« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-02-01 08:37:01
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowymeMonika <mcb[malpa][@]pompy.N0SPAM.pl> napisał(a):
> To może pamietasz co dodawała do żeberek w tym sammym odcinku??
> Tego przepisu nie ma w Guglach ani na Channel 4 (dają tylko po 2 przepisy z
> każdego odcinka).
Rzeczywiście, ciężko znaleźć, ale:
tu jest cos podobnego; szukaj "Sesame Ginger Shortribs"
http://www.aproposofnothing.net/food/archives/cat_me
at_and_poultry.php
A tu jest forum Nigelli:
http://nigella.proboards10.com/
tam się trzeba zarejestrować (już zrobiłem) i czekam teraz tylko na aktywację
konta, z listy topiców mozna odnieśc wrażenie, że zamieszczone są przepisy ze
wszystkich jej programów.
Powiem tak: szukając w sieci przepisu na "Sticky spare ribs" z serii "Forever
Summer with Nigella" (odcinek 5 "czerwony") znalałem jakąś stronę, gdzie na
identyczne pytanie o żeberka ktoś został odesłany na forum Nigelli, więc
pewnie tam przepis znajdziesz.
pozdrawiam turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-02-01 09:37:43
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowymeMonika napisał(a):
[...]
Na TVN Style ją też puszczają, wczoraj leciał ten odcinek,
> i ile i w jakiej temp piekła przykryte?
Godzinę a temp. coś ok. 200*C ale przeoczyłem.
> i czym potem posypywała?
Polała miodem i posypała chili, głowy nie dam,
> bo potem to odkryte 230 C 1/2 h
lub krócej, trzeba doglądać aby nie spalić.
> Bardzo mi się ten przepis spodobał...
Jak dla mnie to mięsne słodycze z tego wychodzą.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-02-01 12:08:45
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowym
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:drnfec$jeb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>W którymś z odcinków Nigela robiła spaghetti z mięsem z krabów. Nie
>zanotowałam przepisu a mam nieodparta ochotę na to danie. Może ktoś
>oglądał, pamięta co i jak i mógłby się podzielić swoja wiedza. Byłabym
>niezmiernie wdzięczna.
>
>
> Anet
Na jakim programie i w jakich godzinach można
oglądać gotującą Nigelę?
Pozdrawiam
Mira
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-02-01 12:38:37
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowymM.Z. napisał(a):
> Na jakim programie i w jakich godzinach można
> oglądać gotującą Nigelę?
TVN Style http://tvnstyle.pl/1302079,programy.html
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-02-01 15:00:32
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowym
> i ile i w jakiej temp piekła przykryte?
> i czym potem posypywała?
> bo potem to odkryte 230 C 1/2 h
Godzine w temp. 200 stopni pod przykryciem.
Potem zdjąła folie, polała miodem i piekła jeszcze pół godziny w temp.
230 stopni.
Na talerzu posypała poszatkowaną kolendra i papryczką chilli.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-02-01 16:20:00
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowym
Użytkownik "Anet" <a...@a...pl> napisał w wiadomości
news:drnfec$jeb$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Anet
A ja skorzystam i przy okazji zapytam:
Czy ktoś się orientuje, jakiej firmy jest płyta gazowa Nigelli? Strasznie mi
się podobają te stalowe ruszta, a u nas tylko SMEG takie sprzedaje za to z
ohydnymi błyszczącymi palnikami...
Z góry dzięki za wszelkie pomysły.
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-02-02 12:04:34
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowym Czy ktoś się orientuje, jakiej firmy jest płyta gazowa Nigelli? Strasznie
mi
> się podobają te stalowy ruszt, a u nas tylko SMEG takie sprzedaje za to z
> ohydnymi błyszczącymi palnikami...
>
> Z góry dzięki za wszelkie pomysły.
>
> Dorota
Simens ma też takie grube żeliwne ruszta (mówię o modelu co ma pięć
palników) a palniki - czarne żeliwne mają przykrywki
Henry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-02-02 12:15:52
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowym
> Simens ma też takie grube żeliwne ruszta (mówię o modelu co ma pięć
> palników) a palniki - czarne żeliwne mają przykrywki
>
> Henry
>
Wydaje mi się, że jej płyta ma właśnie cienkie stalowe ruszta, a nie grube
żeliwne.
Coś takiego, tylko ta płyta jest dla mnie za szeroka, bo aż 90 cm.
http://agd-rtv.net/product_info.php?cPath=1_2_6&prod
ucts_id=10064
A tu jest 70 cm, ale za to z tymi katastrofalnymi palnikami:
http://agd-rtv.net/product_info.php?cPath=1_2_6&prod
ucts_id=10062
Pozdr
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-02-07 18:16:19
Temat: Re: Nigela i jej makaron z mięsem krabowym - przepis oryginalnyAnet <a...@a...pl> napisał(a):
> W którymś z odcinków Nigela robiła spaghetti z mięsem z krabów. Nie
> zanotowałam przepisu a mam nieodparta ochotę na to danie. Może ktoś oglądał,
> pamięta co i jak i mógłby się podzielić swoja wiedza. Byłabym niezmiernie
> wdzięczna.
>
>
> Anet
2 cloves garlic
1 scant tablespoon Maldon or other sea salt
1 large red chilli
1.25kg undressed crab, to give you 200g white meat and 100g brown meat
125ml extra-virgin olive oil
juice and zest of 1 lemon
500g linguine
handful fresh parsley, chopped
handful watercress leaves, roughly torn
Put a large pan of water on to boil for the pasta.
In a large pestle and mortar pulverize the peeled garlic cloves with the salt,
so that it makes a smooth paste. Then add the chopped and seeded chilli and
crush again until you have a gloriously red-tinged mixture. Tip in the crab
meat, breaking it up gently with a fork, and pour in the oil. Zest the lemon
into the mortar and then add the juice.
Using a fork, beat well to mix, and then you are ready to cook your pasta. So
do so, and then drain the pasta and tip into a warmed serving bowl.
Immediately pour over the crab sauce and toss the pasta about in it, then
throw in the parsley and watercress and toss again.
Serves 6 as a starter; 4 as a main course.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |