Data: 2000-04-05 12:15:53
Temat: Re: Sos slodko-kwasny
Od: Aneta Baran <b...@c...cern.ch>
Pokaż wszystkie nagłówki
Antoni Goldstein <a...@z...mimuw.edu.pl> wrote:
> Myślę o standardowym zestawie włoszczyznowym pociętym w paluszki,
> uzupełnionym kapustą pekińską i papryką.
Może być. Cebuli nie żałuj, kawalerze de l'Oignon :-)
> Myślałem też o morelach, a, w tym momencie przyszły mi do głowy mirabelki.
> ;-)) Te są dopiero słodko-kwaśne! ;-)) Tyle, że do nich jeszcze trochę.
Niektóre przepisy podają liczi.
> O, i chyba nieźle byłoby dorzucić trochę gorczycy?
Spróbuj :-)
> Aha, co powiesz na pomysł użycia octu jabłkowego?
Takiego właśnie używam. To powinien być ocet z alkoholu ryżowego, tak w
ogóle - spirytusowy odradzam. Winny się nadaje, a jabłkowy mi najbardziej
podchodzi (vinaigre de cidre).
> I czym zastąpić sambal oelek?
Świeżym chili można, wszak to puree z chili. Curry nie, to inna bajka nieco.
W ostateczności, jak pisałeś, ostrą papryką.
Anetek
--
A...@c...ch | http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/
Anything is good and useful if it's made of chocolate.
|