Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed2.skycache.com!newsfeed.skycache.com
!Cidera!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Paczki Ptysiowe(Bylo Re: Paczki, chrusty, roze karnawalowe)
References: <3a8fb331$1@news.vogel.pl> <3...@n...vogel.pl>
<3...@n...vogel.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 34
Date: Mon, 19 Feb 2001 09:17:06 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.186
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 982602951 207.71.222.186 (Mon, 19 Feb 2001 09:15:51 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 19 Feb 2001 09:15:51 PST
X-Received-Date: Mon, 19 Feb 2001 09:15:51 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44436
Ukryj nagłówki
Dana wrote:
>
> Użytkownik Dana <d...@n...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3...@n...vogel.pl...
> > A t sa od wielu lat robione w moim rodzinnym domu paczki Mamy Wandy:
> >
> Zapomnialam Was zawiadomic, ze zebralam 9 przepisow na paczki, 7 na faworki
> czyli chrusty i na roze karnawalowe. Zapraszam na strone
> www.kuchnia.com.pl/DiD/paczki-chrust.html
No to jeszcze jeden do Twojej kolekcji:
Paczki (ponczki) z ciasta ptysiowego
Zrobic ciasto ptysiowe, klasc lyzka male kluchy ciasta w goracy olej,
odwrocic, gdy zarumienione, osuszyc na papierze, sypac cukrem pudrem lub
maczac w lukrze.
Lukier
cukier puder
sok cytrynowy
W miseczce polaczyc cukier puder z sokiem, az bedzie luznej konsystencji.
Przepis na ptysie
100 gr masla
200 ml wody
150 gr maki
4 jajka
Wode z maslem doprowadzic do wrzenia, wrzucic make jednym ruchem i
ucierac drewniana lyzka, az ciasto bedzie odstawac od garnka, zdjac z
ognia, dodawac po jednym jajku, mocno mieszajac, az sie kluchy polacza.
Wyciskac male kopczyki na blasze posmarowanej maslem, piec w piekarniku
o temp 180C/350F az zlote, i niezbyt mokre w srodku. Napelniac bita
smietana , posypac cukrem pudrem.
Magdalena Bassett
|