Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-10 15:45:19

Temat: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

==========
Jeszcze dwie godziny w pracy! Chyba sie przekrece!
Z nowymi tematami tez cos slabo...

No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
"wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
nie robią ich pojedynczo?

waldek
==========



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-10 15:57:43

Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Od: "Karol Olszanski" <k...@O...com> szukaj wiadomości tego autora

waldek wrote:
> ==========
> Jeszcze dwie godziny w pracy! Chyba sie przekrece!
> Z nowymi tematami tez cos slabo...
>
> No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
> "wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
> nie robią ich pojedynczo?
>
> waldek
> ==========

Ha dokladnie Ci nie powiem ale gdzies sie spotkalem z takim domowym
robieniem serka i mniej wiecej polegalo to na
podgrzewaniu mieszkanki z kwasnego mleka i maslanki (czyli "prawie sera).
Taka zsiadla mieszanke podgrzewa sie i wtedy
tworza sie grudki.
Ale jak to robia przemyslowo to nie mam pojecia.

Jak bedziecie chcieli poszukam w rodzince przepisu jak to zrobic :)



--
--
http://karolo.netcity-poland.com
pgp public key /pgp.txt


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 16:02:41

Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Od: "walkie!" <w...@w...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

waldek wrote:
> ==========
> Jeszcze dwie godziny w pracy! Chyba sie przekrece!
> Z nowymi tematami tez cos slabo...
>
> No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
> "wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
> nie robią ich pojedynczo?
>
> waldek
> ==========
>
>
>
a nie jakas lekka obrobka cieplna i zbicie w kuleczki? bo recznie to
nieeeeeeeeee ;-)

--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 16:17:11

Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Taka zsiadla mieszanke podgrzewa sie i wtedy
> tworza sie grudki.
===========
Te grudki z gotowania to sa takie nierowne, rozlatujace
sie i roznej wielkosci. A w serku jest twarde, jedrne
ziarno. Wyglada to, o dziwo, jakby powstalo w jakis
naturalny sposob, bez maszyn?

waldek
===========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 19:14:12

Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Od: "wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avmqnp$1m9$1@news.tpi.pl...
> >
> a nie jakas lekka obrobka cieplna i zbicie w kuleczki? bo recznie to
> nieeeeeeeeee ;-)
>
> --

moze maja jakas inna zaloge swiastakow. Jedne sa od zawijania, inne od
lepienia kulek w serkach, a jsce inne na przyklad od
obierania malutkich cebulek do marynowania, hie hie

wkn ;-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-10 19:32:02

Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>> No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
>> "wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
>> nie robią ich pojedynczo?
>>
> a nie jakas lekka obrobka cieplna i zbicie w kuleczki? bo recznie to
> nieeeeeeeeee ;-)
>

już kiedyś pisałem, jak się robi ser (z autopsji, robiłem z dzieciakami w
Austrii, nawet mają dyplomy młodych serowników). Tak w skrócie, te grudki
robią się po wymieszaniu ciepłego mleka z podpuszczką i pokrojeniu tego
drobno harfą serowniczą (tak się to chyba nazywa). Po wciepnięciu do form i
odlaniu (się) serwatki, jest toto lekko prasowane. Od wielkości kawałków
"poharfowanych" i ciśnienia przy prasowaniu zależy wielkość grudek.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT
Pesto?
No to zabieram się za ciężkie ciasto Krysi...
marynata do miesa-pytanie
Boczniak a la schabowy??

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »