« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2015-03-09 14:08:39
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!Dnia Mon, 09 Mar 2015 13:33:48 +0100, Trefniś napisał(a):
> Ikselka jak zwykle tworzy wielopiętrowe koncepcje, oparte na swojej
> niewiedzy.
PLONK
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2015-03-09 14:14:18
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!W dniu 2015-03-09 o 14:03, Trefniś pisze:
>
> Więcej w poście do wolima, konkretów (producent) nie pamiętam.
> Skrobia kukurydziana i E255 IMHO jest wyczuwalny w smaku.
A co to E255? Nie mogę tego konkretnego numeru znaleźć, a numer wygląda
jakby był z grupy konserwantów.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2015-03-09 14:23:31
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!W dniu .03.2015 o 14:14 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 2015-03-09 o 14:03, Trefniś pisze:
>>
>> Więcej w poście do wolima, konkretów (producent) nie pamiętam.
>> Skrobia kukurydziana i E255 IMHO jest wyczuwalny w smaku.
>
> A co to E255? Nie mogę tego konkretnego numeru znaleźć, a numer wygląda
> jakby był z grupy konserwantów.
Ojej, czeski błąd - przepraszam za zamieszanie!
Krzemian wapnia e552:
http://www.ciam.pl/skladnik-e552
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2015-03-09 16:52:51
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!Dnia 2015-03-09 14:03, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .03.2015 o 12:11 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>> W dniu 2015-03-09 o 11:08, Trefniś pisze:
>>>
>>> Standardowy początek - żółtka rozcieram z cukrem pudrem ...
>>> Następnie dodaję powoli olej...
>>> Zaczyna robić się majonez :)
>>> Majonez na słodko - jednak to do mnie nie przemawia.
>>> :)
>>>
>>> Oczywiście szybka zmiana kolejności dodawania składników ratuje
>>> sytuację - choć chyba ten majonez nie zepsułby efektu końcowego.
>>
>> No właśnie, ciekawa jestem, czego tak się przestraszyłeś. Majonez w
>> babce to nie taka ekstrawagancja, to w końcu tylko olej zmiksowany z
>> żółtkami z dodatkiem soku z cytryny. Pamiętam w starych przepisach
>> mojej mamy była tzw. "babka majonezowa", którą mama czasem robiła. A i
>> teraz można znaleźć, proszę: http://www.ciasta.net/babka-majonezowa.php
>> Nie wiem, czemu akurat ten majonez ma być dodany, zamiast żółtek i
>> oleju osobno. Może po to, by oszczędzić sobie miksowania i uniknąć
>> ewentualnego "zwarzenia się" żółtek?
>
> Znam oczywiście ciasta na majonezie.
> "Przestraszyłem" to za dużo powiedziane, ale z zasady nie lubię
> sytuacji, kiedy coś w kuchni idzie inaczej, niż zwykle :)
I może właśnie to tłumaczy ludzką awersję do różnych fusion czy innych
nowości.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2015-03-09 18:16:07
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!W dniu .03.2015 o 16:52 Qrczak <q...@q...pl> pisze:
> Dnia 2015-03-09 14:03, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
(...)
>> "Przestraszyłem" to za dużo powiedziane, ale z zasady nie lubię
>> sytuacji, kiedy coś w kuchni idzie inaczej, niż zwykle :)
>
> I może właśnie to tłumaczy ludzką awersję do różnych fusion czy innych
> nowości.
Jeśli zaplanowałem - przyjmuję wszelkie niespodziewanki ze zrozumieniem i
nawet cierpliwym oczekiwaniem.
Do kuchni fusion w zasadzie nic nie mam - w końcu łączenie różnych
doświadczeń jest motorem postępu w kuchni. Chociaż doceniam też
najbardziej podstawowe wersje przepisów.
Rzeczywiście, skrytykowałem tu kiedyś Okrasę za kuchnię fusion w jego
wykonaniu. Bo on to robi trochę na siłę. Ale to oczywiście moje zdanie.
--
Trefniś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2015-03-09 20:30:54
Temat: Re: Oby Wam smacznie zawsze było!Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Oczywiście jedni mają bardziej wyczulony zmysł smaku i są szefami kuchni.
> Inni tylko gotują :)
:-D dobre!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |