| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-05 20:55:31
Temat: Płyta indukcyjna czy normalna?kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
2000-2500zł w górę
kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
wodę
w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i na
tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
hehe
i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
2x droższej inducyjnej?
dziękuje i pozdrawiam!
J.K.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-06 00:13:34
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
"Maory" <j...@N...pl> wrote in message
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
> wodę
> w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
> kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i
> na
> tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
> dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
> czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
> hehe
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
>
> dziękuje i pozdrawiam!
> J.K.
Proste - w kuchni indukcyjnej dno garnka jest zwartym uzwojeniem wtórnym
transformatora. Przy załączeniu tego urządzenia do prądu powstają
bezposrednio w dnie bardzo duże prądy wirowe pracujące wyłącznie na grzanie,
czyli plyta pod garnkiem nie jest nagrzewana (trochę się nagrzewa, choćby
przez kontakt z garnkiem.
Jest to ekonomiczne żródło ciepła - powstaje ono bezpośrednio w dnie
garnka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-06 10:56:29
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza się
do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe. Chodzi o
to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo wszystko
polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a nie jedynie na
płycie.
Generalnie bardzo polecam!
Także przeczytanie sobie: http://tinylink.com/?KJjEA782Ts
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-06 11:16:21
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
"Marchewka" <M...@b...pl> wrote in message
news:eb4hlm$b2d$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
>> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
>> 2000-2500zł w górę
>> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od
>> tej
>> 2x droższej inducyjnej?
>
> Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza się
> do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
> Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe. Chodzi
> o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo wszystko
> polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a nie jedynie
> na płycie.
> Generalnie bardzo polecam!
> Także przeczytanie sobie: http://tinylink.com/?KJjEA782Ts
> Iwona
Ferromagnetyczne to nie przewodzące ciepło, a przewodzące pole
magnetyczne...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-06 11:17:44
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?Marchewka schrieb:
> Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
> news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
>> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
>> 2000-2500zł w górę
>> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od
>> tej
>> 2x droższej inducyjnej?
>
> Zasdniczo znaczną różnicą w tempie gotowania. Woda w garnku doprowadza
> się do wrzenia (na najwyższym poziomie) w kilkadziesiąt sekund.
> Nie są potrzebne żadne specjalne garnki. Wystarczą zwykłe metalowe.
> Chodzi o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. Bo
> wszystko polega na tym, że ciepło wytwarza się wewn. garnka/patelni, a
> nie jedynie na płycie.
trochę pokrętnie (i błędnie) tłumaczysz. Faktycznie różnią się tym, że
ciepło jest wydzielane w garnku (przy indukcyjnych), a nie w płycie i
transportowane do garnka (normalne). W sumie gotowanie bardziej
przypomina gotowanie na gazie (mniejsze straty, łatwiejsza regulacja).
Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
coby prąd się w nich mógł indukować. Garnki żeliwne i z lanego aluminium
niekoniecznie dobrze przewodzą prąd. Oczywiście ceramiczne i szklane
naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego warto jest zwracać uwagę przy
kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni indukcyjnej.
Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady,
że potrzeba specjalnych garnków.
A i tak osobiście wolę gaz ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-06 11:39:09
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?Marchewka napisał(a):
[...]
> Chodzi o to, by dno było ferromagnetyczne, czyli przewodzące ciepło. [...]
Czyli?
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-06 11:40:40
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?Panslavista napisał(a):
[...]
> a przewodzące pole magnetyczne...
:-)))
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-06 11:44:49
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:eb4k4q$mb3$2@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
> [...]
>> a przewodzące pole magnetyczne...
>
> :-)))
> pozdr. Jerzy
Masz coś na przeciw?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-06 12:02:32
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
news:4jm1f3F7s1qbU1@uni-berlin.de...
> Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze przewodzące,
> coby prąd się w nich mógł indukować.
Powtarzam to, co znalazłam w necie, kiedy sama szukałam info o płytach
inducyjnych. Producent chyba nie może się mylić? Zwłaszcza taki producent...
;-)
"Proces (grzania) rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym polu stanie
naczynie z ferromagnetycznym dnem. Wtedy podgrzewa się jedynie dno naczynia,
a nie cała płyta."
Całość: http://tinylink.com/?kwucGCUiSs
> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.
Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)
> Oczywiście ceramiczne i szklane naczynia nie nadają się wogóle. Dlatego
> warto jest zwracać uwagę przy kupowaniu, czy naczynie nadaje się do kuchni
> indukcyjnej.
Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p. idukc.
jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek kupować. Też
sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki podałam
wcześniej.
> Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
> ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
> Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady, że
> potrzeba specjalnych garnków.
Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam nawet z
takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście wielowarstwowe dno
jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale
nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają się garnki i patelnie z IKEI
365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie, zwłaszcza te w zestawie.
> A i tak osobiście wolę gaz ;-)
Na nic nie zamieniłabym p. idukc. Nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. :-)
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-06 13:15:44
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?Panslavista napisał(a):
> Masz coś na przeciw?
Pole magnetyczne <<przestrzeń, w której występuje działanie sił
magnetycznych>>
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30302
pozdr. Jerzy
PS
Naprawdę gotujesz na magnesach?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |