Data: 2001-02-19 17:17:06
Temat: Paczki Ptysiowe(Bylo Re: Paczki, chrusty, roze karnawalowe)
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dana wrote:
>
> Użytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > A t sa od wielu lat robione w moim rodzinnym domu paczki Mamy Wandy:
> >
> Zapomnialam Was zawiadomic, ze zebralam 9 przepisow na paczki, 7 na faworki
> czyli chrusty i na roze karnawalowe. Zapraszam na strone
> www.kuchnia.com.pl/DiD/paczki-chrust.html
No to jeszcze jeden do Twojej kolekcji:
Paczki (ponczki) z ciasta ptysiowego
Zrobic ciasto ptysiowe, klasc lyzka male kluchy ciasta w goracy olej,
odwrocic, gdy zarumienione, osuszyc na papierze, sypac cukrem pudrem lub
maczac w lukrze.
Lukier
cukier puder
sok cytrynowy
W miseczce polaczyc cukier puder z sokiem, az bedzie luznej konsystencji.
Przepis na ptysie
100 gr masla
200 ml wody
150 gr maki
4 jajka
Wode z maslem doprowadzic do wrzenia, wrzucic make jednym ruchem i
ucierac drewniana lyzka, az ciasto bedzie odstawac od garnka, zdjac z
ognia, dodawac po jednym jajku, mocno mieszajac, az sie kluchy polacza.
Wyciskac male kopczyki na blasze posmarowanej maslem, piec w piekarniku
o temp 180C/350F az zlote, i niezbyt mokre w srodku. Napelniac bita
smietana , posypac cukrem pudrem.
Magdalena Bassett
|