| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-27 19:02:03
Temat: [Pizza] Mrożone ciasto na pizzeWitam!
Mam pytanie - czy ktoś próbował robić pizzę z wyrobionego i wyrośniętego
ciasta na pizzę?
Robię właśnie pizzę z przepisu, w którym trzeba trzymać ciasto po wyrobieniu
24h z porcji 1kg mąki i pewnie wyjdzie trochę dużo - myślę że poradzimy
sobie z tym nadmiarem ;-) ale na przyszłość chciałem zapytać czy ktoś ma
jakieś doświadczenia z pizzą pieczoną z mrożonego ciasta własnej produkcji?
Pozdrawiam
Artur Starz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-27 20:13:02
Temat: Re: [Pizza] Mrożone ciasto na pizze
Użytkownik "Artur S." <a...@m...argos1.com.pl> napisał w wiadomości
news:biiv92$q70$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Robię właśnie pizzę z przepisu, w którym trzeba trzymać ciasto po
wyrobieniu
> 24h
Nakryj je wilgotna ściereczką, bo inaczej wierzch wyschnie na wiór.
>ale na przyszłość chciałem zapytać czy ktoś ma
> jakieś doświadczenia z pizzą pieczoną z mrożonego ciasta własnej
produkcji?
Tak. Ciasto po odmrożeniu trzeba na dosyć długo zostawić w spokoju,
gdyż jest bardzo mokre.Co prawda trochę wyrośnie w zamrażarce, ale
jednak. Niech sobie powoli te wode zagospodaruje, ogrzeje się i dobrze
wyrośnie na nowo. I najlepiej zamrażać bez obłożenia.
Reszta jak zwykle.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-27 20:21:03
Temat: Re: [Pizza] Mrożone ciasto na pizzeUżytkownik "Artur S." <a...@m...argos1.com.pl> napisał w wiadomości
news:biiv92$q70$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> Mam pytanie - czy ktoś próbował robić pizzę z wyrobionego i wyrośniętego
> ciasta na pizzę?
> Robię właśnie pizzę z przepisu, w którym trzeba trzymać ciasto po
wyrobieniu
> 24h z porcji 1kg mąki i pewnie wyjdzie trochę dużo - myślę że poradzimy
> sobie z tym nadmiarem ;-) ale na przyszłość chciałem zapytać czy ktoś ma
> jakieś doświadczenia z pizzą pieczoną z mrożonego ciasta własnej
produkcji?
>
> Pozdrawiam
> Artur Starz
>
Pomijając absurd wyrastania ciasta na pizze 24H (takie czasy stosuje się
przy niektórcyh chlebach, ale tam masz podwójny albo i potrójny "wyrost"
drożdży, w pizzy jest pojedynczy ex definitione) ciasto możesz trzymać w
lodówce ok. tygodnia. Ew. dodasz troszeczkę mąki jakby się kleiło..
Nie zamrażałem.
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-27 20:42:29
Temat: Re: [Pizza] Mrożone ciasto na pizze
Użytkownik "Vefour" <V...@p...pl> napisał w wiadomości
news:bij3sa$j38$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Nie zamrażałem.
>
> V.
>
Ale na logikę nie powinno być problemu vide supermarkety :)
V.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-27 20:52:14
Temat: Re: [Pizza] Mrożone ciasto na pizze
Użytkownik "Vefour" <V...@p...pl> napisał w wiadomości
news:bij55j$7bq$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Ale na logikę nie powinno być problemu vide supermarkety :)
Z tą rónicą, że przeciętny czytacz pl.rec.kuchnia nie ma dostepu do
utrwalaczy, polepszaczy, spulchniaczy itp.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-27 21:42:02
Temat: Re: [Pizza] Mrożone ciasto na pizze
> Pomijając absurd wyrastania ciasta na pizze 24H (takie czasy stosuje się
> przy niektórcyh chlebach, ale tam masz podwójny albo i potrójny "wyrost"
> drożdży, w pizzy jest pojedynczy ex definitione) ciasto możesz trzymać w
> lodówce ok. tygodnia. Ew. dodasz troszeczkę mąki jakby się kleiło..
Dzięki za odpowiedzi - precyzuje - ciasto wyrabiam, potem rosnie i dopiero
po wyrosnięciu dzielę na porcje, w folię żeby nie wyschło i dopiero do
lodówki..
Pozdrawiam
Artur Starz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |