Data: 2005-12-09 16:25:27
Temat: Re: [OT][GWK] brązowe *normalne* kozaki
Od: "Agatek" <a...@s...site.krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Katarzyna Kulpa" <k...@h...pl> napisał w wiadomości
news:dncaj8$6db$1@inews.gazeta.pl...
> a dzieki za linka, fajne. a "sakramencko" tez mowie, a "pieronsko"
> nie - myslalam, ze to slaskie, nie ogolnopolskie. nakastlik
> tez mi sie przypomnial, ze slaskich kawalow, mialam kiedys
> taka cudowna ksiazke z tymiz. mieszka czlowiek w Polsce
> i wlasnego jezyka nie zna ;)
Z takich fajnych rzeczy to przez pl.regionalne.krakow przewinął się kiedyś
wątek o jedzeniu jajecznicy. I co ciekawe, większość krakusów jada ją małymi
łyżeczkami, prosto z patelni co wywołało wielkie oburzenie u przyjezdnych. A
jak ktoś zasugerował że to ta sama co wcześniej herbatę miesza, to już
całkiem:)
Polecam też książkę Makłowicza "Zjeść Kraków przewodnik subiektywny" czy
jakoś tak. Krakus, zainteresowany nie tylko tym co i jak się gotuje ale skąd
przepis pochodzi. Szuka korzeni niektórych kuchennych określeń stosowanych w
Krakowie w naszej Galicyjskiej przeszłości. Oprócz tego przyzwoity przegląd
knajp, choć mocno już nieaktualny.
Agata
|