| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-27 18:05:14
Temat: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]Heja!
Dostałem taką informację o nowym konkursie:
Start konkursu "Polskie danie dla Europy"
Poprzez zabawę kulinarną do Brukseli
16 września br. rozpocznie się ogólnopolski konkurs kulinarny "Polskie danie
dla Europy". Głównym celem konkursu, który przebiegać będzie pod hasłem
"Smakosze do dzieła!" jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólnoty
Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni.
Organizatorzy akcji - Fundacja Unia & Polska oraz Feedback/Hill and Knowlton
chcą w ten sposób propagować wejście naszego kraju do europejskiej
"piętnastki" wśród społeczeństwa. W tej chwili prowadzone są intensywne
rozmowy z potencjalnymi sponsorami tego przedsięwzięcia.
....
"Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu
elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w
nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym
zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju" -
powiedział Krzysztof Bobiński, wiceprezes fundacji Unia & Polska. "Znamy
takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy
hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego,
smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie
przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy
organizowany przez nas konkurs" - dodała Tessa Capponi-Borawska
przewodnicząca jury Konkursu "Polskie danie dla Europy" oraz dziennikarka
pisma "Elle". Pozostali członkowie jury to osoby znane ze swojego
zamiłowania do kuchni: Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka, Joanna Nowicka i
Robert Makłowicz.
W konkursie "Polskie danie dla Europy" wezmą udział nowo wymyślone przez
kucharzy-amatorów potrawy przygotowane na bazie polskich składników (za
wyjątkiem przypraw). Konkurs będzie podzielony na trzy etapy: wstępną
selekcję zgłoszeń, rywalizację kulinarną województw oraz finał ogólnopolski.
Impreza finałowa, która odbędzie się na przełomie maja i czerwca w Warszawie
będzie zorganizowana w formie całodziennego festynu w plenerze.
Międzynarodowe jury wybierze wtedy troje zwycięzców, a jednemu z nich -
laureatowi Nagrody Głównej - przedstawiciele ambasad państw członkowskich
Unii Europejskiej w Polsce nadadzą tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni".
Konkurs "Polskie danie dla Europy" został pomyślany tak, aby poprzez wspólną
zabawę zwiększyć zainteresowanie Polaków tematyką integracji i problematyką
europejską oraz przedstawić naszym partnerom w Unii Europejskiej smaczne,
oryginalne i zdrowe polskie dania. Więcej informacji na temat konkursu można
uzyskać na oficjalnej witrynie internetowej "Polskiego dania dla Europy" pod
adresem www.polskiedanie.pl.
.....
Myślicie, że to ma sens???
Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
A Wy co myslicie na ten temat?
pozdrawiam serdecznie
grzegorz
ps. przepraszam, za durnego posta sprzed jakiegoś czasu. nie byłem w formie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-27 18:09:50
Temat: Re: Nowe polskie dania, któremająpobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
----- Original Message -----
From: "Grzegorz Ostrowski" <m...@m...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 27, 2002 8:05 PM
Subject: Nowe polskie dania, któremająpobić UE [raczej długie ale mysle ze
ciekawe]
>
> Myślicie, że to ma sens???
>
> Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
> A Wy co myslicie na ten temat?
>
> pozdrawiam serdecznie
> grzegorz
> ps. przepraszam, za durnego posta sprzed jakiegoś czasu. nie byłem w
formie.
Ja mysle, ze sens to ma sredni - te dania innych narodow, na ktore powoluje
sie Pani Tessa Caponi to nie sa dania sztuczne wymyslone, tylko przekazywane
z pokolenia na pokolenie - przeciez my mamy mnostwo starych narodowych
potraw, ktore mozna by "sprzedac" Europie - nie rozumiem po co tworzyc cos
sztucznego - to wyglada tak, jakbysmy wzieli sie znikad i probowali na sile
"dorownac do Europy". Konkursy na wymyslanie nowych potraw sa OK - ale nie
widze sensu aby sztucznie kreowac je na potrawy narodowe - to chyba nie
zadziala.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 18:20:22
Temat: Re: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
Użytkownik "Grzegorz Ostrowski" <m...@m...pl> napisał w wiadomości
news:akgeum$f4s$1@news.tpi.pl...
> Heja!
>
> Dostałem taką informację o nowym konkursie:
>
>
> Start konkursu "Polskie danie dla Europy"
> Poprzez zabawę kulinarną do Brukseli
>>
> Myślicie, że to ma sens???
>
> Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
> A Wy co myslicie na ten temat?
>
> pozdrawiam serdecznie
> grzegorz
> ps. przepraszam, za durnego posta sprzed jakiegoś czasu. nie byłem w
formie.
no to sie zacznie wydziwianie.
a potem pod haslem "polski stol" zobaczymy polskie zeberka po chinsku
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 20:03:39
Temat: Re: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
Użytkownik "Grzegorz Ostrowski" <m...@m...pl> napisał w wiadomości
news:akgeum$f4s$1@news.tpi.pl...
