« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-02-11 12:59:16
Temat: Panierka jak w KFC, HOW TO?Wie ktoś jak zrobić KFC w domu? Pikantnie.
WK
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-02-11 13:11:28
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?Użytkownik "wk" <w...@g...pl>
> Wie ktoś jak zrobić KFC w domu? Pikantnie.
Zamówić przez telefon i jak dostarczą posypać czym się da i ile wlezie.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 13:20:32
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?
Użytkownik "wk" <w...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cuia74$i2o$1@inews.gazeta.pl...
> Wie ktoś jak zrobić KFC w domu? Pikantnie.
>
>
1 cały usmażony kurczak, pociąć, 6-8 szklanek tłuszczu roślinnego <do
smażenia>
Marynata
4 szklanki wody
1 łyżka stołowa soli
1/2 łyżki stołowej glutaminianu sodu
Panierka<?>
1 jajko, ubić
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 i 1/2łyżeczki soli
3/4łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki glutaminianu sodu
1. Obrać kurę ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 stopni
2. Zmiąchać wodę, sól i 1/2 łyżeczki glutaminianu na marynatę w dużej
miseczce. Włożyć tam czikena i potopić 20 minut. Parę razy go poobracać w
tej marynacie.
3. W średniej misce zmiąchać ubite jajo
(kurze! ;-) ) i mleko. W innej średniej misce wymiąchać pozostałe składniki
panierki (mąkę, sól, pieprz, 3/4 łyżeczki glutaminianu i 5 uśmiechów)
4. Jak się cziken zmarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku,
żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z
dodatkami, później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się,
że kurczak jest wypanierowany obficie. Ułożyć czikeny w stosik na talerzu
lub <na czymśtam - blacha do ciast, czy coś takiego> do czasu, aż wszystkie
będą wypanierowane.
5. wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4
kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki
poruszyć<?> w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie.
6. Wyciągnąć czikena do suszarki <takiej klatki z drutu?> lub ręcznika do
odcieknięcia - na około 5 minut przed jedzeniem.
Karmić 3-4 osób (jest 8 kawałków) <chyba mało głodnych - dopełnienie
tłumacza>
--
pozdrawiam, misiczka
"Kobieta, która publicznie się rozbiera,
przypomina mi reżysera filmu kryminalnego,
który na wstępie zdradza rozwiązanie."Alfred Hitchcock
http://misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 13:37:15
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?Użytkownik "misiczka" <U...@w...pl> napisał w
wiadomości news:cuibg0$nl3$1@inews.gazeta.pl...
>
ciach
>
> Marynata
> 4 szklanki wody
> 1 łyżka stołowa soli
> 1/2 łyżki stołowej glutaminianu sodu
>
ciach
:-)))))))
no i monitor do przetracia ściereczką się kwalifikuje!!
Parsknąłem śmiechem.... znakomita "marynata"
:-)))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 13:44:08
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?Szczególnie glutaminian sodu brrrr
nie dośc że trucizna od której się zciemnia, to i mieso smak traci.
Ja zrobiłem tak,
jajko rozbełtane z mlekiem i wodą,
mąka kukurydziana i pszenna do tego ziarno sezamu, zioła jakie miałem pod
ręką,
suchą panierke do worka,
najpierwdo jaka potem do wora potwm trz ącham:)
potem wyciagam i niech postoi sobie albo poleży z 1 godzinkę, acha wcześniej
kurczaka natarłem solą, takż ew panierce z sola trzeba uważać.
co dalej
akurat ostatnio uzywałem skrzydełek, poporcjowane na 3 cześci tę najchudszą
wykożystałem do zupki, następnie na głęboki olej aż ładnie się zrumieni i
potem do piekarnika na brytwannę. i juz.
Wszyscy byli zachwyceni i mysleli że jakieś specjalne przyprawy używałem.
--
Maciej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 14:11:56
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?
Użytkownik "maciej" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:cuid2r$j1k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Szczególnie glutaminian sodu brrrr
No cóż, to jest (niestety) oryginalny przepis z KFC :)
--
pozdrawiam, misiczka
Kobieta, która ma jednego kochanka jest aniołem,
która ma dwóch jest potworem, która ma trzech jest kobietą.
(Wiktor Hugo )
http://misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 18:24:26
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?In news:cuiefn$6qd$1@inews.gazeta.pl,
misiczka typed:
> Użytkownik "maciej" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:cuid2r$j1k$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Szczególnie glutaminian sodu brrrr
>
> No cóż, to jest (niestety) oryginalny przepis z KFC :)
Dokładnie - nareszcie wiem co to MSG...
KFC Extra Crispy Strips
Marinade:
4 cups water
1 tablespoon salt
1/2 teaspoon MSG
Coating:
1 egg, beaten
1 cup milk
2 cups all?purpose flour
2 1/2 teaspoons salt
3/4 teaspoon pepper
3/4 teaspoon MSG
1/8 teaspoon Garlic Powder
1/8 teaspoon Baking Powder
Cut 6 chicken Breasts into strips. . Preheat the shortening in a
deep?fryer to
350 degrees. Beat 1 egg and 1 cup of milk. Dip the chicken into the egg
mixture.
Dip the the chicken into the coating. Fry in fryer a few at a time till
they are
golden brown and float. Remove the chicken to a rack and allow to drain
for 5 minutes.
--
Pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 18:34:53
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?Leszek wrote:
>> No cóż, to jest (niestety) oryginalny przepis z KFC :)
> KFC Extra Crispy Strips
A gdzieś czytałam, że to tutaj temat zakazany ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 18:58:06
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?
Użytkownik "fuksa" <f...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cuiu5d$li$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Leszek wrote:
> >> No cóż, to jest (niestety) oryginalny przepis z KFC :)
>
> > KFC Extra Crispy Strips
>
>
> A gdzieś czytałam, że to tutaj temat zakazany ;)
>
E, tego, poniekąt tak, ale czasem mamy dobry humor
Pozdr. - A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-02-11 19:39:24
Temat: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?On Fri, 11 Feb 2005 19:34:53 +0100, "fuksa" <f...@w...pl> wrote:
>Leszek wrote:
>>> No cóż, to jest (niestety) oryginalny przepis z KFC :)
>
>> KFC Extra Crispy Strips
>
>
>A gdzieś czytałam, że to tutaj temat zakazany ;)
Dawno nikt nie pytal...najgorzej jest, jak sie pojawia to samo
pytanie za pytaniem, za pytaniem...od czasu do czasu to mozna
wrecz z przyjemnoscia odpisac :PPP
Pierz, co wiele juz nawalnic tu przezyl (tiramisu, lasagne,
golonki, piernik, kfc, dobre salatki, nie wspominajac juz
"obiadkach", "mieskach" itepe)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |