« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-04-04 09:21:22
Temat: Sos slodko-kwasnyCzy ktoś zna _prosty_ sposób na lekko podduszone (chrupkie) warzywa w sosie
słodko-kwaśnym (do ryżu)?
Antek Goldstein
--
___/___ : I HA! YOU WEAK! US STRONG! I
< 102 >======= I I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I___________________________________________________
__I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-04-04 12:39:32
Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Antoni Goldstein napisał(a) w wiadomości:
<8ccc6i$qv2$1@duch.mimuw.edu.pl>...
>Czy ktoś zna _prosty_ sposób na lekko podduszone (chrupkie) warzywa w sosie
>słodko-kwaśnym (do ryżu)?
>
To proste potrzebny jest dobry WOK
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 12:41:44
Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Antoni Goldstein napisał(a) w wiadomości:
<8ccc6i$qv2$1@duch.mimuw.edu.pl>...
>Czy ktoś zna _prosty_ sposób na lekko podduszone (chrupkie) warzywa w sosie
>słodko-kwaśnym (do ryżu)?
>
To proste potrzebny jest dobry WOK
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 12:49:13
Temat: Re: Sos slodko-kwasnyM.W. <t...@f...onet.pl> wstukal(a) pracowicie:
>>Czy ktoś zna _prosty_ sposób na lekko podduszone (chrupkie) warzywa w sosie
>>słodko-kwaśnym (do ryżu)?
> To proste potrzebny jest dobry WOK
TO wiem. ;->>
Ale chodzi mi o sam sos - z czego go zrobić i czym doprawić.
Antek Goldstein
--
___/___ : I 'We want you as allies'. I
< 102 >======= I 'That can never be, for we will not serve you.' I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I___________________________________________________
__I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-04 14:03:03
Temat: Re: Sos slodko-kwasnyAntoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
> Ale chodzi mi o sam sos - z czego go zrobić i czym doprawić.
A, to pisz od razu, że sos. Podstawową wersję robi się prosto, 5 łyżek
octu, 5 łyżek cukru (brązowego), szklanka rosołu, odrobina imbiru, sosu
sojowego, czosnku i już. Można zabarwić czerwonym barwnikiem.
Ja jeszcze wrzucam 2-3 łyżki sherry, i chutney z mango (gdzieś w jakimś
przepisie to wyczytałam, więc dodaję - mnie smakuje, choć to bardziej
indyjskie niż chińskie). No i oczywiście sambal oelek - wolę słodko-ostro
-kwaśne.
Co do warzyw: nie mogę się obejść bez cebuli lub szalotki i różnokolorowej
papryki, często wrzucam jeszcze utarty imbir i czosnek. Bardzo dobrze w tym
sosie czuje się ananas, z puszki lub świeży (zalewę z puszki oczywiście
należy wlać do sosu). Dorzucam też czasami kiełki i pędy bambusa.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 09:09:46
Temat: Re: Sos slodko-kwasnyAneta Baran <b...@c...cern.ch> wstukal(a) pracowicie:
>> Ale chodzi mi o sam sos - z czego go zrobić i czym doprawić.
[ciach]
Molto gracias. ;-))
> Co do warzyw: nie mogę się obejść bez cebuli lub szalotki i różnokolorowej
> papryki, często wrzucam jeszcze utarty imbir i czosnek.
Myślę o standardowym zestawie włoszczyznowym pociętym w paluszki,
uzupełnionym kapustą pekińską i papryką.
> Bardzo dobrze w tym
> sosie czuje się ananas, z puszki lub świeży (zalewę z puszki oczywiście
> należy wlać do sosu). Dorzucam też czasami kiełki i pędy bambusa.
Myślałem też o morelach, a, w tym momencie przyszły mi do głowy mirabelki.
;-)) Te są dopiero słodko-kwaśne! ;-)) Tyle, że do nich jeszcze trochę.
O, i chyba nieźle byłoby dorzucić trochę gorczycy?
Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego? I czym zastąpić sambal
oelek? Papryka ostra chyba nie, może po prostu curry?
Antek Goldstein
--
___/___ : I Błogosławiony ten, co nie mając nic I
< 102 >======= I do powiedzenia, I
/o----d-----b---o\ : I nie obleka tego faktu w słowa. I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Julian Tuwim)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 10:38:10
Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Antoni Goldstein napisał(a) w wiadomości: <8cevsq$3d6>Myślałem też o
morelach, a, w tym momencie przyszły mi do głowy mirabelki.
>Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego? I czym zastąpić sambal
>oelek? Papryka ostra chyba nie, może po prostu curry?
Sambal i curry to nie za bardzo daja sie zastepowac....
ja uzyjesz curry to fajnie dolac troche mleka do potrawy.
Ocet jablowy tal ale tzeba tez dodac cukru - idealem jest brunatny ale jak
nie ma to i zwykly tez moze byc ..
i jeszcze kieliszeczek wodki ryzowej - ale to do miesa jak sie marynuje.
Pomysl o kielkach sojowych albo innych - sa swietnym wypelniaczem tego typu
potraw
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-05 12:15:53
Temat: Re: Sos slodko-kwasnyAntoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
> Myślę o standardowym zestawie włoszczyznowym pociętym w paluszki,
> uzupełnionym kapustą pekińską i papryką.
Może być. Cebuli nie żałuj, kawalerze de l'Oignon :-)
> Myślałem też o morelach, a, w tym momencie przyszły mi do głowy mirabelki.
> ;-)) Te są dopiero słodko-kwaśne! ;-)) Tyle, że do nich jeszcze trochę.
Niektóre przepisy podają liczi.
> O, i chyba nieźle byłoby dorzucić trochę gorczycy?
Spróbuj :-)
> Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego?
Takiego właśnie używam. To powinien być ocet z alkoholu ryżowego, tak w
ogóle - spirytusowy odradzam. Winny się nadaje, a jabłkowy mi najbardziej
podchodzi (vinaigre de cidre).
> I czym zastąpić sambal oelek?
Świeżym chili można, wszak to puree z chili. Curry nie, to inna bajka nieco.
W ostateczności, jak pisałeś, ostrą papryką.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-06 06:48:30
Temat: Re: Sos slodko-kwasnyM.W. <t...@f...onet.pl> wstukal(a) pracowicie:
>>Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego? I czym zastąpić sambal
>>oelek? Papryka ostra chyba nie, może po prostu curry?
> Sambal i curry to nie za bardzo daja sie zastepowac....
> ja uzyjesz curry to fajnie dolac troche mleka do potrawy.
Hmmm... Mleka? Dlaczego? Nigdy tego nie robiłem...
> Pomysl o kielkach sojowych albo innych - sa swietnym wypelniaczem tego typu
> potraw
Prawda. I kukurydza też.
Antek Goldstein
--
___/___ : I Lecz nie martwimy się wcale, gdyż I
< 102 >======= I Pełna nadziei jest każda mysz. I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_________________________________________(A.Sznaper
)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-04-06 06:51:39
Temat: Re: Sos slodko-kwasnyAneta Baran <b...@c...cern.ch> wstukal(a) pracowicie:
>> Myślę o standardowym zestawie włoszczyznowym pociętym w paluszki,
>> uzupełnionym kapustą pekińską i papryką.
> Może być. Cebuli nie żałuj, kawalerze de l'Oignon :-)
Nie omieszkam. ;-)
>> Myślałem też o morelach, a, w tym momencie przyszły mi do głowy mirabelki.
>> ;-)) Te są dopiero słodko-kwaśne! ;-)) Tyle, że do nich jeszcze trochę.
> Niektóre przepisy podają liczi.
li-co? ;-)
>> O, i chyba nieźle byłoby dorzucić trochę gorczycy?
> Spróbuj :-)
Bo tak mi do smaku pasuje... Ach, Anetku, mam do Ciebie wielką prośbę:
czy mogłabyś mi przywieźć troszkę prawdziwej musztardy Dijon? W Polsce
wszystkie są dla mnie za mało ostre... ;->
>> Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego?
> Takiego właśnie używam. To powinien być ocet z alkoholu ryżowego, tak w
> ogóle - spirytusowy odradzam. Winny się nadaje, a jabłkowy mi najbardziej
> podchodzi (vinaigre de cidre).
Co prawda nie wiem, na ile ten, co go w sklepie widziałem, jest de cidre, a
na ile perfumowanym spirytusowym, ale to się da zweryfikować.
>> I czym zastąpić sambal oelek?
> Świeżym chili można, wszak to puree z chili. Curry nie, to inna bajka nieco.
> W ostateczności, jak pisałeś, ostrą papryką.
Dzięki! ;-)
Antek Goldstein
--
___/___ : I I SPIT ON STINKING ROMAN DOGS! I
< 102 >======= I PTOOEE!!! I
/o----d-----b---o\ : I I
\8oooooooooooo8/ : I_____________________________________(Vercingetorix
)_I
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |