| « poprzedni wątek | następny wątek » |
421. Data: 2016-03-06 01:01:27
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznymDnia Sat, 5 Mar 2016 16:55:57 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1ihqs85r3dh5u.62ldrz81x0a4.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:32:39 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1pekhob5kxbx0$.1lt8lff3upxom.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 14:09:50 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> Swoją drogą w USA dostępne są parówki wyłącznie wołowe,
>>>>
>>>> Chyba w "Twoim" USA.
>>>
>>> Nie rozumiem...
>>
>> No tym wokoło Ciebie. Bo moja rodzina w Chicago tego nie potwierdza.
>
> Nie potwierdza że są dostępne wołowe parówki?
KRĘCISZ. Nie potwierdza, że WYŁĄCZNIE wołowe - jak napisałeś.
Czyli nie potwierdza, że "(...)w USA dostępne są parówki WYŁĄCZNIE wołowe".
Więc wiesz, albo rozmawiamy i odpowiadamy za to, co piszemy, albo po prostu
jesteś dzieciak i nie można od Ciebie oczekiwać czegokolwiek sensownego w
dyskusji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
422. Data: 2016-03-06 01:01:49
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznymDnia Sat, 5 Mar 2016 16:57:27 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:709rt2byzjt3$.1lx2rkzwaw22p.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:09:22 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>>> news:nbfkde$q7c$1@node2.news.atman.pl...
>>>> W dniu 2016-03-05 o 22:11, Pszemol pisze:
>>>>
>>>>> Czy to jakaś wersja "kruszenia" dziczyzny w zimie za oknem? :-)
>>>>> Tylko czemu ta sól? Czy to właśnie w celu odwodnienia dla konserwacji?
>>>>>
>>>>>> Marzy mi się taka szyneczka rok dojrzewająca, ale to już chyba w innym
>>>>>> miejscu czasoprzestrzeni...
>>>>>
>>>>> Nutka zrezygnowania w Twoim głosie...
>>>> Broń Boże w zimie za oknem, ostatnio robioną trzymałem wiszącą pod
>>>> szafką
>>>> kuchenną , tak z 60 cm od kuchni elektrycznej czteropalnikowej Amica :)
>>>> A co do recepty, to możesz bazować na np tej, tylko trzymaj co najmniej
>>>> miesiąc - jak się da...
>>>> http://smacznapyza.blogspot.com/2015/01/karkowka-sus
zona-z-ponczochy.html
>>>
>>> Dziękuję bardzo ! Spróbuję bo wygląda smakowicie.
>>> Czy to jest taka technika jak włoskie prosciuto?
>>
>> tt
>
> a ti ti bobasku!
tto
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
423. Data: 2016-03-06 01:02:55
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznymDnia Sun, 6 Mar 2016 00:25:53 +0100, Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Pan Pszemol napisał:
>
>>>>> Ale Azjaci kombimują też odwrotnie. W kuchni Japońskiej (może
>>>>> w innych okolicznych też, nie wiem) stosuje się jako przyprawę
>>>>> gorzką sól magnezową. Wydobytą właśnie z morza, kilkakrotnie
>>>>> krystalizowaną z tego roztworu, który inni po uzyskaniu soli
>>>>> oddają morzu. Co kraj, to obyczaj.
>>>>
>>>> A do jakich potraw oni takiej gorzkiej soli używać lubią?
>>>
>>> Pojęcia nie mam. Jak powiem, że do sojowych, to się pewnie wiele
>>> nie pomylę. Albo że do ryb -- przecież to Japończycy. O, miałem
>>> rację -- https://pl.wikipedia.org/wiki/Nigari -- tak to się nazywa.
>>> Nazwa całkiem mi z głowy wyleciała, choć mnie tym częstowano.
>>
>> Dzięki... czego to się człowiek na tej grupie nie dowie!!! :-)
>
> Nie dowie się niczego i pozostanie tak głupim, jakim był zawsze.
> O ile przyjdzie tu z takim nastawieniem, że wszystek swój czas,
> całą swoją energie przeznaczy na bezproduktywne próby mieszania
> innych ludzi z błotem. Jakby to błoto mogło zakleić otaczającą
> ich pustkę. Takie przypadki też się zdarzają.
To nie mieszaj.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
424. Data: 2016-03-06 02:31:54
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:tvnwtbaft6l8.19pd0j15kohh2$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:55:57 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:1ihqs85r3dh5u.62ldrz81x0a4.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:32:39 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:1pekhob5kxbx0$.1lt8lff3upxom.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 14:09:50 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Swoją drogą w USA dostępne są parówki wyłącznie wołowe,
>>>>>
>>>>> Chyba w "Twoim" USA.
>>>>
>>>> Nie rozumiem...
>>>
>>> No tym wokoło Ciebie. Bo moja rodzina w Chicago tego nie potwierdza.
>>
>> Nie potwierdza że są dostępne wołowe parówki?
>
> KRĘCISZ. Nie potwierdza, że WYŁĄCZNIE wołowe - jak napisałeś.
> Czyli nie potwierdza, że "(...)w USA dostępne są parówki WYŁĄCZNIE
> wołowe".
>
> Więc wiesz, albo rozmawiamy i odpowiadamy za to, co piszemy, albo po
> prostu
> jesteś dzieciak i nie można od Ciebie oczekiwać czegokolwiek sensownego w
> dyskusji.
Chyba interpretacja zdania w kontekście rozmowy leży i kwiczy... :-)
Co mnie nie dziwi pamiętając rozmowę o pH i cukrze :-))))))
Moją intencją było napisać, że oprócz wieprzowych czy drobiowych
lub mieszanych są też takie wyłącznie wołowe, czytaj "koszerne".
Wydawało mi się że z kontekstu omawiania parówek cielęcych
złożonych z zaledwie 52% mięsa cielęcego, czyli mieszanych,
jasno wynikało że chodzi o parówki z mięsa wołowego i niczego
innego, a nie że w USA nie robią innych parówek tylko wołowe :-)
Ale ok, niech to będzie krytyka konstruktywna - napisz poprawioną
wersję z której usuniesz taką niejednoznaczność :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
425. Data: 2016-03-06 02:35:39
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:oj3pgx1g0pmw.1by1fpmi9tind$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:44:43 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:36:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>>>> news:56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>>> I tylko tyle tej nabożności. Niezmiennie do dzisiejszego dnia.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Bajdełej czytając o polisz-hamie tutaj i co-nieco na sąsiedniej
>>>>>>>>>> grupie podejrzewam u siebie górnictwo od przynajmniej 3. przodków
>>>>>>>>>> wstecz.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Zastanawiam się właśnie ciągle, jaką to kopalnie mieliśmy w
>>>>>>>>> Krakowe... ;-)
>>>>>>>>
>>>>>>>> A w Bydgoszczy jaką?
>>>>>>>
>>>>>>> Ja już wymyśliłem! Pewnie ojciec do Wieliczki codziennie jeździł!!!
>>>>>>> :-)
>>>>>>
>>>>>> A, to mój pewnie do Inowrocławia, w tym samym celu.
>>>>>
>>>>> No, a potem się dziwicie, że Wam sole himalajskie nie smakują, jak
>>>>> należy.
>>>>
>>>> Ja chyba nie mam aż tak wysublimowanego smaku - mi te
>>>> himalajskie tak samo smakują jak niehimalajskie...
>>>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>>>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>>>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>>>
>>> A po co Ty ją jesz? - ona jest raczej z dodatkami pewnie, dla tych
>>> koralowców. A przynajmniej z jakąś dezynfekcją albo czymś w tym stylu.
>>
>> Nie tyle ją jem co skosztowałem na czubku języka...
>> Dla porównania smaku z solą morską w wydaniu kuchennym.
>>
>> Mam wrażenie że dawno temu czytałem o tym ale nie wiem
>> czy pamiętam dobrze ale chodzi o to, że mieszanka sucha do
>> akwarium to sól syntetyczna, pomieszana ze składników
>> osobnych, a sól kuchenna "morska" pochodzi z odparowywania
>> morskiej wody, i widać krystalizuje się coś gdzieś inaczej
>
> Krystalizacja to krystalizacja. Niby co ma w niej być "inaczej", jeśli
> chodzi o tę samą substancję - tu NaCl?
> 3-|
Ale nie chodzi o tą samą substancję a wodę morską, która
jest bardzo złożoną mieszaniną wielu substancji (soli).
Ewidentne jest z tego co już tu napisał Jarek (czytałaś?)
że różne sole w różnym tępie krystalizują w czasie osuszania
wody morskiej i wiedząc o tym można użyć tego procesu do
rozdzielania składników stałych, rozpuszczonych w morskiej wodzie.
Napisał o tym bardzo fajnie Jarek - weź i przeczytaj, warto.
>> i czegoś brakuje w tej odparowanej co jest w tej przygotowanej
>> od nowa do mieszania z wodą do akwarium...
>
> No to to na pewno - jeśli jest fioletowa lub niebieska, to zawiera
> nadmanganian potasu albo błekit metylowy, czyli odkażacze, tak jak
> wczesniej pisałam.
Nie masz pojęcia o wyobrażeniu... :-)
Proponuję abyś o soli do akwarium morskiego nic więcej nie pisała :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
426. Data: 2016-03-06 02:40:37
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1dp5uj8h57lvs.edyb2r6yn2rm.dlg@40tude.net...
>>>>>> Soję mniej akceptuję od żelatyny, odkąd dowiedziałem się
>>>>>> od zapoznanych na pl.soc.wegetarianizm wegetarian, że soja
>>>>>> zawiera fitoestrogeny - a tych chyba żaden facet w diecie
>>>>>> jakoś specjalnie nie pragnie? Być może źle robię, ale od
>>>>>> tamtego czasu przestałem jeść pasztety 'z Kogutkiem' bo
>>>>>> soją nafaszerowane - a takie france dobre som!!! ;-)))
>>>>>
>>>>> Wystarczy Ci samych estrogenów z kranu,
>>>>
>>>> Nic mi o tym nie wiadomo :-))))
>>>>
>>>>> więc te pasztety mają raczej mało znaczącą rolę już:
>>>>> https://www.google.pl/search?q=estrogeny+w+wodzie+&i
e=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=gFTbVp6XD6HB6ATS3rygBQ
>>>>
>>>> Który z tam widocznych linków chcesz zarekomendować?
>>>> Wziąłem pierwsze dwa i jakieś totalne bzdury wyszły...
>>>
>>> Wybierz sobie takie z nie-bzdurami więc.
>>
>> Liczyłem na to, że coś rozsądnego zarekomendujesz...
>> Który konkretnie artykuł Ciebie przekonuje?
>
> Np ten:
> http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,390583,w
oda-pitna-bez-estrogenow.html
Dziękuję, przeczytałem, ale jakoś nie doszukałem się informacji
o tym ile tych estrogenów jest w mojej wodzie w kranie...
Pomożesz?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
427. Data: 2016-03-06 02:41:45
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:nw5bs6h4216n.pdbrxuerg559.dlg@40tude.net...
>>>>>>>> Ja jadłem kiełbasę robioną na wsi, w domu: przechowywana w słojach
>>>>>>>> szklanych przypominała smalec z wielkimi kawałkami mięsa wtopionymi
>>>>>>>> w ten smalec do słoja. Przeżycia mam z dzieciństwa jak widzisz
>>>>>>>> smakowite
>>>>>>>> i chyba dzięki temu nie zaraziłem się wstrętem do tłuszczu z
>>>>>>>> mediów.
>>>>>>>
>>>>>>> Drugia wypowiedź z sensem - chyba zacznę numerować... Aż dziw, że
>>>>>>> nie
>>>>>>> chcesz sam sobie zrobić takiej "słoikówki" i dziś. Mięso niby inne,
>>>>>>> bo
>>>>>>> mniej tłuste, ale można słoninki dodać i jest mniamuśnie :-)
>>>>>>
>>>>>> A gdzie wyczytałaś że nie chcę?
>>>>>
>>>>> U Ciebie :-)
>>>>> Przecież gdybyś chciał, to byś tak nie tęsknił i nie wspominał z
>>>>> rozrzewnieniem, tylko sobie zrobił :-)
>>>>
>>>> Nie, Ty to wyczytałaś u siebie... nie u mnie.
>>>> Ja nie tylko chciałem zrobić co wypytywałem Cię o przepis
>>>> jak pisałaś o tym tutaj na grupie... pamiętasz?
>>>
>>> Przykro mi, ale tylu osobom podawałam przepisy...
>>> 3-]
>>
>> Ale czemu Ci przykro?
>
> Bo nie pamiętam 3-]
A pamiętasz kiedy o tym pisałaś tu na grupie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
428. Data: 2016-03-06 02:53:26
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznymDnia Sat, 5 Mar 2016 19:31:54 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:tvnwtbaft6l8.19pd0j15kohh2$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:55:57 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1ihqs85r3dh5u.62ldrz81x0a4.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:32:39 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:1pekhob5kxbx0$.1lt8lff3upxom.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 14:09:50 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Swoją drogą w USA dostępne są parówki wyłącznie wołowe,
>>>>>>
>>>>>> Chyba w "Twoim" USA.
>>>>>
>>>>> Nie rozumiem...
>>>>
>>>> No tym wokoło Ciebie. Bo moja rodzina w Chicago tego nie potwierdza.
>>>
>>> Nie potwierdza że są dostępne wołowe parówki?
>>
>> KRĘCISZ. Nie potwierdza, że WYŁĄCZNIE wołowe - jak napisałeś.
>> Czyli nie potwierdza, że "(...)w USA dostępne są parówki WYŁĄCZNIE
>> wołowe".
>>
>> Więc wiesz, albo rozmawiamy i odpowiadamy za to, co piszemy, albo po
>> prostu
>> jesteś dzieciak i nie można od Ciebie oczekiwać czegokolwiek sensownego w
>> dyskusji.
>
> Chyba interpretacja zdania w kontekście rozmowy leży i kwiczy... :-)
> Co mnie nie dziwi pamiętając rozmowę o pH i cukrze :-))))))
>
> Moją intencją było napisać, że oprócz wieprzowych czy drobiowych
> lub mieszanych są też takie wyłącznie wołowe, czytaj "koszerne".
> Wydawało mi się że z kontekstu omawiania parówek cielęcych
> złożonych z zaledwie 52% mięsa cielęcego, czyli mieszanych,
> jasno wynikało że chodzi o parówki z mięsa wołowego i niczego
> innego, a nie że w USA nie robią innych parówek tylko wołowe :-)
Ależ właśnie to wynika, że nie robią innych.
>
> Ale ok, niech to będzie krytyka konstruktywna - napisz poprawioną
> wersję z której usuniesz taką niejednoznaczność :-))
Np:
W USA dostępne są TAKŻE parówki wyłącznie wołowe.
W USA dostępne są TAKŻE parówki z samej wołowiny.
Itd.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
429. Data: 2016-03-06 02:59:58
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:8hv59mp5xyq7.u8zhlgabldrq.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 5 Mar 2016 19:31:54 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:tvnwtbaft6l8.19pd0j15kohh2$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:55:57 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:1ihqs85r3dh5u.62ldrz81x0a4.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:32:39 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>
>>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>>> news:1pekhob5kxbx0$.1lt8lff3upxom.dlg@40tude.net...
>>>>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 14:09:50 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> Swoją drogą w USA dostępne są parówki wyłącznie wołowe,
>>>>>>>
>>>>>>> Chyba w "Twoim" USA.
>>>>>>
>>>>>> Nie rozumiem...
>>>>>
>>>>> No tym wokoło Ciebie. Bo moja rodzina w Chicago tego nie potwierdza.
>>>>
>>>> Nie potwierdza że są dostępne wołowe parówki?
>>>
>>> KRĘCISZ. Nie potwierdza, że WYŁĄCZNIE wołowe - jak napisałeś.
>>> Czyli nie potwierdza, że "(...)w USA dostępne są parówki WYŁĄCZNIE
>>> wołowe".
>>>
>>> Więc wiesz, albo rozmawiamy i odpowiadamy za to, co piszemy, albo po
>>> prostu
>>> jesteś dzieciak i nie można od Ciebie oczekiwać czegokolwiek sensownego
>>> w
>>> dyskusji.
>>
>> Chyba interpretacja zdania w kontekście rozmowy leży i kwiczy... :-)
>> Co mnie nie dziwi pamiętając rozmowę o pH i cukrze :-))))))
>>
>> Moją intencją było napisać, że oprócz wieprzowych czy drobiowych
>> lub mieszanych są też takie wyłącznie wołowe, czytaj "koszerne".
>> Wydawało mi się że z kontekstu omawiania parówek cielęcych
>> złożonych z zaledwie 52% mięsa cielęcego, czyli mieszanych,
>> jasno wynikało że chodzi o parówki z mięsa wołowego i niczego
>> innego, a nie że w USA nie robią innych parówek tylko wołowe :-)
>
> Ależ właśnie to wynika, że nie robią innych.
>
>>
>> Ale ok, niech to będzie krytyka konstruktywna - napisz poprawioną
>> wersję z której usuniesz taką niejednoznaczność :-))
>
> Np:
> W USA dostępne są TAKŻE parówki wyłącznie wołowe.
> W USA dostępne są TAKŻE parówki z samej wołowiny.
> Itd.
OK. Dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
430. Data: 2016-03-06 03:13:28
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznymDnia Sat, 5 Mar 2016 19:35:39 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:oj3pgx1g0pmw.1by1fpmi9tind$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:44:43 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:8612fufpnxkf$.l2zl0nn5bbf9.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:36:06 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>>>>> news:56db4f46$0$647$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>>>> I tylko tyle tej nabożności. Niezmiennie do dzisiejszego dnia.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Bajdełej czytając o polisz-hamie tutaj i co-nieco na sąsiedniej
>>>>>>>>>>> grupie podejrzewam u siebie górnictwo od przynajmniej 3. przodków
>>>>>>>>>>> wstecz.
>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Zastanawiam się właśnie ciągle, jaką to kopalnie mieliśmy w
>>>>>>>>>> Krakowe... ;-)
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> A w Bydgoszczy jaką?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Ja już wymyśliłem! Pewnie ojciec do Wieliczki codziennie jeździł!!!
>>>>>>>> :-)
>>>>>>>
>>>>>>> A, to mój pewnie do Inowrocławia, w tym samym celu.
>>>>>>
>>>>>> No, a potem się dziwicie, że Wam sole himalajskie nie smakują, jak
>>>>>> należy.
>>>>>
>>>>> Ja chyba nie mam aż tak wysublimowanego smaku - mi te
>>>>> himalajskie tak samo smakują jak niehimalajskie...
>>>>> Natomiast zastanawia mnie dlaczego sól kuchenna sprzedawana
>>>>> jako "sól morska" nie jest gorzka - ta którą kupuję w sklepie
>>>>> akwarystycznymi i mieszam z wodą dla moich koralowców jest gorzka.
>>>>
>>>> A po co Ty ją jesz? - ona jest raczej z dodatkami pewnie, dla tych
>>>> koralowców. A przynajmniej z jakąś dezynfekcją albo czymś w tym stylu.
>>>
>>> Nie tyle ją jem co skosztowałem na czubku języka...
>>> Dla porównania smaku z solą morską w wydaniu kuchennym.
>>>
>>> Mam wrażenie że dawno temu czytałem o tym ale nie wiem
>>> czy pamiętam dobrze ale chodzi o to, że mieszanka sucha do
>>> akwarium to sól syntetyczna, pomieszana ze składników
>>> osobnych, a sól kuchenna "morska" pochodzi z odparowywania
>>> morskiej wody, i widać krystalizuje się coś gdzieś inaczej
>>
>> Krystalizacja to krystalizacja. Niby co ma w niej być "inaczej", jeśli
>> chodzi o tę samą substancję - tu NaCl?
>> 3-|
>
> Ale nie chodzi o tą samą substancję a wodę morską, która
> jest bardzo złożoną mieszaniną wielu substancji (soli).
> Ewidentne jest z tego co już tu napisał Jarek (czytałaś?)
> że różne sole w różnym tępie krystalizują w czasie osuszania
> wody morskiej i wiedząc o tym można użyć tego procesu do
> rozdzielania składników stałych, rozpuszczonych w morskiej wodzie.
> Napisał o tym bardzo fajnie Jarek - weź i przeczytaj, warto.
33333333333333333-]
>>> i czegoś brakuje w tej odparowanej co jest w tej przygotowanej
>>> od nowa do mieszania z wodą do akwarium...
>>
>> No to to na pewno - jeśli jest fioletowa lub niebieska, to zawiera
>> nadmanganian potasu albo błekit metylowy, czyli odkażacze, tak jak
>> wczesniej pisałam.
>
> Nie masz pojęcia o wyobrażeniu... :-)
> Proponuję abyś o soli do akwarium morskiego nic więcej nie pisała :-)
To Ty go nie masz widocznie, skoro dotąd nie doszedłeś do konkluzji, co
jest gorzkiego w soli akwarystycznej morskiej "sztucznej" - a jest to
siarczan magnezu.
33333333-]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |