« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2009-02-12 10:54:22
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał
>
> No toż właśnie o to chodzi, żeby znaleźć produkt, w którym stosunek
> n-6 do n-3 jest bardziej zrównoważony.
>
Zalecany stosunek to 6:1 lub mniej
Tym warunkom odpowiada :
Olej lniany 1:4
Olej rzepakowy (bez kwasu erukowego) 2:1
Olej z orzecha wloskiego 5:1
Olej sojowy 6:1
Pozostale oleje maja ten stosunek wiekszy
Oliwa z oliwek 12:1
Ale poniewaz zadnym z olei nie zalewamy sie do pelna to ja preferuje z
Oliwek.
--
Arek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2009-02-12 10:58:06
Temat: Re: Omega-3Arek pisze:
> Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał
>> No toż właśnie o to chodzi, żeby znaleźć produkt, w którym stosunek
>> n-6 do n-3 jest bardziej zrównoważony.
>>
> Zalecany stosunek to 6:1 lub mniej
> Tym warunkom odpowiada :
> Olej lniany 1:4
> Olej rzepakowy (bez kwasu erukowego) 2:1
> Olej z orzecha wloskiego 5:1
> Olej sojowy 6:1
>
> Pozostale oleje maja ten stosunek wiekszy
>
zapomniałeś o konopnym :)
> Oliwa z oliwek 12:1
> Ale poniewaz zadnym z olei nie zalewamy sie do pelna to ja preferuje z
> Oliwek.
--
Blog: http://blog.stalica.info
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2009-02-12 11:49:33
Temat: Re: Omega-3lemonka wrote:
>
> Tak, bo to nie ten cholesterol dostarczony z zewnątrz jest szkodliwy,
> tylko ten wyprodukowany przez organizm. Ale, żeby było śmiesznie, ilość
> wyprodukowanego przez organizm własnego cholesterolu odpowiada ilości
> dostarczonego do organizmu z zewnątrz.
>
poczytaj coś mądrego, np "china study" - i przestań wygadywać głupoty rodem
z "pani domu", bo jeszcze krzywdę komuś zrobisz.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2009-02-12 11:51:44
Temat: Re: Omega-3Arek wrote:
>
> Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał
>>
>> No toż właśnie o to chodzi, żeby znaleźć produkt, w którym stosunek
>> n-6 do n-3 jest bardziej zrównoważony.
>>
> Zalecany stosunek to 6:1 lub mniej
> Tym warunkom odpowiada :
> Olej lniany 1:4
> Olej rzepakowy (bez kwasu erukowego) 2:1
> Olej z orzecha wloskiego 5:1
> Olej sojowy 6:1
>
> Pozostale oleje maja ten stosunek wiekszy
>
> Oliwa z oliwek 12:1
> Ale poniewaz zadnym z olei nie zalewamy sie do pelna to ja preferuje z
> Oliwek.
>
to jeszcze dolicz omegi z pozostałych produktów żywnościowych, dolicz
zablokowanie szlaków metabolicznych omeg przez tłuszcze nasycone, dolicz
zatrzymanie metabolizmu przez braki enzymów w wyniku niedoboru magnezu i
cynku...
eh, chciałoby się, żeby ludzki organizm był prosty jak liczydło - niestety
(stety?), zmiennych które trzeba uwzględnić jest niemal nieskończoność.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2009-02-12 12:01:12
Temat: Re: Omega-3Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:gn0t8m$1ve$1@inews.gazeta.pl...
>> Tak sie zywili ludzie przez setki tysiec lat i ludzkosc dozyla do
> dnia
>> dzisiejszego.
>
> Jak najbardziej prawda. Kiedyś nie było makdonalda...
Kiedyś średnia długość życia to 40-50 lat. Jeszcze niedawno w Polsce około
sześćdziesięciu kilku.
Żyjemy coraz zdrowiej i dłużej!!!
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2009-02-12 13:51:41
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "tomek wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gn12cf$qhu$1@inews.gazeta.pl...
> lemonka wrote:
>
>
> >
> > Tak, bo to nie ten cholesterol dostarczony z zewnątrz jest
szkodliwy,
> > tylko ten wyprodukowany przez organizm. Ale, żeby było śmiesznie,
ilość
> > wyprodukowanego przez organizm własnego cholesterolu odpowiada
ilości
> > dostarczonego do organizmu z zewnątrz.
> >
>
> poczytaj coś mądrego, np "china study" - i przestań wygadywać głupoty
rodem
> z "pani domu", bo jeszcze krzywdę komuś zrobisz.
>
Podasz adresik lub dane bibliograficzne? Chętnie poczytam.
