Data: 2005-03-01 11:38:50
Temat: Re: OT. Golebiarz potrzebny
Od: "Ireneusz P. Zablocki" <i...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dirko schrieb:
>
> Hejka. Obcesowo było do jastrzębia i tumaka. :-D Może w sprawie gołębi
> mógłbym coś pomóc ale prawdziwi fachowcy od gołębi są we Wrocławiu, np.
> prof. A. Dubiel. Przy okazji poproszę o przepis na ormiańskie gołąbki na
> priv. :-)
> Pozdrawiam interesownie Ja...cki
>
Fachman Sapijaszko juz mi pomogl i to bardzo. A przepisu Ci nie podam a
co najwyzej pomysl. Wiesz, ja ani Niemiec ani Zyd ani aptekarz, wiec
bedzie chaotycznie.Wez duza glowke kapusty wloskiej i przygotuj ja jak
do golabkow. Pol kilograma mielonego miesa przypraw sola, pieprzem i
bazylia. Dodaj jedno jako i ... i tu jest cala tajemnica jakies 250 g
NIEGOTOWANEGO ryzu. Dodajac wody wymieszaj to na taka niezbyt gesta
ciape. A dalej jak z naszymi golabkami tyle ze nalezy zawijac liscie
niezbyt ciasno, pozostawiajac miejsce ryzowi do specznienia. Potem
gotowac jakas godzine w miesnym bulionie. Ot i wszystko.Mam nadzieje, ze
nic nie zapominalem.
Irek
|