Data: 2001-02-20 16:27:12
Temat: Re: paczki - przepis mojej mamy
Od: "Justyna Nieć" <i...@k...gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "rena" <r...@a...net.pl> napisał w wiadomości
news:3a8fb331$1@news.vogel.pl...
> 1 kg mąki pszennej
> 10 żółtek
> 10 dag drożdży
> 2 szkl. mleka
> 0,5 szkl. cukru
> 1 litr oleju
> sól
> powidła śliwkowe lub konfitura z dzikiej róży
> 5 łyżek spirytusu
>
> lukier:
> cukier puder
> ciepła woda
> szczypta kwasku cytrynowego
> 1 łyżka śmietany
>
> skórka pomarańczowa
>
> Przepis:
> Mąkę przesiewamy przez sito. Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, 2 łyżki
> cukru i 2 czubate łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia, potem dodajemy
do
> mąki + żółtka utarte z cukrem, 3 łyżki spirytusu i 5 łyżek oleju.
Wyrabiamy
> ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem formujemy pączki, robimy w nich
> dziurkę, wkładamy powidła/konfiturę i zalepiamy dziurkę. Kladziemy na
> stolnicy pączki zalepioną dziurką do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia. Do
> zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, podgrzewamy, na wrzący wrzucamy
> pączki zalepioną dziurką do dołu i smażymy. Wyjmujemy na serwetkę,
osączamy.
> Przygotowujemy lukier: do ciepłej wody wspypujemy cukier puder, mieszamy,
> dodajemy kwasek, 1 łyżkę śmietany - konsystencja ma być gęstej śmietany.
> Jeszcze ciepłe pączki smakujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
>
> Wskazówki i uwagi: Wychodzi ok. 50 pączków
>
>
> --
> Rena
>
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> Uwazam że ten przepis jest troche skomplikowany i zawiera zbyt dyzo
zbednych składników
>
>
|