Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "DEM<>N" <a...@f...com>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: [OT] ...i znowu Jeff... ;(
Date: Mon, 23 Jul 2007 22:19:22 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 27
Message-ID: <f832h3$k82$1@news2.task.gda.pl>
References: <f804c4$ejt$1@news2.task.gda.pl>
<7...@n...onet.pl> <f82p89$tr4$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 68-tor-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.task.gda.pl 1185221987 20738 62.121.114.68 (23 Jul 2007 20:19:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 23 Jul 2007 20:19:47 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:234862
Ukryj nagłówki
Kończąc ten gigantyczny wątek, który zapewne czytelnicy ocenią po wyglądzie jako
dyskusja o tasiemcu uzbrojonym, chciałbym zauważyć, że nie mogę się w żaden
sposób odnieść do perypetii między Paniami. Jestem natomiast zdumiony jak można
stworzyć tak zredukowany i infantylny, prostacki wręcz obraz ludzkiego zdrowia i
leczenia w oparciu o obserwację składu mleka karmiącej matki. Przecież dieta i
zapotrzebowanie żywieniowe niemowlęcia są diametralnie różne od potrzeb
starszego, a zwłaszcza dorosłego człowieka. Pomijając tę oczywistość, odżywianie
się nie ma decydującego wpływu na stan zdrowia, gdyż stan ten jest wypadkową
bardzo wielu czasem złożonych i trudnych do zidentyfikowania zjawisk i procesów
(o czym wspomniałem wymieniąc podstawowe przyczyny chorób), wśród których dieta
to TYLKO jedno z ogniw łańcucha (oczywiście poza skrajnymi przypadkami jak picie
denaturatu, głód, awitaminozy, niedożywienie itp. sprawy). Jednakże na pierwszy
rzut oka dieta zalecana przez tzw. optymalnych, zgodnie z odkrytymi i
udodonionymi empirycznie prawidłowościami dotyczącymi funkcjonowania ludzkiego
organizmu, powinna wywoływać np. niestrawność, kłopoty z wątrobą, a w dłuższym
okresie stosowania liczne schorzenia układu pokarmowego i krwionośnego, gdyż
jest skrajnie zorientowana na tłuszcze zwierzęce.
Z ewolucyjnego punktu widzenia obserwowane schorzenia o podłożu dietetycznym w
krajach rozwiniętych prawdopodobnie nastąpiły na skutek tego, że ludzie obecnie
mają tu wszystkiego pod dostatkiem i jedzą w zbyt duzych ilościach to, co
zgodnie z adaptacjami wykształconymi w dzikim i ubogim w pokarm środowisku
łowcy-zbieracza najbardziej im smakuje, czyli TŁUSTE i SŁODKIE potrawy/produkty.
Nietety, z tego co zdążyłem się zorientować, optymalni są ofiarami instynktownej
słabości do SMACZNEGO TŁUSZCZU, równie zdradzieckiej w przypadku łatwego dostępu
do produktów bogatych w określoną substancję odżywczą, jak w przypadku słodyczy
(węglowodanów).
|