| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-18 11:38:00
Temat: paczki - przepis mojej mamy1 kg mąki pszennej
10 żółtek
10 dag drożdży
2 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
1 litr oleju
sól
powidła śliwkowe lub konfitura z dzikiej róży
5 łyżek spirytusu
lukier:
cukier puder
ciepła woda
szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżka śmietany
skórka pomarańczowa
Przepis:
Mąkę przesiewamy przez sito. Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, 2 łyżki
cukru i 2 czubate łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia, potem dodajemy do
mąki + żółtka utarte z cukrem, 3 łyżki spirytusu i 5 łyżek oleju. Wyrabiamy
ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem formujemy pączki, robimy w nich
dziurkę, wkładamy powidła/konfiturę i zalepiamy dziurkę. Kladziemy na
stolnicy pączki zalepioną dziurką do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia. Do
zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, podgrzewamy, na wrzący wrzucamy
pączki zalepioną dziurką do dołu i smażymy. Wyjmujemy na serwetkę, osączamy.
Przygotowujemy lukier: do ciepłej wody wspypujemy cukier puder, mieszamy,
dodajemy kwasek, 1 łyżkę śmietany - konsystencja ma być gęstej śmietany.
Jeszcze ciepłe pączki smakujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Wskazówki i uwagi: Wychodzi ok. 50 pączków
--
Rena
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-18 15:44:18
Temat: Odp: paczki - przepis mojej mamy
Użytkownik rena <r...@a...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a8fb331$...@n...vogel.pl...
> 1 litr oleju
> Do zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, podgrzewamy, na wrzący
wrzucamy
> pączki zalepioną dziurką do dołu i smażymy.
>
Pączki na oleju??? No, ewentualnie racuchy jakoweś, ale pączki muszą być na
smalcu. Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-18 15:57:41
Temat: Re: paczki - przepis mojej mamy> Pączki na oleju??? No, ewentualnie racuchy jakoweś, ale pączki muszą być
na
> smalcu. Pozdrawiam - Agnieszka
nie wyobrazam sobie paczkow na smalcu - obrzydliwosc. moja mama od zawsze
robi na oleju - wychodza takie delikatne w smaku i zdrowsze, niz na smalcu.
sprobuj, moze ci posmakuje?...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-18 20:36:06
Temat: Re: paczki - przepis mojej mamy
"rena" <r...@a...net.pl> wrote
>
>
> nie wyobrazam sobie paczkow na smalcu - obrzydliwosc. moja mama od zawsze
> robi na oleju - wychodza takie delikatne w smaku i zdrowsze, niz na
smalcu.
> sprobuj, moze ci posmakuje?...
>
>
Jestem tego samego zdania. Tez zawsze smaze w oleju.
Kiedys mnie znajoma namowila i zrobilam je na smalcu...
Jakies takie ciezkawe i ociekajace tluszczem mi wyszly,
Niektore nie byly upieczne w srodku. Na oleju sa niebo lepsze!!!!
pozdrawiam
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 12:52:25
Temat: Re: paczki - przepis mojej mamyA t sa od wielu lat robione w moim rodzinnym domu paczki Mamy Wandy:
3 szklanki maki
6 zoltek
4 lyzki cukru
10 dag masla
6 dag drozdzy
2 szklanki mleka
1 lyzka rumu lub spirytusu
1 lyzeczka soli
skorka z cytryny
konfitura z rozy
cukier puder do posypania,
50 dag tłuszczu do smazenia, najlepiej Planty
Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, wymieszac i pozostawic na chwile do
wyrosniecia. Tluszcz roztopic i przestudzic. Zoltka utrzec z cukrem. Make
przesiac do miski, dodać utarte zoltka, wyrosniete drozdze, mleko, alkohol,
skorke z cytryny i sól. Wyrabiac ciasto. Dodac roztopiony tluszcz i ponownie
wyrabiac ciasto, az zacznie odstawać od reki. Ciasto przykryc sciereczka i
pozostawic do wyrosniecia. Wyrosniete wykladać porcjami na stolnice, lekko
rozwalkowac i wykrawac szklanka krazki. Na kazdy krazek nalozyc powidel,
przykryc drugim krazkiem, docisnac brzegi i ulozyc na stolnicy posypanej
maka. Pozostawic do podrosniecia. Tluszcz podgrzac do własciwej temperatury,
tzn. takiej, w ktorej wrzucony do rozgrzanego tluszczu mały kawalek ciasta
natychmiast wyplywa. Wyrosniete paczki omiatac z maki, wkladac do goracego
tluszczu spodnia strona do gory. Gdy paczki zrumienia sie przewrocic je na
druga strone i dosmazyc. Gotowe paczki wyjmowac lyzka cedzakowa, osaczyc z
tluszczu na bibule i posypac cukrem pudrem.
