Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Płyta indukcyjna czy normalna?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Płyta indukcyjna czy normalna?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 58


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-08-06 13:29:18

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Jerzy Nowak" <0...@m...pl> wrote in message
news:eb4pn3$brm$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Panslavista napisał(a):
>> Masz coś na przeciw?
>
> Pole magnetyczne <przestrzeń, w której występuje działanie sił
> magnetycznych>
> http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=30302
>
> pozdr. Jerzy
> PS
> Naprawdę gotujesz na magnesach?

Na gazie. A ferromagnetyk działa na pole magnetyczne jak soczewka - a to
znaczy, że wnika ono w ferromagnetyk.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-08-06 13:37:48

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
> wodę
> w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
> kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i
> na
> tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
> dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
> czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
> hehe
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?

Ciepło wytwarza się w garnku na zasazie indukcji magnetycznej. Potrzeba
garnka ze specjalnym dnem - ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię - szkło i
ceramika to izolatory, aluminium może cię kopnąc prądem, a niekoniecznie
nagrzać się.

Sa dobre, ale wymagają drogich garnków. Absolutnie niewskazane dla osob z
rozrusznikiem serca!!!!

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-08-06 13:54:11

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eb4r4h$1i0$1@news.onet.pl...
> Ciepło wytwarza się w garnku na zasazie indukcji magnetycznej. Potrzeba
> garnka ze specjalnym dnem - ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
> płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię

> Sa dobre, ale wymagają drogich garnków.

Bzdury na resorach. Dlaczego - tłumaczę w innym poście.
Tak to jest, jak odzywa się ktoś, kto nie jest użytkownikiem, i tworzy
zwyczajne mity.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-08-06 14:09:01

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: Waldemar <w...@i...de> szukaj wiadomości tego autora

Marchewka schrieb:
>> Garnki nie muszą mieć ferromagnetycznego dna, tylko dobrze
>> przewodzące, coby prąd się w nich mógł indukować.
>
> Powtarzam to, co znalazłam w necie, kiedy sama szukałam info o płytach
> inducyjnych. Producent chyba nie może się mylić? Zwłaszcza taki
> producent... ;-)
może ;-)


>> Garnki żeliwne i z lanego aluminium niekoniecznie dobrze przewodzą prąd.
>
> Nie przewodzą wcale. Sprawdzone. :-)

przewodzą, tylko niekoniecznie dobrze. Sprawdzone ;-)

>> Oczywiście ceramiczne i szklane naczynia nie nadają się wogóle.
>> Dlatego warto jest zwracać uwagę przy kupowaniu, czy naczynie nadaje
>> się do kuchni indukcyjnej.
>
> Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p.
> idukc. jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek
> kupować. Też sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki
> podałam wcześniej.

niekonieczne.

>> Do kompletu: z elektrycznych płyt są też płyty halogenowe. Pod płytą
>> ceramiczną są tam palniki halogenowe, podobne do tych oświetleniowych.
>> Mają zalety płyt indukcyjnych (szybka regulacja), a nie mają tej wady,
>> że potrzeba specjalnych garnków.
>
> Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam
> nawet z takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście
> wielowarstwowe dno jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest
> 'trędi' ;-) dzisiaj. Ale nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają
> się garnki i patelnie z IKEI 365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie,
> zwłaszcza te w zestawie.
na tym specjalność polega. Na płycie normalnej lub halogenowej możesz
gotować w szklanych naczyniach, na przykład.


>> A i tak osobiście wolę gaz ;-)
>
> Na nic nie zamieniłabym p. idukc. Nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. :-)

ja też nie. Palnik gazowy ma większą moc od płyty indukcyjnej. ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-08-06 14:23:47

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Waldemar" <w...@i...de> napisał w wiadomości
news:4jmbg8F8k680U1@uni-berlin.de...
> Marchewka schrieb:
>> Najprostrszą metodą na sprawdzenie, czy naczynie będzie dobre na p.
>> idukc. jest przyłożenie do dna magnesu. Jak przyciąga, można garnek
>> kupować. Też sprawdzone. :-) Za radą użytkowaników (pl.rec.dom) - linki
>> podałam wcześniej.
>
> niekonieczne.

