« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-14 12:27:29
Temat: Pierniczki na Boże NarodzenieWitam,
Wprawdzie do Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu, ale na grupie " dzieci"
piszą o Mikołaju i przypomniałam sobie jak rok temu chcąc dzieciom zrobić
frajdę piekliśmy i dekorowaliśmy pierniczki. Zabawa była niezła, tylko
pierniczki miały się zrobić miękkie a niestety pozostały twarde. Zostały
wprawdzie schrupane, ale w tym roku wolałabym upiec coś co by smakowało. Z
ubiegłorocznego przepisu nie skorzystam.Czy ktoś zna przepisy na smaczne
pierniczki na Boże Narodzenie? Tak, żeby dzieci bawiły się wykrawając je,
dekorując a potem by wzsystkim smakowały.
Dziękuje.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-14 12:57:58
Temat: Re: Pierniczki na Boże Narodzenie
Użytkownik Małgosia <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:bp2hp0$rcv$...@f...man.torun.pl...
> Witam,
> Wprawdzie do Bożego Narodzenia jeszcze trochę czasu, ale na grupie "
dzieci"
> piszą o Mikołaju i przypomniałam sobie jak rok temu chcąc dzieciom zrobić
> frajdę piekliśmy i dekorowaliśmy pierniczki. Zabawa była niezła, tylko
> pierniczki miały się zrobić miękkie a niestety pozostały twarde. (ciach)
odwieczny problem piernikow polega na tym ze powinny "dojrzec"....tak po
tygodniu skubane popuszczaja.....ale warunek! Puszka szczelna....jablko w
srodku (choc i inne patenty tez sa) i stado piernikow twardych - po tygodniu
siedzenia w ciemnosciach w towarzystwie markotnego i malomownego jablka
zmiekczy nawet najtwardsze pierniki....
zapuszkowac!!!!!
proponuje wykonac pierwszy test juz w ten weekend....na tym samym
przepisie...z tymi samymi dzecmi :)))
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 13:25:10
Temat: Re: Pierniczki na Boże NarodzenieU mnie sprawdza się od lat bardzo prosty przepis:
Zagniatam zwykłe kruchę ciasto tyle ,że z dodatkiem sporej ilości gorzkiego
kakao, cynamonu,
przyprawy do pierników .Schładzam ciasto w lodówce a potem rozwałkowuje
i wykrawam pierniczki.
po upieczeniu (15 min. w nagrzanym piecyku) ozdabiamy polewą, bakaliami , i
lukrem.
nie są pracochłonne i zawsze wychodzą.
pozdrawiam i życzę smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 13:33:37
Temat: Re: Pierniczki na Boże NarodzenieUżytkownik Misielin napisał:
> U mnie sprawdza się od lat bardzo prosty przepis:
> Zagniatam zwykłe kruchę ciasto tyle ,że z dodatkiem sporej ilości gorzkiego
> kakao, cynamonu,
> przyprawy do pierników .Schładzam ciasto w lodówce a potem rozwałkowuje
> i wykrawam pierniczki.
> po upieczeniu (15 min. w nagrzanym piecyku) ozdabiamy polewą, bakaliami , i
> lukrem.
> nie są pracochłonne i zawsze wychodzą.
Tylko, ze to nie są pierniki, a kruche ciastka...
--
pa, Basia Bjk z prawdziwymi piernikami :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 13:49:56
Temat: Re: Pierniczki na Boże Narodzenie
Agata wrote:
> odwieczny problem piernikow polega na tym ze powinny "dojrzec"....tak po
> tygodniu skubane popuszczaja.....ale warunek! Puszka szczelna....jablko w
> srodku (choc i inne patenty tez sa) i stado piernikow twardych - po tygodniu
> siedzenia w ciemnosciach w towarzystwie markotnego i malomownego jablka
> zmiekczy nawet najtwardsze pierniki....
oj nie kazdego :) popelnilam kiedys pierniki z przepisu kolezanki, ktora
piecze je co roku i zawsze wychodza mieciutkie (po tygodniowym odstaniu
oczywiscie), jablko zdazylo splesniec, a pierniki byly miekkie tylko te
w bezposredniej obecnosci jablka, reszta twarda jak kamien. Postawilam
je nawet w kuchni przy kuchence, zeby ciagla wilgoc z garnkow do nich
docierala i nic... postaly sobie jeszcze pare miesiecy (bo ladnie
wygladaly w takim duzym sloju) i poszly do kosza...
