Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!not-for-mail
From: Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sos slodko-kwasny
Date: 5 Apr 2000 09:09:46 GMT
Organization: KEMB, ZgRyS
Lines: 27
Message-ID: <8cevsq$3d6$1@duch.mimuw.edu.pl>
References: <8ccc6i$qv2$1@duch.mimuw.edu.pl> <8olG4.33354$a01.718007@news.tpnet.pl>
<8ccoc9$hge$1@duch.mimuw.edu.pl> <8ccsmn$ob$21@sunnews.cern.ch>
NNTP-Posting-Host: zodiac.mimuw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: duch.mimuw.edu.pl 954925786 3494 10.1.1.1 (5 Apr 2000 09:09:46 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...mimuw.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 5 Apr 2000 09:09:46 GMT
User-Agent: tin/1.4-19991113 ("No Labels") (UNIX) (Linux/2.2.14pre16 (i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26277
Ukryj nagłówki
Aneta Baran <b...@c...cern.ch> wstukal(a) pracowicie:
>> Ale chodzi mi o sam sos - z czego go zrobić i czym doprawić.
[ciach]
Molto gracias. ;-))
> Co do warzyw: nie mogę się obejść bez cebuli lub szalotki i różnokolorowej
> papryki, często wrzucam jeszcze utarty imbir i czosnek.
Myślę o standardowym zestawie włoszczyznowym pociętym w paluszki,
uzupełnionym kapustą pekińską i papryką.
> Bardzo dobrze w tym
> sosie czuje się ananas, z puszki lub świeży (zalewę z puszki oczywiście
> należy wlać do sosu). Dorzucam też czasami kiełki i pędy bambusa.
Myślałem też o morelach, a, w tym momencie przyszły mi do głowy mirabelki.
;-)) Te są dopiero słodko-kwaśne! ;-)) Tyle, że do nich jeszcze trochę.
O, i chyba nieźle byłoby dorzucić trochę gorczycy?
Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego? I czym zastąpić sambal
oelek? Papryka ostra chyba nie, może po prostu curry?
Antek Goldstein
--
___/___ : I Błogosławiony ten, co nie mając nic I
< 102 >======= I do powiedzenia, I
/o----d-----b---o\ : I nie obleka tego faktu w słowa. I
\8oooooooooooo8/ : I______________________________________(Julian Tuwim)_I
|