Data: 2007-05-01 09:12:02
Temat: Re: Optymalni i ich dyrdymały-powinii tego zkazać
Od: "Dr.Endriu" <n...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Człowiek ma te enzymy do cukrów a nie do surowej skrobii
>A kto Ci każe jeść surową skrobię? :)
> To już było tu wałkowane. Gotowana skrobia nie jest skrobią bo nie reaguje
z
> jodem.
>Ale po co nam....... Wiki.
Jod nie działa bo nie jest to juz skrobia a dwa inne związki glukozanami lub
glukanami
Biohemia Harpera s 169 (węglowodany o znaczneniu fizjologicznym)
".... skrobia. Ma budowę łancucha alfa-glikozydowego. Takie związki,
rozpadajace się w trakcie hydrolizy
tylko na cząsteczki glukozy, są homopolimerami zwanymi glukozanami lub
glukanami......"
Hydroliza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hydroliza
"...reakcja chemiczna polegająca na rozpadzie cząsteczek związku chemicznego
na dwa lub więcej mniejszych fragmentów pod wpływem kontaktu z wodą lub parą
wodną...."
Zjadanie gotowanych ziemniaków, powodujemy dostarczanie do organizmu
glukozy, które nie są lipidami....
I utyć od glukozy jest dużo ciężej niz od bezpośrednio zżeranych lipidów, bo
musi ona zostać dopiero zamieniona na tłuszscz, a to jest jescze długa długa
droga...
--
Pozdrawiam
Dr.Endriu
nmp1(małpa)interia.pl
http://drendriu.ovh.org/
|