Data: 2007-10-21 08:44:33
Temat: Re: Owoce cytrynca
Od: Kresowiec <i...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomasz Lukowski schrieb:
>
> Witam, ma troche owocow jarzabu szwedzkiego i jesli moglbys mi przeslac
> jakies sprawdzone pomysly na to jak je przetworzyc do postaci
> konsumpcyjnej to bede wdzieczny i za przepis na te galaretke do miesa i
> ew. jakies inne pomysly. Jesli to slabo miesci sie w profilu grupy to
> bardzo prosze na priv.
>
> wdziecznie pozdrwiam
> Tomek
>
Tomku przepraszam, ze dopiero teraz ale ledwie sie uporalem z remontami
i choroba. Co do moich przepisow, to odradzal bym z calego serca, bo ja
bardzo nieuporzadkowany jestem. Biore tyle owocow ile mam, sypie tyle
cukru ile mi smakuje, slowem wszystko na oko. Wykorzystaj to co jest w
sieci lub ksiazkach na temat jarzebiny. Do mies mozesz uzyc Chutney z
jarzebiny 100 g jarzebiny, 300 g cebuli, 200 pomidorow, 2 czerwone
papryki, 400 ml. octu winnego (czerwonego), 1lyzeczka soli, 1 lyzeczka
pieprzu.szczypta mielonego cynamonu i szczypta ostrej papryki oraz 500 g
zukru zelujacego.
Jarzebine po przemrozeniu zalac mieszanina octu i wody w stosunku 1:1 i
pozostawic przez noc. Owoce odcedzic, obrana cebule posiekac, pomidory
sparzyc i obrac ze skorki a nastepnie drobno pokroic. Papryke pokroic w
drobna kostke. Wszystkie skladniki z rodzynkami i przyprawami zalc octem
i zagotowac. Na srednim ogrniu gotowac okolo godziny. Dodac cukier
zelujacy i gotowac jeszcze 4 min. Goracy chutney przelac do sloikow i
natychmiast zakrecic.
Z jarzebiny na slodko robilbym raczej galaretki z dodatkiem jablek,
zurawiny czy pigwy.
Irek
|