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 14:01:03
Temat: Re: Pierniczki na Boże Narodzeniesłuchajcie kochani. tylko się wykąpię, i napiszę przepis na nasz piernik
zakładowy Mazowsze. taki smaczny, przekładany. pasuje?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 14:09:53
Temat: Re: Pierniczki na Boże Narodzenie
Użytkownik bond, dżejms bond <l...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:bp2n7c$dpi$...@n...onet.pl...
> słuchajcie kochani. tylko się wykąpię, i napiszę przepis na nasz piernik
> zakładowy Mazowsze. taki smaczny, przekładany. pasuje?
....mi tak.ale nie wiem jak Tamtemu panstwu......
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 15:10:38
Temat: Re: Pierniczki na Boże Narodzenieprzepis na piernik mazowsze:
1/2 kg cukru
1 l gorącej wody
1 1/2 kg cukru
1 l syropu owocowego
skórka pomarańczowa, lub jarzębina
1,3 kg margaryny
1,2 marmolady
10 dag przyprawy piernikowej
1 l jaj
1 l oleju
4 kg mąki
12 dag sody
przekładać zagotowaną marmoladą.
nie jest to typowy piernik, ale jest piernikowy:) a w smaku? BOSKI
adaś cukiernik
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 15:30:51
Temat: Re: Pierniczki na Boże NarodzenieUżytkownik bond, dżejms bond napisał:
> nie jest to typowy piernik, ale jest piernikowy:) a w smaku? BOSKI
To może wreszcie jakiś _prawdziwy_ piernik? :)
60 dkg mąki żytniej, pół kg miodu, łyżka suszonej sproszkowanej skórki
pomarańczowej, łyżeczka utłuczonych goździków i łyżeczka cynamonu, 3
jajka, 1 żółtko, ze dwie garści migdałów, łyżeczka sody spożywczej, 2
kieliszkik małe spirytusu lub większe koniaku.
Mąkę zaparzamy miodem, podgrzanym z przyprawami. Po schłodzeniu
wyrabiamy, wbijamy 2 jajka. Po ostudzeniu wlewamy sodę wymieszaną z
alkoholem i żółtkiem, i wyrabiamy solidnie. Dodajemy posiekane dość
grubo migdały. Na blachę wykładamy ciasto warstwą grubą "na dwa palce",
powierzchnię smarujemy jajkiem, dekorujemy migdałami i skórką smażoną,
chyba, że mamy zamiar lukrować - wtedy oczywiście bez dekoracji.
Małe pierniczki:
25 dkg miodu, 25 dkg maki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kieliszek
alkoholu, przyprawy, łyżka smalcu (oczywiscie nie sojowego, czy
siakiegoś dziwnego ;) ) troche posiekanych migdałów lub orzechów włoskich.
robimy podobnie, jak poprzedni, wałkujemy na grubość palca, wycinamy
foremkami ciastka. Pieczemy na natłuszczonej blasze, po wyjęciu
wyzywamy się artystyxcznie lukrem.
smacznego :)
--
Basia Bjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 15:55:54
Temat: Re: Pierniczki na Boże Narodzenie
> przepis na piernik mazowsze:
>
> 1/2 kg cukru
> 1 l gorącej wody
> 1 1/2 kg cukru
> 1 l syropu owocowego
> skórka pomarańczowa, lub jarzębina
>
> 1,3 kg margaryny
> 1,2 marmolady
> 10 dag przyprawy piernikowej
> 1 l jaj
> 1 l oleju
>
> 4 kg mąki
> 12 dag sody
>
> przekładać zagotowaną marmoladą.
Dobra, tylko to jakieś hurtowe ilości podałeś! :)
A na jedną podłuzna blaszkę to z jakiej ilosci mąki by było (bo w planach
nie mam otwierania cukierni)????
I jak mam rozumiec ten " 1 l jaj"? A na tą jedna blaszkę to ile?
No i co pokolei sie dodaje???
Czekam z niecierpliwościa na wyjasnienia :)
pozdrawiam smakowicie,
Ani - bardzo podekscytowana zblizajacymi sie Świetami :))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |