« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-28 07:53:33
Temat: ParmezanMam goraca prosbe. Raz w zyciu jadlam niestety poza garnicami Polski
prawdziwy parmezan i na razie bezskutecznie poszukuje go w warszawie
bywaja jakies tarte wiorki ale to mi wyjatkowo nei smakuje) . Czy moze
wiecie gdzie mozna kupic kawal ( nie tarty ) prawdziwego parmezanu? Do
grobowej deski bede za informacje wdzieczna :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-28 08:16:13
Temat: Re: Parmezan----- Original Message -----
From: Pesti <p...@g...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, March 28, 2001 9:53 AM
Subject: Parmezan
> Mam goraca prosbe. Raz w zyciu jadlam niestety poza garnicami Polski
> prawdziwy parmezan i na razie bezskutecznie poszukuje go w warszawie
> bywaja jakies tarte wiorki ale to mi wyjatkowo nei smakuje) . Czy moze
> wiecie gdzie mozna kupic kawal ( nie tarty ) prawdziwego parmezanu? Do
> grobowej deski bede za informacje wdzieczna :)
>
Witam. W polsce zdaje sie za parmezan uwaza sie starty (kazdy) ser. Trudno
bedzie znalezc prawdziwy parmezan.
Pozdrawiam,
Marek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 08:33:31
Temat: Odp: ParmezanUżytkownik Marek Lang <m...@h...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:O...@h...com...
> Witam. W polsce zdaje sie za parmezan uwaza sie starty (kazdy) ser.
tak, po ulicach chodzą niedżwiedzie, a jeszcze dawniej żydzi porywali
chrześcijańskie dzieci na mace;) wszyscy mamy zielone twarze i skośne oczy.
to jest bardzo dziwny kraj...czy ty byłeś kiedyś w Polsce?
> Trudno bedzie znalezc prawdziwy parmezan.
produkcji polskawej jest parmezan firmy "lactalis", jest twardy
i ma dość ciekawy smak, ale nie wiem ile ma wspólnego
z wersją tradycyjną.
zagraniczne można spotkać w hipermarketach w dziale z serami-
raczej każdy ma taki, tylko nie ten półkowy, tylko drugi-
obsługiwany zza lady.
--
Pozdrawiam
Asia Słocka, Kraków
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 11:29:18
Temat: Re: Parmezan
>>
>
>Witam. W polsce zdaje sie za parmezan uwaza sie starty (kazdy) ser.
>Marek
a kto tak uwaza? I kiedy ? I w ogole?
Krysia, nieco zdziwiona (tylko prosze bez drwin..)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 11:46:19
Temat: Re: Parmezan
----- Original Message -----
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, March 28, 2001 1:29 PM
Subject: Re: Parmezan
>
> >>
> >
> >Witam. W polsce zdaje sie za parmezan uwaza sie starty (kazdy) ser.
> >Marek
>
>
> a kto tak uwaza? I kiedy ? I w ogole?
>
> Krysia, nieco zdziwiona (tylko prosze bez drwin..)
>
> K.T. - starannie opakowana
Zapewne osoby ktore pisuja na grupe wiedza doskonale co to takiego parmezan.
Natomiast wiekszosc znanych mi osob z poza grupy uwaza, ze parmezan to po
prostu zwykly, straty zolty ser. Moze dla tego, ze nie ogladaja maklowicza
;-)...
Pozdrawiam,
Marek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 12:15:29
Temat: Re: ParmezanUzytkownik "Marek Lang" <m...@h...com> napisal w wiadomosci
news:OE68Z3LstPGtPrPrvCW00007a61@hotmail.com...
> Zapewne osoby ktore pisuja na grupe wiedza doskonale co to takiego
parmezan.
> Natomiast wiekszosc znanych mi osob z poza grupy uwaza, ze parmezan to po
> prostu zwykly, straty zolty ser. Moze dla tego, ze nie ogladaja maklowicza
> ;-)...
Eee, dziwne osoby znasz. W zyciu sie z czyms takim nie spotkalem. Moze to
regionalizm jakis?
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 13:51:08
Temat: Re: ParmezanJader <j...@p...com.pl> wrote:
J=> Eee, dziwne osoby znasz. W zyciu sie z czyms takim nie spotkalem. Moze to
J=> regionalizm jakis?
Kolokwializm raczej. Tak poprostu jest. Nie to, żeby wszyscy moi znajomi tak
uważali, ale naprawde znam i spotykam gro osób, które w ten właśnie sposób
postrzegają parmezan (czyli - jako stan sera a nie jego gatunek).
Kuba
--
Jakub Klausa, JK762-RIPE, j...@b...pl
* <bounce> .oO( HP/sUX, Linsux, slowsaris.. what's next.. 8-) ) *
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 16:47:49
Temat: Re: Parmezan
Zapytaj po prostu we włoskiej knajpie (tylko w dobrej, a nie w "spageterii",
a w Warszawie chyba takie się znajdą). Powinni dla siebie sprowadzać
oryginalny z Włoch. Jesteś kobietą (może blondynką), więc jak się
uśmiechniesz to każdy Włoch na pewno Ci go sprzeda i będziesz mogła jadać
tortelini z oryginalnym włoskim parmezanem, tak jak ja to robię w tej
chwili.
pozdrawiam
Smakosz Włoskiego Parmezanu
Użytkownik Pesti <p...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:99s56h$ac4$...@n...tpi.pl...
> Mam goraca prosbe. Raz w zyciu jadlam niestety poza garnicami Polski
> prawdziwy parmezan i na razie bezskutecznie poszukuje go w warszawie
> bywaja jakies tarte wiorki ale to mi wyjatkowo nei smakuje) . Czy moze
> wiecie gdzie mozna kupic kawal ( nie tarty ) prawdziwego parmezanu? Do
> grobowej deski bede za informacje wdzieczna :)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 18:16:01
Temat: Re: Parmezan
Jacek wrote:
>
> Zapytaj po prostu we włoskiej knajpie (tylko w dobrej, a nie w "spageterii",
> a w Warszawie chyba takie się znajdą). Powinni dla siebie sprowadzać
> oryginalny z Włoch. Jesteś kobietą (może blondynką), więc jak się
> uśmiechniesz to każdy Włoch na pewno Ci go sprzeda i będziesz mogła jadać
> tortelini z oryginalnym włoskim parmezanem,
Pytaj o Parmeggiano romano, NAjprawdziwszy parmezan. Powinien miec
czarna "skore" woskowa.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-28 20:36:36
Temat: Re: Parmezanzalezy jeszcze jaki parmesan - parmiggiano reggiano widziałem "pod
Marriotem - jak się wychodzi od Lotu na dół jets taki sklep z serami,
ostrygami,
winami - tam był. Drugi widziałem w spożywcyzm na samym dole takiego
wysokiego wiezowca koło hotelu Sobieski (ciut w stronę dworca - reform czy
jakos tak plaza).
łatwiej kupic grana padano - moim zdaniem porównywalne - tzn. gorsze od
naprawdę dobrego parmezani i to zx najlepszej czesci, ale taki parmesan jest
de facto w Polsce niedostepny (we Włoszech też warto mieć "wejscia" u
sklepikarza), a poza tym piekielnie drogi. Grana padano mozna dostac w
marketach, np. w billi. Raczej unikaj produkcji Galbini, bo jest slabiutki.
Poza tym byl w tym markecie w wiezowcu, co wspominalem. Pozostaja jeszcze
zaprzyjaznione restauracje - sprobuj poderwac jakiegos kucharza np. z
Biblioteki (super grana)
Pozdrawiam,
H.
Użytkownik Pesti <p...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:99s56h$ac4$...@n...tpi.pl...
> Mam goraca prosbe. Raz w zyciu jadlam niestety poza garnicami Polski
> prawdziwy parmezan i na razie bezskutecznie poszukuje go w warszawie
> bywaja jakies tarte wiorki ale to mi wyjatkowo nei smakuje) . Czy moze
> wiecie gdzie mozna kupic kawal ( nie tarty ) prawdziwego parmezanu? Do
> grobowej deski bede za informacje wdzieczna :)
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |