Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "misiczka" <U...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Panierka jak w KFC, HOW TO?
Date: Fri, 11 Feb 2005 14:20:32 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 51
Message-ID: <cuibg0$nl3$1@inews.gazeta.pl>
References: <cuia74$i2o$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.177.214
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1108128065 24227 62.233.177.214 (11 Feb 2005 13:21:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 11 Feb 2005 13:21:05 +0000 (UTC)
X-SigInfo: Generated by Sygnaturkowiec v. 0.1.3.3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-User: misiczka_newsy
User-Agent: Hamster/2.0.2.2
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:231241
Ukryj nagłówki
Użytkownik "wk" <w...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cuia74$i2o$1@inews.gazeta.pl...
> Wie ktoś jak zrobić KFC w domu? Pikantnie.
>
>
1 cały usmażony kurczak, pociąć, 6-8 szklanek tłuszczu roślinnego <do
smażenia>
Marynata
4 szklanki wody
1 łyżka stołowa soli
1/2 łyżki stołowej glutaminianu sodu
Panierka<?>
1 jajko, ubić
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki uniwersalnej
2 i 1/2łyżeczki soli
3/4łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki glutaminianu sodu
1. Obrać kurę ze skóry i tłuszczu. Podgrzać tłuszcz na patelni do 350 stopni
2. Zmiąchać wodę, sól i 1/2 łyżeczki glutaminianu na marynatę w dużej
miseczce. Włożyć tam czikena i potopić 20 minut. Parę razy go poobracać w
tej marynacie.
3. W średniej misce zmiąchać ubite jajo
(kurze! ;-) ) i mleko. W innej średniej misce wymiąchać pozostałe składniki
panierki (mąkę, sól, pieprz, 3/4 łyżeczki glutaminianu i 5 uśmiechów)
4. Jak się cziken zmarynuje, to go trzeba położyć na papierowym ręczniku,
żeby nadmiar wody odciekł. Jeden kawałek kury wytarzać w tej mące z
dodatkami, później w jaju z mlekiem i znowu w mące z dodatkami. Upewnić się,
że kurczak jest wypanierowany obficie. Ułożyć czikeny w stosik na talerzu
lub <na czymśtam - blacha do ciast, czy coś takiego> do czasu, aż wszystkie
będą wypanierowane.
5. wrzucić kawałek kury do gorącego oleju. Smażyć pół kurczaka na raz (4
kawałki) przez 12-15 minut, lub do czasu, aż się zrobi złoty. Kawałki
poruszyć<?> w połowie czasu, aby się usmażyły równomiernie.
6. Wyciągnąć czikena do suszarki <takiej klatki z drutu?> lub ręcznika do
odcieknięcia - na około 5 minut przed jedzeniem.
Karmić 3-4 osób (jest 8 kawałków) <chyba mało głodnych - dopełnienie
tłumacza>
--
pozdrawiam, misiczka
"Kobieta, która publicznie się rozbiera,
przypomina mi reżysera filmu kryminalnego,
który na wstępie zdradza rozwiązanie."Alfred Hitchcock
http://misiczka.com
|