A z dedykacją dla ciebie poszukam źródła na potwierdzenie tego, co
napisałam. I nie będzie to "Pani domu", a w tej chwili dysponuję
wyłącznie własnymi notatkami z sympozjum PTTŻ, które nie stanowią dla
ciebie zapewne źródła naukowego. Potrzebuję trochę czasu na odszukanie
danych bibliograficznych do publikacji, po sesji.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2009-02-12 13:54:52
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@j...com> napisał w
wiadomości news:gn13ie$9gc$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
> news:gn0t8m$1ve$1@inews.gazeta.pl...
>
> >> Tak sie zywili ludzie przez setki tysiec lat i ludzkosc dozyla do
> > dnia
> >> dzisiejszego.
> >
> > Jak najbardziej prawda. Kiedyś nie było makdonalda...
>
> Kiedyś średnia długość życia to 40-50 lat. Jeszcze niedawno w Polsce
około
> sześćdziesięciu kilku.
>
> Żyjemy coraz zdrowiej i dłużej!!!
>
Niektóre błędy kompensujemy farmakologicznie. Niegdyś ludzie schodzili
śmiertelnie na wyrostek. A czy kiedyś modna była cukrzyca i bypassy?
Albo alergia? Tomek Wilicki pięknie powiedział: chciałoby się, by
organizm był prosty jak liczydło, ale nie jest.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2009-02-12 14:15:08
Temat: Re: Omega-3
Użytkownik "Ewa J" <e...@g...pl> napisał w wiadomości
news:iIPjl.16364$1Z5.8347@newsfe10.iad...
> Ktory olej ma najwiecej Omega-3?
>
> z oliwek
> z nasion winogron
> z rzepaku
> ze slonecznika
> z orzechow wloskich
> z orzeszkow ziemnych
> olej kokosowy
>
> Sa jeszcze jakies inne oleje jadalne? Nic mi wiecej nie przychodzi do
> glowy.
Tu: http://www.eufic.org/article/pl/4/9/artid/65/ znajdziesz wiadomości na
temat omega-3
Pozdrawiam B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2009-02-12 14:16:18
Temat: Re: Omega-3Dnia Thu, 12 Feb 2009 12:49:33 +0100, tomek wilicki napisał(a):
> lemonka wrote:
>
>
>>
>> Tak, bo to nie ten cholesterol dostarczony z zewnątrz jest szkodliwy,
>> tylko ten wyprodukowany przez organizm. Ale, żeby było śmiesznie, ilość
>> wyprodukowanego przez organizm własnego cholesterolu odpowiada ilości
>> dostarczonego do organizmu z zewnątrz.
>>
>
> poczytaj coś mądrego, np "china study" - i przestań wygadywać głupoty rodem
> z "pani domu", bo jeszcze krzywdę komuś zrobisz.
Dokładnie.
Są ludzie, którzy mogą jeść np jaja cały tydzień i nie zwiększy im się
poziom cholesterolu. A są tacy, co zjedzą ich trochę i od razu im skacze.
To skłonność indywidualna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2009-02-12 14:43:15
Temat: Re: Omega-3On 12 Lut, 15:16, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Dnia Thu, 12 Feb 2009 12:49:33 +0100, tomek wilicki napisał(a):
>
> > lemonka wrote:
>
> >> Tak, bo to nie ten cholesterol dostarczony z zewnątrz jest szkodliwy,
> >> tylko ten wyprodukowany przez organizm. Ale, żeby było śmiesznie, ilość
> >> wyprodukowanego przez organizm własnego cholesterolu odpowiada ilości
> >> dostarczonego do organizmu z zewnątrz.
>
> > poczytaj coś mądrego, np "china study" - i przestań wygadywać głupoty rodem
> > z "pani domu", bo jeszcze krzywdę komuś zrobisz.
>
> Dokładnie.
> Są ludzie, którzy mogą jeść np jaja cały tydzień i nie zwiększy im się
> poziom cholesterolu. A są tacy, co zjedzą ich trochę i od razu im skacze.
> To skłonność indywidualna.
He...he, to mi przypomina wynajmowanie aŁtorytetów od wyższości kawy
nad herbatą i vicek versaci...
W zasadzie organizm (poza umem - wyłączeniem tegoż) wie, co mu
smakuje. Pracując kiedyś w Fotonie w chemii, w domu żarłem sól, w dwa
lata później okazalo się, ze na tę chemię jedyną odtrutką była wlaśnie
sól, ale nerki mi skopała (i tu masz odpowiedź na zapytanie (zadane w
twojej przytomności) o oddawanie organów dzieciom (a la Saleta) - nie
mam nic do oddania, po za moim życiem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |