| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-10 15:45:19
Temat: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze==========
Jeszcze dwie godziny w pracy! Chyba sie przekrece!
Z nowymi tematami tez cos slabo...
No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
"wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
nie robią ich pojedynczo?
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-10 15:57:43
Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serzewaldek wrote:
> ==========
> Jeszcze dwie godziny w pracy! Chyba sie przekrece!
> Z nowymi tematami tez cos slabo...
>
> No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
> "wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
> nie robią ich pojedynczo?
>
> waldek
> ==========
Ha dokladnie Ci nie powiem ale gdzies sie spotkalem z takim domowym
robieniem serka i mniej wiecej polegalo to na
podgrzewaniu mieszkanki z kwasnego mleka i maslanki (czyli "prawie sera).
Taka zsiadla mieszanke podgrzewa sie i wtedy
tworza sie grudki.
Ale jak to robia przemyslowo to nie mam pojecia.
Jak bedziecie chcieli poszukam w rodzince przepisu jak to zrobic :)
--
--
http://karolo.netcity-poland.com
pgp public key /pgp.txt
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 16:02:41
Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serzewaldek wrote:
> ==========
> Jeszcze dwie godziny w pracy! Chyba sie przekrece!
> Z nowymi tematami tez cos slabo...
>
> No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
> "wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
> nie robią ich pojedynczo?
>
> waldek
> ==========
>
>
>
a nie jakas lekka obrobka cieplna i zbicie w kuleczki? bo recznie to
nieeeeeeeeee ;-)
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 16:17:11
Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
> Taka zsiadla mieszanke podgrzewa sie i wtedy
> tworza sie grudki.
===========
Te grudki z gotowania to sa takie nierowne, rozlatujace
sie i roznej wielkosci. A w serku jest twarde, jedrne
ziarno. Wyglada to, o dziwo, jakby powstalo w jakis
naturalny sposob, bez maszyn?
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 19:14:12
Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
Użytkownik "walkie!" <w...@w...net.pl> napisał w wiadomości
news:avmqnp$1m9$1@news.tpi.pl...
> >
> a nie jakas lekka obrobka cieplna i zbicie w kuleczki? bo recznie to
> nieeeeeeeeee ;-)
>
> --
moze maja jakas inna zaloge swiastakow. Jedne sa od zawijania, inne od
lepienia kulek w serkach, a jsce inne na przyklad od
obierania malutkich cebulek do marynowania, hie hie
wkn ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-10 19:32:02
Temat: Re: Nudze sie i mysle (jak glupi) o serze
>> No wiec tak sie zastanawiam, jak oni robia serek tzw.
>> "wiejski", w ktorym kazde ziarenko jest osobno? Chyba
>> nie robią ich pojedynczo?
>>
> a nie jakas lekka obrobka cieplna i zbicie w kuleczki? bo recznie to
> nieeeeeeeeee ;-)
>
już kiedyś pisałem, jak się robi ser (z autopsji, robiłem z dzieciakami w
Austrii, nawet mają dyplomy młodych serowników). Tak w skrócie, te grudki
robią się po wymieszaniu ciepłego mleka z podpuszczką i pokrojeniu tego
drobno harfą serowniczą (tak się to chyba nazywa). Po wciepnięciu do form i
odlaniu (się) serwatki, jest toto lekko prasowane. Od wielkości kawałków
"poharfowanych" i ciśnienia przy prasowaniu zależy wielkość grudek.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |