Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!feed.news.interia.pl!news.nask.pl!ne
ws.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.de!t-online.de!
news.t-online.com!not-for-mail
From: Kresowiec <i...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Re: Owoce cytrynca
Date: Sun, 21 Oct 2007 10:44:33 +0200
Organization: T-Online
Lines: 36
Message-ID: <fff3uf$lpu$01$1@news.t-online.com>
References: <fdbpqg$c19$01$1@news.t-online.com>
<4...@n...onet.pl>
<fdbt57$7lh$03$1@news.t-online.com>
<005b01c80009$266e7d20$4b01a8c0@GK.INCOVERITAS.PL>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.t-online.com 1192956687 01 22334 WecU10hLAHEnGvb 071021 08:51:27
X-Complaints-To: u...@t...de
X-ID: VgrelaZaoeqIANcB-98mN6c+tqsf2aNQNMVVYuFB2G8b6ihhSxsDZx
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.9 (Windows/20041103)
X-Accept-Language: de-DE, de, en-us, en
In-Reply-To: <005b01c80009$266e7d20$4b01a8c0@GK.INCOVERITAS.PL>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:213946
Ukryj nagłówki
Tomasz Lukowski schrieb:
>
> Witam, ma troche owocow jarzabu szwedzkiego i jesli moglbys mi przeslac
> jakies sprawdzone pomysly na to jak je przetworzyc do postaci
> konsumpcyjnej to bede wdzieczny i za przepis na te galaretke do miesa i
> ew. jakies inne pomysly. Jesli to slabo miesci sie w profilu grupy to
> bardzo prosze na priv.
>
> wdziecznie pozdrwiam
> Tomek
>
Tomku przepraszam, ze dopiero teraz ale ledwie sie uporalem z remontami
i choroba. Co do moich przepisow, to odradzal bym z calego serca, bo ja
bardzo nieuporzadkowany jestem. Biore tyle owocow ile mam, sypie tyle
cukru ile mi smakuje, slowem wszystko na oko. Wykorzystaj to co jest w
sieci lub ksiazkach na temat jarzebiny. Do mies mozesz uzyc Chutney z
jarzebiny 100 g jarzebiny, 300 g cebuli, 200 pomidorow, 2 czerwone
papryki, 400 ml. octu winnego (czerwonego), 1lyzeczka soli, 1 lyzeczka
pieprzu.szczypta mielonego cynamonu i szczypta ostrej papryki oraz 500 g
zukru zelujacego.
Jarzebine po przemrozeniu zalac mieszanina octu i wody w stosunku 1:1 i
pozostawic przez noc. Owoce odcedzic, obrana cebule posiekac, pomidory
sparzyc i obrac ze skorki a nastepnie drobno pokroic. Papryke pokroic w
drobna kostke. Wszystkie skladniki z rodzynkami i przyprawami zalc octem
i zagotowac. Na srednim ogrniu gotowac okolo godziny. Dodac cukier
zelujacy i gotowac jeszcze 4 min. Goracy chutney przelac do sloikow i
natychmiast zakrecic.
Z jarzebiny na slodko robilbym raczej galaretki z dodatkiem jablek,
zurawiny czy pigwy.
Irek
|