Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy normalna?
Date: Sun, 6 Aug 2006 15:37:48 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 29
Message-ID: <eb4r4h$1i0$1@news.onet.pl>
References: <eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.31.20
X-Trace: news.onet.pl 1154871249 1600 158.75.31.20 (6 Aug 2006 13:34:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Aug 2006 13:34:09 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: zIyicQt0BZeh1bE33IjxnP9lnoEGNisg
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274895
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maory" <j...@N...pl> napisał w wiadomości
news:eb30f0$lav$1@atlantis.news.tpi.pl...
> kupiłem normalną płytę grzewczą z Amica'i za ok. 1000zł
> a znajoma mi polecała płytę inducyjną, ale takie zaczynały się gdzieś od
> 2000-2500zł w górę
> kurczę szczerze powiem, że myślałem ze to krócej mi będzie zagrzewało np.
> wodę
> w porównaniu z gazem wychodzi gdzieś o 5-10% dłużej, hmmm....
> kolejna sprawa - dostałem garnki z Berghoff'a takie na płytę indukcyjną i
> na
> tych garnkach grzeje mie się "latami", musze czekać gdzieś z prawie 2x
> dłużej niż na normalnych żeby mi się zagrzało :(
> czyli te garnki są tylko na inducyjna czy ja nie umię ich obsługiwać? :)
> hehe
> i tak wogóle to mi jeszcze powiedzcie czym się różni normalna płyta od tej
> 2x droższej inducyjnej?
Ciepło wytwarza się w garnku na zasazie indukcji magnetycznej. Potrzeba
garnka ze specjalnym dnem - ferromagnetyczną wkładką, która zareaguje na
płyte indukcujną rozgrzewaniem się. Garnki zwykłe nie nadają cię - szkło i
ceramika to izolatory, aluminium może cię kopnąc prądem, a niekoniecznie
nagrzać się.
Sa dobre, ale wymagają drogich garnków. Absolutnie niewskazane dla osob z
rozrusznikiem serca!!!!
DJD
|