wg Wandy Chęciowej z Klodzka
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 12:57:50
Temat: Paczki, chrusty, roze karnawalowe
Użytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@n...vogel.pl...
> A t sa od wielu lat robione w moim rodzinnym domu paczki Mamy Wandy:
>
Zapomnialam Was zawiadomic, ze zebralam 9 przepisow na paczki, 7 na faworki
czyli chrusty i na roze karnawalowe. Zapraszam na strone
www.kuchnia.com.pl/DiD/paczki-chrust.html
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 17:17:06
Temat: Paczki Ptysiowe(Bylo Re: Paczki, chrusty, roze karnawalowe)
Dana wrote:
>
> Użytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > A t sa od wielu lat robione w moim rodzinnym domu paczki Mamy Wandy:
> >
> Zapomnialam Was zawiadomic, ze zebralam 9 przepisow na paczki, 7 na faworki
> czyli chrusty i na roze karnawalowe. Zapraszam na strone
> www.kuchnia.com.pl/DiD/paczki-chrust.html
No to jeszcze jeden do Twojej kolekcji:
Paczki (ponczki) z ciasta ptysiowego
Zrobic ciasto ptysiowe, klasc lyzka male kluchy ciasta w goracy olej,
odwrocic, gdy zarumienione, osuszyc na papierze, sypac cukrem pudrem lub
maczac w lukrze.
Lukier
cukier puder
sok cytrynowy
W miseczce polaczyc cukier puder z sokiem, az bedzie luznej konsystencji.
Przepis na ptysie
100 gr masla
200 ml wody
150 gr maki
4 jajka
Wode z maslem doprowadzic do wrzenia, wrzucic make jednym ruchem i
ucierac drewniana lyzka, az ciasto bedzie odstawac od garnka, zdjac z
ognia, dodawac po jednym jajku, mocno mieszajac, az sie kluchy polacza.
Wyciskac male kopczyki na blasze posmarowanej maslem, piec w piekarniku
o temp 180C/350F az zlote, i niezbyt mokre w srodku. Napelniac bita
smietana , posypac cukrem pudrem.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 18:33:39
Temat: Re: Paczki Ptysiowe(Bylo Re: Paczki, chrusty, roze karnawalowe)hmmmmmm, i faktycznie wychodzom takie ponczkowe?:)
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-19 19:08:15
Temat: Re: Paczki Ptysiowe(Bylo Re: Paczki, chrusty, roze karnawalowe)
maua piegowata wrote:
>
> hmmmmmm, i faktycznie wychodzom takie ponczkowe?:
Wychodza zupelnie inne, niz zwykle paczki, ale tez sa pyszne.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-20 13:33:22
Temat: Re: Paczki Ptysiowe(Bylo Re: Paczki, chrusty, roze karnawalowe)heh, moze faktycznie zrobie w czwartek, bo i tak bede miala baardzo malo
czasu:)
a przepis i wykonanie pieronsko szybkie:)
dzieki Madziu:)
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |