From: "Dana" <d...@n...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3a8fb331$1@news.vogel.pl>
Subject: Re: paczki - przepis mojej mamy
Date: Mon, 19 Feb 2001 13:52:25 +0100
Lines: 40
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: dana.netgate.com.pl
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 982586872 dana.netgate.com.pl (19 Feb 2001 13:47:52 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.tpi.pl!news.vogel
.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44415
Ukryj nagłówki
A t sa od wielu lat robione w moim rodzinnym domu paczki Mamy Wandy:
3 szklanki maki
6 zoltek
4 lyzki cukru
10 dag masla
6 dag drozdzy
2 szklanki mleka
1 lyzka rumu lub spirytusu
1 lyzeczka soli
skorka z cytryny
konfitura z rozy
cukier puder do posypania,
50 dag tłuszczu do smazenia, najlepiej Planty
Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, wymieszac i pozostawic na chwile do
wyrosniecia. Tluszcz roztopic i przestudzic. Zoltka utrzec z cukrem. Make
przesiac do miski, dodać utarte zoltka, wyrosniete drozdze, mleko, alkohol,
skorke z cytryny i sól. Wyrabiac ciasto. Dodac roztopiony tluszcz i ponownie
wyrabiac ciasto, az zacznie odstawać od reki. Ciasto przykryc sciereczka i
pozostawic do wyrosniecia. Wyrosniete wykladać porcjami na stolnice, lekko
rozwalkowac i wykrawac szklanka krazki. Na kazdy krazek nalozyc powidel,
przykryc drugim krazkiem, docisnac brzegi i ulozyc na stolnicy posypanej
maka. Pozostawic do podrosniecia. Tluszcz podgrzac do własciwej temperatury,
tzn. takiej, w ktorej wrzucony do rozgrzanego tluszczu mały kawalek ciasta
natychmiast wyplywa. Wyrosniete paczki omiatac z maki, wkladac do goracego
tluszczu spodnia strona do gory. Gdy paczki zrumienia sie przewrocic je na
druga strone i dosmazyc. Gotowe paczki wyjmowac lyzka cedzakowa, osaczyc z
tluszczu na bibule i posypac cukrem pudrem.
wg Wandy Chęciowej z Klodzka
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|