« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2012-01-14 16:05:05
Temat: Re: Pekajace jajaDnia Fri, 13 Jan 2012 18:46:40 +0100, XL napisał(a):
> "Moja" pani-baba daje kurom potłuczone miałko skorupki.
Metoda dobra pod warunkiem, że to są skorupki od "tych" kur. W przeciwnym
wypadku najskuteczniejszy sposób roznoszenia chorób drobiu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2012-01-14 19:55:33
Temat: Odp: Odp: Pekajace jaja>>>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>>>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>>>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
>>>
>>> po 2 minutach przy tym sposobie gotowania, beda twarde va bank.
>>> max 15 sekund od zawrzenia
>>>
>>> @
>>
>> Nie.
>> --
>> XL
>
> To ja Was pogodzę :)
> Obie (oboje) macie rację. Różnica tkwi w _pokrywce_. W przykrytym garnku
> woda zawrze szybciej, jajka będą ogrzewane krócej, dlatego po zawrzeniu
> wody można potrzymać je nieco dłużej. Natomiast gotowane w odkrytym garnku
> będą ogrzewane dłużej i trzeba wyjąć je dosyć szybko po zawrzeniu wody.
> (Teorię o temperaturze ścinania białka itd. znacie sami).
>
> JBP
Nawet nie zamierzalam podejmowac rekawicy, bo od lat tak gotuje jajka,
sposob mam przetestowany i niezawodny - jak zgapilam i gotowalam kilkanascie
sekund dluzej, jajka wychodzily na twardo ;) Oczywiscie zawsze gotuje je bez
przykrywki.
Ale dzieki za intencje ;)
Pozdrawiam
@
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2012-01-14 21:52:35
Temat: Re: Odp: Pekajace jajaUżytkownik "@" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:jesmk0$s1j$1@inews.gazeta.pl...
>
> Nawet nie zamierzalam podejmowac rekawicy, bo od lat tak gotuje jajka,
> sposob mam przetestowany i niezawodny - jak zgapilam i gotowalam
> kilkanascie sekund dluzej, jajka wychodzily na twardo ;) Oczywiscie zawsze
> gotuje je bez przykrywki.
> Ale dzieki za intencje ;)
>
> Pozdrawiam
> @
Ja też "od zawsze" gotuję jajka w odkrytym garnku i zgadzam się z Tobą co do
wspomnianych sekund, choć w praktyce ich nie liczę, tylko wyjmuję jajka na
wyczucie. W każdym razie pół minuty gotowania w tym stylu (po zawrzeniu)
daje jajka na półtwardo lub twardo - w zależności od wielkości jajek i
grubości skorupki.
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2012-01-15 12:47:29
Temat: Re: Odp: Pekajace jajaWitam ;)
Jajko prosto z lodowki , wlozone do wody peknie.
Ja wyciagam wczesniej, a potem do gara z zimna woda, jak zaczyna wrzec
licze 2xdo 60 i jajeczka super wychodza. Zolteczko plynne, bialko sciete.
Mozna dodac soli lub octu tez nie peknie.
Milego dnia J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2012-01-15 17:30:55
Temat: Re: Pekajace jajaNorwedzy opracowali na to wzór matematyczny:
http://lifehacker.com/5833410/the-egg-cooking-calcul
ator-uses-math-to-help-you-boil-the-perfect-egg
- -
Nika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2012-01-15 18:04:05
Temat: Re: Odp: Pekajace jajaDnia Sat, 14 Jan 2012 15:45:40 +0100, JBP napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:23y50imsv0dd.f1pcr0zwh8mg$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 13 Jan 2012 22:31:27 +0100, @ napisał(a):
>>
>>>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>>>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>>>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
>>>
>>> po 2 minutach przy tym sposobie gotowania, beda twarde va bank.
>>> max 15 sekund od zawrzenia
>>>
>>> @
>>
>> Nie.
>> --
>> XL
>
> To ja Was pogodzę :)
> Obie (oboje) macie rację. Różnica tkwi w _pokrywce_. W przykrytym garnku
> woda zawrze szybciej, jajka będą ogrzewane krócej, dlatego po zawrzeniu wody
> można potrzymać je nieco dłużej. Natomiast gotowane w odkrytym garnku będą
> ogrzewane dłużej i trzeba wyjąć je dosyć szybko po zawrzeniu wody.
> (Teorię o temperaturze ścinania białka itd. znacie sami).
>
Nie ma to jak dobry mediator!
:-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2012-01-15 18:05:12
Temat: Re: Pekajace jajaDnia Sat, 14 Jan 2012 16:05:05 +0000 (UTC), jureq napisał(a):
> Dnia Fri, 13 Jan 2012 18:46:40 +0100, XL napisał(a):
>
>> "Moja" pani-baba daje kurom potłuczone miałko skorupki.
>
> Metoda dobra pod warunkiem, że to są skorupki od "tych" kur. W przeciwnym
> wypadku najskuteczniejszy sposób roznoszenia chorób drobiu.
Niby skąd ma wziąć skorupki od "nie tych"? - ma jajek dosyć, więc nie
kupuje :-)
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2012-01-15 21:52:13
Temat: Re: Pekajace jaja
Użytkownik "@" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:jeq7rm$cjd$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
>
> po 2 minutach przy tym sposobie gotowania, beda twarde va bank.
> max 15 sekund od zawrzenia
>
> @
Nie wierze. Gotuje jaja juz z 30 lat, te na wielkanoc tez.
Nie wierze, ze jajko wlozone do zimnej wody, po 15 sek od zawrzenia bedzie
sciete.
Zrobmy konkurs, kamerka, gotujemy. Filmiki mozna wrzucic na youtube. Kazdy
ma jakas kamerke np w telefonie.
Jutro robie filmik. Jajo 15 sek, jajo 2min 45sek.
MarekF
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |