Data: 2005-10-28 15:35:44
Temat: Re: OT kulinarnie - DYNIA
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Justyna" <w...@l...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:op.szcvtrltgkp0vh@localhost.localdomain...
>
> hej Drogie Robotki :))
> Dynie zakupilam - pieeeekny okaz 6 kilo z hakiem.
> Wydraze w ten weekend- ale co z zawartoscia zrobic????
> ciasto? zupe?
> co polecacie?
Sry za priva Justyna, pisze jeszcze raz bo moze u komus innemu sie przyda
Ja robilam tak zupe i byla bardzo smaczna (ilosc musisz dopasowac do ilosci
dyni jaka bedziesz miala, ja z 800 g dyni mialam ok. 4 talerze zupy):
2 kg dyni pokroic w kostke, 3 cebule i 3 ziemniaki tez w kostke, zabek
czosnku rozgniesc i podusic to na 100g masla. Posolic, doprawic cukrem i
20toma zmiazdzonymi ziarnkami pieprzu. Zalac 2 litrami rosolu i pod
przykrywka gotowac 30 min. Nast. zmiksowac i w razie potrzeby jeszcze
doprawic. Podawac np. z grzankami.
Monika
|