Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Grzegorz Ostrowski" <m...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Nowe polskie dania, które mają pobić UE [raczej długie ale mysle ze
ciekawe]
Date: Tue, 27 Aug 2002 20:05:14 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 66
Message-ID: <akgeum$f4s$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: rw107.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1030471447 15516 217.99.1.107 (27 Aug 2002 18:04:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Aug 2002 18:04:07 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122472
Ukryj nagłówki
Heja!
Dostałem taką informację o nowym konkursie:
Start konkursu "Polskie danie dla Europy"
Poprzez zabawę kulinarną do Brukseli
16 września br. rozpocznie się ogólnopolski konkurs kulinarny "Polskie danie
dla Europy". Głównym celem konkursu, który przebiegać będzie pod hasłem
"Smakosze do dzieła!" jest promocja Polski jako przyszłego członka Wspólnoty
Europejskiej poprzez pokazanie bogactwa smaku narodowej kuchni.
Organizatorzy akcji - Fundacja Unia & Polska oraz Feedback/Hill and Knowlton
chcą w ten sposób propagować wejście naszego kraju do europejskiej
"piętnastki" wśród społeczeństwa. W tej chwili prowadzone są intensywne
rozmowy z potencjalnymi sponsorami tego przedsięwzięcia.
....
"Każdy kraj potrzebuje pozytywnego wizerunku. Składa się on z wielu
elementów: ludzi i ich osiągnięć, krajobrazu i klimatu kraju, kreowanej w
nim kultury i sztuki, wytwarzanych produktów i usług i wielu innych. Naszym
zdaniem kuchnia jest jednym z ważnych elementów wizerunku kraju" -
powiedział Krzysztof Bobiński, wiceprezes fundacji Unia & Polska. "Znamy
takie słowa-klucze jak włoska pizza lub pasta, francuskie sery czy
hiszpańska paella. Jesteśmy przekonani, że także Polska potrzebuje własnego,
smacznego, łatwo rozpoznawalnego za granicą dania, które można będzie
przedstawić jako nasz wkład w "stół europejski". Temu właśnie służy
organizowany przez nas konkurs" - dodała Tessa Capponi-Borawska
przewodnicząca jury Konkursu "Polskie danie dla Europy" oraz dziennikarka
pisma "Elle". Pozostali członkowie jury to osoby znane ze swojego
zamiłowania do kuchni: Marta Gessler, Agnieszka Kręglicka, Joanna Nowicka i
Robert Makłowicz.
W konkursie "Polskie danie dla Europy" wezmą udział nowo wymyślone przez
kucharzy-amatorów potrawy przygotowane na bazie polskich składników (za
wyjątkiem przypraw). Konkurs będzie podzielony na trzy etapy: wstępną
selekcję zgłoszeń, rywalizację kulinarną województw oraz finał ogólnopolski.
Impreza finałowa, która odbędzie się na przełomie maja i czerwca w Warszawie
będzie zorganizowana w formie całodziennego festynu w plenerze.
Międzynarodowe jury wybierze wtedy troje zwycięzców, a jednemu z nich -
laureatowi Nagrody Głównej - przedstawiciele ambasad państw członkowskich
Unii Europejskiej w Polsce nadadzą tytuł "Ambasadora Polskiej Kuchni".
Konkurs "Polskie danie dla Europy" został pomyślany tak, aby poprzez wspólną
zabawę zwiększyć zainteresowanie Polaków tematyką integracji i problematyką
europejską oraz przedstawić naszym partnerom w Unii Europejskiej smaczne,
oryginalne i zdrowe polskie dania. Więcej informacji na temat konkursu można
uzyskać na oficjalnej witrynie internetowej "Polskiego dania dla Europy" pod
adresem www.polskiedanie.pl.
.....
Myślicie, że to ma sens???
Ja myślę, ze BEZ sensu jest wymyślać nową "narodową" potrawę "polska"...
A Wy co myslicie na ten temat?
pozdrawiam serdecznie
grzegorz
ps. przepraszam, za durnego posta sprzed jakiegoś czasu. nie byłem w formie.
|