(...)
>
> Myślicie, że to ma sens???
>
> Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
> A Wy co myslicie na ten temat?
>
To chyba coś jakby "nowa, proeuropejska tradycja" ;-)))))))))))))))
Poza tym - nie mamy już pierogów, flaków, kiełbas, bigosu i jeszcze paru
rzeczy???
Być może chodzi o to, że w tekście mowa jest o daniach ZDROWYCH, a takich
faktycznie w tradycyjnej polskiej kuchni nie ma wiele. I co? Mamy
zlekceważyć całą naszą kuchenną kulturę dlatego, że w dzisiejszej Europie
panuje moda na zdrowe odżywianie???
Dla mnie - szczyt głupoty. I żałosne.
Pozdrawiam
Joanelle
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 20:25:57
Temat: Re: Nowe polskie dania, któremająpobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
----- Original Message -----
From: "Joanelle" <j...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Tuesday, August 27, 2002 10:03 PM
Subject: Re: Nowe polskie dania, któremająpobić UE [raczej długie ale mysle
ze ciekawe]
> To chyba coś jakby "nowa, proeuropejska tradycja" ;-)))))))))))))))
> Poza tym - nie mamy już pierogów, flaków, kiełbas, bigosu i jeszcze paru
> rzeczy???
> Być może chodzi o to, że w tekście mowa jest o daniach ZDROWYCH, a takich
> faktycznie w tradycyjnej polskiej kuchni nie ma wiele. I co? Mamy
> zlekceważyć całą naszą kuchenną kulturę dlatego, że w dzisiejszej Europie
> panuje moda na zdrowe odżywianie???
> Dla mnie - szczyt głupoty. I żałosne.
> Pozdrawiam
> Joanelle
Zgadzam sie Joanelle - poza tym nie wszystkie potrawy innych narodow w
Europie sa takie bardzo zdrowe, np. sznycelek po wiedensku, golonka po
bawarsku i inne niemieckie przysmaki, w kuchni francuskiej i hiszpanskiej
tez by sie pare rzeczy znalazlo. Mysle, za taki konkurs mialby jakis sens,
gdyby chodzilo w nim o odkopanie starych, przekazywanych z pokolenia na
pokolenie a teraz byc moze juz troche zapomnianych przepisow i ewentualnie
nadanie im lekko wspolczesnego szlifu.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 22:16:08
Temat: Re: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]"Grzegorz Ostrowski" <m...@m...pl> a écrit dans le message de news:
akgeum$f4s$...@n...tpi.pl...
[coupé]
> Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
> A Wy co myslicie na ten temat?
>
Mysle, ze Unia Europejska dojrzala do bigosu.
Howgh!
Ewcia
(stara Karaibka)
ps. tudziez do kaszanki
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 22:59:57
Temat: Re: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]Grzegorz Ostrowski wrote:
>
>
> .....
>
> Myślicie, że to ma sens???
>
> Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
> A Wy co myslicie na ten temat?
>
>
Sens to ma, bo nie jednej biednej i brzydkiej pannie zdazylo sie
przez zoladek trafic do serca chlopa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-28 08:19:28
Temat: Re: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze ciekawe]
> Mysle, ze Unia Europejska dojrzala do bigosu.
A do posypanych koperkiem ziemniaczkow ze zsiadlym mlekiem?
A do smalcu?
joj! ale bym cos przetracil... :-)
gzresiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-28 17:12:27
Temat: Re: Nowe polskie dania, które maj? pobi? UE [raczej d?ugie ale mysle ze ciekawe]
>> Ja my?l?, ze BEZ sensu jest wymy?la? now? "narodow?" potraw? "polska"...
>> A Wy co myslicie na ten temat?
>>
> Mysle, ze Unia Europejska dojrzala do bigosu.
>
> Howgh!
>
> Ewcia
> (stara Karaibka)
>
> ps. tudziez do kaszanki
kaszankę to nawet masz. Trochę inny format, bardziej kiełbasiany niż
kiszkowy, ale jest. Nawet salceson cwaniak jest ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-28 23:13:50
Temat: Re: Nowe polskie dania, które maj? pobi? UE [raczej d?ugie ale mysle ze ciekawe]"waldemar z domu" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: akj06v$eh7$05$...@n...t-online.com...
> > Ewcia
> > (stara Karaibka)
> >
> > ps. tudziez do kaszanki
>
> kaszankę to nawet masz. Trochę inny format, bardziej kiełbasiany niż
> kiszkowy, ale jest. Nawet salceson cwaniak jest ;-)
Alez kaszy w tej kaszance nie ma... salceson, owszem, zwany "pâte de tete"
o)
Ewcia, le boudin
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |