« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2015-03-23 13:17:24
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeW dniu 23.03.2015 o 13:09, FEniks pisze:
>
> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>
>
Wal :P
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
*** moje aukcje: http://tiny.pl/qjgtx ***
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2015-03-23 13:29:52
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeDnia Mon, 23 Mar 2015 13:09:10 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2015-03-23 o 10:28, Anai pisze:
>> W dniu 23.03.2015 o 10:27, Anai pisze:
>>> W dniu 22.03.2015 o 18:44, Pszemol pisze:
>>>
>>>> ... ale zachowa świerzość.
>>> Jezusie! Pszemol, miejże litość...
>>> RuGolę zniesłam, ale tu już pzresadziłeś :/
>>>
>>>
>> przesadziłeś (cholera) :D
>
> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>
Ale co ma litrówka do granka? ;)
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2015-03-23 13:36:35
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeW dniu 2015-03-23 o 13:17, Anai pisze:
> W dniu 23.03.2015 o 13:09, FEniks pisze:
>>
>> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>>
>>
> Wal :P
Nie, nie chcę garów poobijać.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2015-03-23 13:36:53
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeW dniu 2015-03-23 o 13:29, Fragi pisze:
> Dnia Mon, 23 Mar 2015 13:09:10 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-03-23 o 10:28, Anai pisze:
>>> W dniu 23.03.2015 o 10:27, Anai pisze:
>>>> W dniu 22.03.2015 o 18:44, Pszemol pisze:
>>>>
>>>>> ... ale zachowa świerzość.
>>>> Jezusie! Pszemol, miejże litość...
>>>> RuGolę zniesłam, ale tu już pzresadziłeś :/
>>>>
>>>>
>>> przesadziłeś (cholera) :D
>> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>>
> Ale co ma litrówka do granka? ;)
Słomę.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2015-03-23 14:16:19
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzePani Ewa napisała:
> W dniu 2015-03-23 o 13:29, Fragi pisze:
>> Dnia Mon, 23 Mar 2015 13:09:10 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-03-23 o 10:28, Anai pisze:
>>>> W dniu 23.03.2015 o 10:27, Anai pisze:
>>>>> W dniu 22.03.2015 o 18:44, Pszemol pisze:
>>>>>
>>>>>> ... ale zachowa świerzość.
>>>>> Jezusie! Pszemol, miejże litość...
>>>>> RuGolę zniesłam, ale tu już pzresadziłeś :/
>>>>>
>>>>>
>>>> przesadziłeś (cholera) :D
>>> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>>>
>> Ale co ma litrówka do granka? ;)
>
> Słomę.
Słomkę. Ale żeby tak prosto z gara i od razu litr?
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2015-03-23 16:26:05
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeW dniu 2015-03-23 o 14:16, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>> W dniu 2015-03-23 o 13:29, Fragi pisze:
>>> Dnia Mon, 23 Mar 2015 13:09:10 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> W dniu 2015-03-23 o 10:28, Anai pisze:
>>>>> W dniu 23.03.2015 o 10:27, Anai pisze:
>>>>>> W dniu 22.03.2015 o 18:44, Pszemol pisze:
>>>>>>
>>>>>>> ... ale zachowa świerzość.
>>>>>> Jezusie! Pszemol, miejże litość...
>>>>>> RuGolę zniesłam, ale tu już pzresadziłeś :/
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> przesadziłeś (cholera) :D
>>>> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>>>>
>>> Ale co ma litrówka do granka? ;)
>> Słomę.
> Słomkę. Ale żeby tak prosto z gara i od razu litr?
Przez słomkę litrówka nie będzie tak od razu, trochę potraw.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2015-03-23 17:51:34
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzePani Ewa napisała:
> W dniu 2015-03-23 o 14:16, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Pani Ewa napisała:
>>
>>> W dniu 2015-03-23 o 13:29, Fragi pisze:
>>>> Dnia Mon, 23 Mar 2015 13:09:10 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>
>>>>> W dniu 2015-03-23 o 10:28, Anai pisze:
>>>>>> W dniu 23.03.2015 o 10:27, Anai pisze:
>>>>>>> W dniu 22.03.2015 o 18:44, Pszemol pisze:
>>>>>>>
>>>>>>>> ... ale zachowa świerzość.
>>>>>>> Jezusie! Pszemol, miejże litość...
>>>>>>> RuGolę zniesłam, ale tu już pzresadziłeś :/
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>> przesadziłeś (cholera) :D
>>>>> He he, pasuje tu jedno kuchenne przysłowie. ;)
>>>>>
>>>> Ale co ma litrówka do granka? ;)
>>> Słomę.
>> Słomkę. Ale żeby tak prosto z gara i od razu litr?
>
> Przez słomkę litrówka nie będzie tak od razu, trochę potraw.
No i masz babo placek! Starty trzeba jakoś wyrównać.
Jarek
--
W marcu jak w garncu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2015-03-23 18:04:06
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze"Anai" <a...@a...pl> wrote in message
news:meonkk$su1$1@mx1.internetia.pl...
> W dniu 22.03.2015 o 18:44, Pszemol pisze:
>
>> ... ale zachowa świerzość.
> Jezusie! Pszemol, miejże litość...
> RuGolę zniesłam, ale tu już pzresadziłeś :/
Zniesłaś czy zniosłaś?
A poza tym, co tam takiego nie do zniesienia było?
Eruca sativa ma wiele nazw potocznych, i rugola jest jedną z nich.
https://www.google.com/?gws_rd=ssl#q=rugola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2015-03-23 19:07:36
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeAm 22.03.2015 um 17:00 schrieb Pszemol:
> Czy ktoś się orientuje jaką rolę pełni oliwa z oliwek w cieście na pizzę?
>
> Każą dolać 1 łyżeczkę od herbaty do ciasta zrobionego z 500g mąki.
>
> Jest tego tak mało, że chyba nie daje się tej oliwy dla smaku, prawda?
> Może pełni jakąś rolę "techniczną" w czasie wyrabiania czy też wpływać
> ma na konsystencję ciasta?
>
> Jak ktoś się orientuje to proszę mnie oświecić abym wiedział jakie
> efekty da dodatek mniej czy więcej tej oliwy bez konieczności
> eksperymentowania po ciemku :-)
Obojętnie co tu ludziska ponapisywali, najważniejsze jest to, by gdzieś
był tłuszcz. A że nie smarujemy blachy, to dodajemy tłuszcz do ciasta ;-)
Smak też poprawia i ciasto robi się elastyczniejsze.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2015-03-23 19:11:32
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizzeDnia Mon, 23 Mar 2015 19:07:36 +0100, Waldemar napisał(a):
> A że nie smarujemy blachy, to dodajemy tłuszcz do ciasta ;-)
> Smak też poprawia i ciasto robi się elastyczniejsze.
I tak robię też naleśniki - tłuszcz daję do ciasta, a patelni już wtedy
smarować nie trza. Tzn przed pierwszym smażeniem i owszem, smaruję, ale
potem już nie trzeba. Nauczyła mnie tego moja Teściowa, bo Mama smarowała
za każdym razem, skórką ze słoniny.
--
Ikselka
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |