« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-20 15:10:24
Temat: Pizza włoska - własnie jadłem i się dzielę uwagamiwitajcie
miejsce: Sardynia - Olbia knajpka u włocha, czynna od... 17.30, najwcześniej
otwarta (skandal! :)
co:
pizza myślę, że typowa.
jedliśmy z cukinią (pycha, cieniutkie plasterki małej cukinii), serami
(...mmm), łososiem (cienkie plasterki, fajnie się zcięły), frutti di mare
(chyba z mrożonek, bo dużo wody pływało).
Ogólnie to ciasto niemal jak płatki maca: twarte tam, gdzie nie było
pomidorów (brzegi), w środku pyszne i cienkie jak papier prawie.
Sery oczywiście przepyszne.
NIEMAL żadnych przypraw! pomidory - po prostu z puchy mielone,
całość: wzorowa, właśnie szukam przepisów na takie ciasto (parę już mam z
neta)
--
Pozdr!
Irek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-21 10:08:35
Temat: Re: Pizza włoska - własnie jadłem i się dzielę uwagami
"Irro" <Z...@n...pl> wrote in message
news:dtcm2h$m9i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> witajcie
> miejsce: Sardynia - Olbia knajpka u włocha, czynna od... 17.30,
> najwcześniej otwarta (skandal! :)
>
> co:
> pizza myślę, że typowa.
> jedliśmy z cukinią (pycha, cieniutkie plasterki małej cukinii), serami
> (...mmm), łososiem (cienkie plasterki, fajnie się zcięły), frutti di mare
> (chyba z mrożonek, bo dużo wody pływało).
> Ogólnie to ciasto niemal jak płatki maca: twarte tam, gdzie nie było
> pomidorów (brzegi), w środku pyszne i cienkie jak papier prawie.
> Sery oczywiście przepyszne.
> NIEMAL żadnych przypraw! pomidory - po prostu z puchy mielone,
>
> całość: wzorowa, właśnie szukam przepisów na takie ciasto (parę już mam z
> neta)
Dla mnie zbrodnia. Nie dość ze z owocami morza to jeszcze na cieście jak
papierek :-/ Podzielona na jakieś sektory pomidorowe i nie pomidorowe, pół
twarda pół miękka ... co to jest?!
Niemniej - pozdrawiam
BadeK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-21 11:48:37
Temat: Re: Pizza włoska - własnie jadłem i się dzielę uwagami
Użytkownik "BadeK" <badek@usun_to_irc.pl> napisał w wiadomości
news:dteoqd$t6h$1@inews.gazeta.pl...
>
> Dla mnie zbrodnia. Nie dość ze z owocami morza to jeszcze na cieście jak
> papierek :-/ Podzielona na jakieś sektory pomidorowe i nie pomidorowe, pół
> twarda pół miękka ... co to jest?!
:p prawdziwa włoska. niegdyś danie dla ubogich. chyba normalne, że ciasto
pod składnikami jest inne niż na brzegach? żeby nie wiem jak grube było.
ciao
Irro
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-21 13:26:22
Temat: Re: Pizza włoska - własnie jadłem i się dzielę uwagami> chyba normalne, że ciasto
> pod składnikami jest inne niż na brzegach? żeby nie wiem jak grube było.
Pewnie ze normalne:). W Wloszech (rejon Napoli, a wiec praktycznie ojczyzna
pizzy) robia pizze z cieniutkiego ciasta, w srodku jest najciensze i lekko
sie ciagnie przy krojeniu, bo wilgotne nieco od skladnikow, na brzegach
chrupiace, pycha. Zauwazylam, ze Wlosi zwykle zostawiaja wlasnie te pyszne
brzegi. W Rzymie pizza jest na nieco innym ciescie, cale ciasto jest mniej
elastyczne i bardziej chrupiace, twardsze.
joan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |