Data: 2005-10-21 12:22:31
Temat: Re: OT Re: swiezosc przypadkiem odkryta:)
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
'madzik' <g...@o...tegoteznie.pl> wrote:
> Aż tak tłustego surowego nie widziałam. Nie to, żebym nie wierzyła, że
> nie istnieje, bo pewnie jest, i jak już zapoznamy się z jakimiś
> PełnąGebąLokalnymiRolnikami, to pewnie i się SmalecJakTrzeba znajdzie ;-).
O tak, Lokalni Rolnicy dobra rzecz. Albo też chytrze ukryte Lokalne
Sklepiki z Dobrymi Rzeczami ;-)
A Wy tam macie jeszcze śledzie na słodko... *rozmarzył się Anetek*
> Co do tłuszczu kokosowego: dobrze znosi bardzo wysokie temperatury, w
> pełni bezzapachowy - nie można narzekać. Boczku dla zapachu mogę dodać
> osobno. Tak jak dodaję np. owoców jałowca, bo bez niego nie da umiem
> uzyskać smaku (lokalne wędliny/mięso jakoś nie dają mi pożądanego
> aromatu...). Tak, przypalam ;-)
Kapusta w ogóle zyskuje na smaku, jeśli się ją lekko i nieprzesadnie
przypali. Najlepszy farsz do pierogów z kapustą i grzybami to właśnie
taki, który przywarł do patelni ;-)
Co do bigosu, tak, ja też dodaję jałowca, koniecznie. I różnego rodzaju
wędliny i kiełbasy alzackie -- nie jest to co prawda to, co nasza polska
wędzonka i kiełbasa myśliwska/jałowcowa, ale całkowicie dobre
przybliżenie. Boczek zaś biorę włoski, z niego, o dziwo, wytapia się
prawdziwy tłuszcz, a nie woda.
Anetek, hmmm, może by tak bigos, chłody idą...
--
....
.' .. `. Aneta Baran * http://2510053385/~aneta/ * anetek#anetek.net
:`.__.': * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
`....'
|