No, skoro wiesz lepiej, bo kupujesz takie garnki co jakiś czas i użytkujesz
także aluminiowe na płycie indukcyjnej (chociaż wolisz gaz), to sprzeczać
się nie będę...

>> Żadnych 'specjalnych'. Zwykłe metalowe też się nadają. Ja korzystam nawet
>> z takich, co mają przynajmniej kilkanaście lat. Oczywiście wielowarstwowe
>> dno jest lepsze, bo m.in. dłuzej trzyma ciepło i jest 'trędi' ;-)
>> dzisiaj. Ale nie jest to warunek konieczny. Super sprawdzają się garnki i
>> patelnie z IKEI 365+. Polecam. Nie są w zawrotnej cenie, zwłaszcza te w
>> zestawie.
> na tym specjalność polega. Na płycie normalnej lub halogenowej możesz
> gotować w szklanych naczyniach, na przykład.

To wiem. I?

> ja też nie. Palnik gazowy ma większą moc od płyty indukcyjnej. ;-)

Z pewnością nie taką, jak p. idukc. z funcją Power czy powerBoost (różne
nazwy u różnych producentów). No, ale każda pliszka swój ogon chwali, choćby
nawet i się rozmijała z prawdą.
Przy okazji życzę dobrej zabawy przy myciu kuchenki gazowej po wykipieniu
czegokolwiek. ;-) Też zajmuje czas. Jak dla mnie całkiem sporo czasu... P.
idukc. nie ma tych wad (m.in. kłopotliwe czyszczenie), co inne płyty i
kuchenki gazowe. O tym też było w linku, który podałam.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-08-06 14:27:02

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
wiadomości news:eb4s2t$3lq$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:eb4r4h$1i0$1@news.onet.pl...
>> Ciepło wytwarza się w garnku na zasazie indukcji magnetycznej. Potrzeba
>> garnka ze specjalnym dnem - ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
>> płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię
>
>> Sa dobre, ale wymagają drogich garnków.
>
> Bzdury na resorach. Dlaczego - tłumaczę w innym poście.
> Tak to jest, jak odzywa się ktoś, kto nie jest użytkownikiem, i tworzy
> zwyczajne mity.

Co są bzdury?

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-08-06 14:38:43

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eb4u0r$8dr$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
> wiadomości news:eb4s2t$3lq$1@news.onet.pl...
>> Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w
>> wiadomości news:eb4r4h$1i0$1@news.onet.pl...
>>> Ciepło wytwarza się w garnku na zasazie indukcji magnetycznej. Potrzeba
>>> garnka ze specjalnym dnem - ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
>>> płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię
>>
>>> Sa dobre, ale wymagają drogich garnków.
>>
>> Bzdury na resorach. Dlaczego - tłumaczę w innym poście.
>> Tak to jest, jak odzywa się ktoś, kto nie jest użytkownikiem, i tworzy
>> zwyczajne mity.
>
> Co są bzdury?

To, co napisałeś powyżej: "Potrzeba garnka ze specjalnym dnem -
ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię"

Jak najbardziej _zwykłe_, metalowe garnki się nadają. Nie muszą być drogie.
Mam wśród swoich garnków, których używam na płycie indukc., stare gary, z
okresu, gdzie nikt nie słyszał o p.idukc., a już na pewno o jakichś
'wkładkach ferromegnetycznych' (o ile w ogóle coś takiego istnieje). A... I
koszt takiego mojego starego garnka oceniam na jakieś 1 zł.
Użytkownicy p.indukc., wypowiadający się nt. garnków, jakich używają (moje
linki z pl.rec.dom) kupują nawet w hipermarketach metalowe garniki na wagę.
Wyjątkowo drogie są takie gary, nie? :->
Nie rozpowszechniaj bzdurnych mitów, proszę.
Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-08-06 14:42:02

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
wiadomości news:eb4umd$a6s$1@news.onet.pl...

> To, co napisałeś powyżej: "Potrzeba garnka ze specjalnym dnem -
> ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
> płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię"
>
> Jak najbardziej _zwykłe_, metalowe garnki się nadają. Nie muszą być
> drogie. Mam wśród swoich garnków, których używam na płycie indukc., stare
> gary, z okresu, gdzie nikt nie słyszał o p.idukc., a już na pewno o
> jakichś 'wkładkach ferromegnetycznych' (o ile w ogóle coś takiego
> istnieje). A... I koszt takiego mojego starego garnka oceniam na jakieś 1
> zł.
> Użytkownicy p.indukc., wypowiadający się nt. garnków, jakich używają (moje
> linki z pl.rec.dom) kupują nawet w hipermarketach metalowe garniki na
> wagę. Wyjątkowo drogie są takie gary, nie? :->
> Nie rozpowszechniaj bzdurnych mitów, proszę.

A, mówisz o starodawnych żelaznych, rdzewiejących, emaliowanych. I owszem,
one się nadają. To jest własnie "wkładka" - kawałek zwykłego rdzewiejącego
żelaza.

Tylko mnie dziwi, ze ktoś sobie funduje indukcję, a potem się użera z
garnkiem emaliowanym.

DJD
posiadacz zwykłego ceramicznego blatu, bo indukcji nie ufa ze względów
zdrowotnych.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-08-06 14:48:02

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Marchewka" <M...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eb4usr$aqj$1@news.onet.pl...
> A, mówisz o starodawnych żelaznych, rdzewiejących, emaliowanych. I owszem,
> one się nadają. To jest własnie "wkładka" - kawałek zwykłego rdzewiejącego
> żelaza.

Tak, mówię o jak najbardziej _zwykłych_ garach. Nie mają jakieś hiper-duper
wkładki. Te z IKEI mają wielowarstwowe dno (co jest zaletą sporej ilości
garnków, oferowanych obecnie na rynku) żadna 'wkładka indukcyjna'.

> Tylko mnie dziwi, ze ktoś sobie funduje indukcję, a potem się użera z
> garnkiem emaliowanym.

Nie wiem, co Ty tam sobie robisz ze swoimi garnkami i zasadniczo mnie to nie
interesuje. Ja się nie 'użeram', ja w garnkach gotuję. :-)

A na przyszłość przeczytaj całość wątku, proszę. Bo inaczej wprowadzasz
inncyh w błąd.

> posiadacz zwykłego ceramicznego blatu, bo indukcji nie ufa ze względów
> zdrowotnych.

Ci z rozrusznikiem serca, pompą insulinową oraz najeżeni wobec nowości
technicznych rzeczywiście nie powinni używać p. indukc.
Iwona

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-08-06 14:51:33

Temat: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marchewka" <M...@b...pl> napisał w
wiadomości news:eb4v7s$bnt$1@news.onet.pl...
>> A, mówisz o starodawnych żelaznych, rdzewiejących, emaliowanych. I
>> owszem, one się nadają. To jest własnie "wkładka" - kawałek zwykłego
>> rdzewiejącego żelaza.
>
> Tak, mówię o jak najbardziej _zwykłych_ garach. Nie mają jakieś
> hiper-duper wkładki. Te z IKEI mają wielowarstwowe dno (co jest zaletą
> sporej ilości garnków, oferowanych obecnie na rynku) żadna 'wkładka
> indukcyjna'.

Emaliowane nie maja "wkładki", bo same sa "wkładką",


>> Tylko mnie dziwi, ze ktoś sobie funduje indukcję, a potem się użera z
>> garnkiem emaliowanym.
>
> Nie wiem, co Ty tam sobie robisz ze swoimi garnkami i zasadniczo mnie to
> nie interesuje. Ja się nie 'użeram', ja w garnkach gotuję. :-)

A w przypadku przypalenia, co przy mojej nieuwadze zadaża się czasem, jest
od i troche roboty z myciem, Dziekuję, wole gary ze stali nierdzewnej.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak zrobic creme fraiche?
Kiszone wisnie
glukoza vs tluszcz, kto mocniej przytyje
Ciasto niedzielne z czarną porzeczką-szukam przepisu
CUKINIOWE (KABACZKOWE) SZALENSTWO...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »