymi
przepisami :)
--
AgA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-02 14:49:22
Temat: Re: Miodówka help!
"AgA" <i...@w...op.pl> wrote in message
news:eaqe3m$icj$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Archibald napisał(a):
>> Witam!
>> wlasnie robie miodówke, sciagnalem przepis [...]
>
>
> a podzielisz sie tym przepisem?
>
> ja tez planuje zrobic miod pitny i chetnie zapoznam sie z ciekawymi
> przepisami :)
Jemu chyba chodzi o nalewkę na miodzie, a nie o miód pitny...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-04 10:05:10
Temat: Re: Miodówka help!AgA napisał(a):
> Archibald napisał(a):
>> Witam!
>> wlasnie robie miodówke, sciagnalem przepis [...]
>
>
> a podzielisz sie tym przepisem?
>
> ja tez planuje zrobic miod pitny i chetnie zapoznam sie z ciekawymi
> przepisami :)
>
>
Miodówke robie ze spirytusu oto przepis:
robi sie ja bardzo szybko, gotowy po około 6 tygodniach;
0,5 L spirytu 95%
1,5 szklanki wody
1 cytryna
1 pomarancz
1szklanka miodu
Miod podgrzewasz na malym ogniu, jak zbrazowieje wlewasz wode i starte
skorki z cytrusow, zagotowujesz. Studzisz pod przykryciem, wlewasz
spiryt, mieszasz i odstawiasz w zamknietym naczyniu na 6 tyg. Co 3 dni
wstrzasasz naczyniem. po 6 tyg zlewasz przez sito i jeszcze na miesiac w
butelke. Ponoc pycha, moja miodow stoi juz 4 dzien ;)
Miód pitny robie wkrotce, tu masz przepis
http://www.pszczoly.pl/miody%20pitne/mpitne_wyrob.ph
p
pamietaj, ze miod pitny robisz jak wino, a miodowke ze spirytu ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |