From: "rena" <r...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: paczki - przepis mojej mamy
Date: Sun, 18 Feb 2001 12:38:00 +0100
Lines: 41
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: gdacz.acn.pl
Message-ID: <3a8fb331$1@news.vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 982496049 gdacz.acn.pl (18 Feb 2001 12:34:09 +0100)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.vog
el.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:44323
Ukryj nagłówki
1 kg mąki pszennej
10 żółtek
10 dag drożdży
2 szkl. mleka
0,5 szkl. cukru
1 litr oleju
sól
powidła śliwkowe lub konfitura z dzikiej róży
5 łyżek spirytusu
lukier:
cukier puder
ciepła woda
szczypta kwasku cytrynowego
1 łyżka śmietany
skórka pomarańczowa
Przepis:
Mąkę przesiewamy przez sito. Do ciepłego mleka wkładamy drożdże, 2 łyżki
cukru i 2 czubate łyżki mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia, potem dodajemy do
mąki + żółtka utarte z cukrem, 3 łyżki spirytusu i 5 łyżek oleju. Wyrabiamy
ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Potem formujemy pączki, robimy w nich
dziurkę, wkładamy powidła/konfiturę i zalepiamy dziurkę. Kladziemy na
stolnicy pączki zalepioną dziurką do dołu i zostawiamy do wyrośnięcia. Do
zimnego oleju wlewamy 2 łyżki spirytusu, podgrzewamy, na wrzący wrzucamy
pączki zalepioną dziurką do dołu i smażymy. Wyjmujemy na serwetkę, osączamy.
Przygotowujemy lukier: do ciepłej wody wspypujemy cukier puder, mieszamy,
dodajemy kwasek, 1 łyżkę śmietany - konsystencja ma być gęstej śmietany.
Jeszcze ciepłe pączki smakujemy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
Wskazówki i uwagi: Wychodzi ok. 50 pączków
--
Rena
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
|