« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-28 13:04:40
Temat: Nalesniki z syropem klonowymDostalam oryginalny kanadyjski syrop klonowy.
Wiem, ze najbardziej popularnym daniem w Kanadzie z tym syropem sa nalesniki.
Jak je zrobic? Tak jak nasze tradycyjne? Jakie zroboc nadzienie do nich, a moze
one sa bez nadzienia?
Co jeszcz mozna zrobic z syropem klonowym?
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-28 14:15:27
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Użytkownik Slavek Siegmund <s...@s...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:CINi7.17228$Z...@n...uunet.ca...
>. Poniewasz jestes bardzo zafascynowana maple syrup podaje przepis na
> typowe pancakes:
>
> Ja osobiscie nie przepadam ale jak ktos lubi?
>
a czemu nie lubisz? nie lubisz nalesników w ogóle czy te akurat wychodza
jakieś kapciaste?
zaintrygowana Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 14:31:09
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowymJa mysle, ze z syropem klonowym w Kanadzie znacznie popularniejsze sa gofry
z tego wzgledu, ze nie trzeba ich robic tylko kupuje sie je gotowe w
mikrofale i juz. "Pancakes" bo o to Ci prawdopodobnie chodzi sa nieco inne
niz polskie nalesniki.
Sa one znacznie mniejsze i troche grubsze. Odmian pancakes jest bardzo
wiele. Poniewasz jestes bardzo zafascynowana maple syrup podaje przepis na
typowe pancakes:
1-1/2 filizanki (cups) maki,
1 lyzeczka soli,
1-3/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
1-2 jajek,
3 lyzki ztopionego masla,
1 \-1/4 cups mleka,
Wymieszac najlepiej w mikserze wszysko razem i piec na masle na patelni na
zloty kolor "nalesniki" o srednicy okolo 10 cm. Polac "maple syrup" i jesc.
Ja osobiscie nie przepadam ale jak ktos lubi?
pozdrawiam,
Slav
P.s. Co do "cups" to o ile ja wiem to jest to okolo 223 cm3.
<a...@p...onet.pl> wrote in message
news:1245.00000000.3b8b96e8@newsgate.onet.pl...
> Dostalam oryginalny kanadyjski syrop klonowy.
> Wiem, ze najbardziej popularnym daniem w Kanadzie z tym syropem sa
nalesniki.
> Jak je zrobic? Tak jak nasze tradycyjne? Jakie zroboc nadzienie do nich, a
moze
> one sa bez nadzienia?
> Co jeszcz mozna zrobic z syropem klonowym?
> Ania
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 14:31:26
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Użytkownik Slavek Siegmund <s...@s...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:%QNi7.17234$Z...@n...uunet.ca...
> Moze nit to, ze nie lubie le bardziej gustuje w trdycyjnych polskich pod
> kazda postacia.
>
wyjaśniło się!
pozdrawiam
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 14:40:06
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowymMoze nit to, ze nie lubie le bardziej gustuje w trdycyjnych polskich pod
kazda postacia.
pozdrawiam,
Slav
"Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> wrote in message
news:9mg9f1$kpt$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Slavek Siegmund <s...@s...com> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:CINi7.17228$Z...@n...uunet.ca...
> >. Poniewasz jestes bardzo zafascynowana maple syrup podaje przepis na
> > typowe pancakes:
> >
> > Ja osobiscie nie przepadam ale jak ktos lubi?
> >
> a czemu nie lubisz? nie lubisz nalesników w ogóle czy te akurat wychodza
> jakieś kapciaste?
>
> zaintrygowana Wkn
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:11:23
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowymJa za to przepadam za takimi placuszkami. Ale robię je troszkę inaczej:
175g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
45g cukru
1 jajko
200 ml mleka
Mleka dodaje się najpierw połowę a po wymieszaniu mikserem tyle z reszty aby
ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Smażyć na oleju z jednej strony
dopóki nie pojawią się pęcherzyki. potem odwrócić i już do złota.
Po usmażeniu części najlepiej owinąć lub przykryć je ściereczką (żeby
podczas smażenia następnej partii nie wystygły.)
Mniam też sobie idę zrobić :-))))
Dominika NM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:33:27
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Użytkownik DominikaNM <d...@a...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9mgu4m$g7h$...@i...cyf-kr.edu.pl...
> Ja za to przepadam za takimi placuszkami. Ale robię je troszkę inaczej:
> 175g mąki
> łyżeczka proszku do pieczenia
> 45g cukru
> 1 jajko
> 200 ml mleka
> Mleka dodaje się najpierw połowę a po wymieszaniu mikserem tyle z reszty
aby
> ciasto miało konsystencje gęstej śmietany. Smażyć na oleju z jednej strony
> dopóki nie pojawią się pęcherzyki. potem odwrócić i już do złota.
> Po usmażeniu części najlepiej owinąć lub przykryć je ściereczką (żeby
> podczas smażenia następnej partii nie wystygły.)
> Mniam też sobie idę zrobić :-))))
> Dominika NM
>
>
A jak smakuje taki syrop klonowy? Do czego toto można porównać?
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-28 20:50:15
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym> A jak smakuje taki syrop klonowy? Do czego toto można porównać?
Do czegoś ochydnie słodkiego z czym nie da się porównać.
Miód przy tym wysiada.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 00:48:22
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
"Jerzy" <0...@m...pl> wrote in message
news:9mgvu5$n9j$1@sunsite.icm.edu.pl...
> > A jak smakuje taki syrop klonowy? Do czego toto można porównać?
> Do czegoś ochydnie słodkiego z czym nie da się porównać.
> Miód przy tym wysiada.
> pozdr. Jerzy
>
>
Bez przesady, panie Jerzy :)))
Jest mniej slodki od miodu i bardziej wodnisty.
A taki kapiacy sok prosto z klonu w ogole nie jest slodki.
Zeby powstal syrop trzeba odparowac wode.
Oprocz syropu robi sie tutaj tez cukierki, przewaznie w ksztalcie
lisci klonowych. Cos w rodzaju krowek, ale o innym, takim specyficznym
smaku.
No i te sa rzeczywiscie slodkie.
Pozdrawiam Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-08-29 04:23:33
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
a...@p...onet.pl wrote:
> Dostalam oryginalny kanadyjski syrop klonowy.
waw -))
>
> Wiem, ze najbardziej popularnym daniem w Kanadzie z tym syropem sa nalesniki.
to sa pancakes tak sie nazywaja -))
>
> Jak je zrobic?
robi sie w patelni z wycieciami w kształcie kołka cos jak do jajka sadzonego.Albo
kupuje mrozone i wrzuca do tostera -)
> Tak jak nasze tradycyjne?
sa mniejsze ,grubsze i twardsze niz polskie nalesniczki
> Jakie zroboc nadzienie do nich, a moze
> one sa bez nadzienia?
niektorzy polewaja syropem i jedza ,inni dodaja owoce typu borowka ,malina i syrop
ale nie zawija sie jak nalesniki.
Jeszcze inni smaruja dzemem ....
>
> Co jeszcz mozna zrobic z syropem klonowym?
syrop klonowy zastepuje czesto miod albo cukier.
mleczko Sikhsow :
4 migdały namoczyc na noc .Rano obrac je ze skorki i zmiksowac w blenderze
dodojac wode i łyzke syropu klonowego.
pozdrowienia z Kanady
Arielka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |